Broj poslovnih subjekata u Kini raste brže nego u ijednom vodećem gospodarstvu

Autor: Promo , 13. prosinac 2017. u 14:06
Foto: Press

Kina bilježi 19% povećanje ukupnog broja poslovnih subjekata u prošloj godini.

Nova studija UHY međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže otkriva kako je broj novih poslovnih subjekata u Kini u prošloj godini rastao brže nego u ijednoj vodećoj ekonomiji bez obzira na ekonomski zastoj u svijetu. Prema UHY-u, u Kini se broj poslovnih subjekata povećao za 19% u 2016. godini gdje ih je bilo ukupno preko 26 milijuna u usporedbi sa 22 milijuna u 2015.

Za usporedbu, glavne “zapadne” ekonomije (Francuska, Njemačka, Italija, Japan, UK, SAD) su broj poslovnih subjekata povećale samo za 2% u odnosu na prethodnu godinu. Sveukupno, u svim zemljama u studiji (21), broj poslovnih subjekata u 2016. je povećan za 8% u odnosu na prethodnu godinu.

Iz studije je vidljivo da su se u Kini višestruko isplatili poticaji povećanja potrošačke ekonomije kao i politički potezi za poticanje poduzetništva.

Bernard Fay, Predsjednik UHY-a, komentira: “Poduzeća i poduzetništvo u Kini raste impresivnom brzinom. Ovo je odraz prebacivanja poduzeća u državnom vlasništvu u manje, privatne kompanije koje su u sve većem zamahu. Također, ulaganja u bolje prometne mreže, digitalnu infrastrukturu i podršku poduzetnicima pomogle su poticanju stvaranja novih poslova kao i podršku postojećim tvrtkama za bolji uspjeh.”

Yong Sun, direktor UHY-a i partner UHY članice, ZhongHua Certified Public Accountants u Kini, kaže: “U Kini je rast možda posljednjih godina bio umjeren, ali njezin BDP još uvijek raste brže nego u većini drugih zemalja i kao rezultat toga imamo rast poslovnih subjekata.“

EKONOMIJE U RAZVOJU MEĐU NAJBOLJIMA NA GLOBALNOJ LISTI OSTAVLJAJUĆI ZAPADNE SUPARNIKE IZA SEBE

Top 5 rangiranih u UHY tablici rasta poslovnih subjekata su gospodarstva u nastajanju. Indija je na 5. mjestu s godišnjim rastom od 7% tj. 1.1 milijun poslovnih subjekata u 2016 (1 milijun u 2015).

Od vodećih gospodarstava, Ujedinjeno Kraljevstvo je prvo, no tek na 6. mjestu u UHY tablici. Broj poslovnih subjekata u Ujedinjenom Kraljevstvu je povećan 6% u prošloj godini s 218 000 više subjekata činivši sveukupno 3,9 milijuna.

Veći pristup alternativnim izvorima financiranja kao što je financiranje i financiranje P2P-a može otvoriti više mogućnosti britanskim poduzetnicima. Padajuće stope poreza na dobit su također olakšale pritisak na male tvrtke i njihove vlasnike: Ujedinjeno Kraljevstvo ima jednu od najnižih stopa u G7 od 19%. Međutim, pitanje je hoće li Brexit utjecati i usporiti brzinu rasta u budućnosti.

SAD je povećao broj poslovnih subjekata za 2,1% na 11 milijuna, dok je Japan povećao za samo 1.7.% u 2016. godini s ukupnim brojem od 5,4 milijuna poslovnih subjekata.

Bernard Fay dodaje: “Mnoge razvijene ekonomije često nemaju isti opseg rasta novih poduzeća takvom brzinom kakvu nalazimo u Kini i gospodarstvima u razvoju.”

“Ipak, važno je zapamtiti da je SAD još uvijek vodeće gospodarstvo i da je japansko gospodarstvo nedavno ostvarilo, već sedmi kvartal zaredom, najduže razdoblje rasta u više od desetljeća. Kreatori politike u razvijenim zemljama uvijek traže dodatne načine kako održati korak sa sličnim, visokoučinkovitim gospodarstvima poput Ujedinjenog Kraljevstva.“

Njemačka, koja se smatra najsnažnijim europskim gospodarskim pokretačem, ima porast od samo 1%, gdje zapravo zaostaje za većim europskim zemljama u studiji, uključjući Francusku, Španjolsku i Irsku. S povećanjem od 35.000 kompanija, ukupan broj doseže brojku od 3,5 milijuna.

Thomas Wahlen & Partner, direktor UHY-a i partner u UHY zemlji članici komentira: “Niska stopa nezaposlenosti u Njemačkoj može biti i posljedica toga što gubitak posla često postaje katalizator za nove poslovne aktivnosti potičući više ljudi da djeluju samostalno. Pritisak birokracije i poreza na tvrtke također može utjecati na uspjeh i potrebno je napraviti mjesta politici koja će podupirati poduzetništvo. Kako god, vlada nastoji poboljšati mnoga područja, uključujući infrastrukturu, programe javnog financiranja i prava intelektualnog vlasništva kako bi postavila dobre uvjete za budućnost.”

New Report

Close