Boschevo rješenje za integraciju pametnih telefona mySPIN nudi gotovo 50 kompatibilnih aplikacija diljem svijeta

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2015. u 11:48
Bosch

Bosch dobiva nove klijente, proizvođače automobila JAC i Changan Ford te surađuje s Tencentom, operaterom usluge „WeChat” tako da će mySPIN će u budućnosti moći isporučiti podatke o vozilu za nove aplikacije.

Upotrebljavate li navigaciju, usluge streaminga ili kalendar na svojem pametnom telefonu čak i za vrijeme vožnje? Boschevo rješenje za integraciju pametnih telefona mySPIN to vam omogućuje – legalno i prilagođeno korisniku. Boscheva tehnologija kojom se od 2014. godine koristi cijeli vozni park marke Jaguar Land Rover povezuje mobitel s automobilom, bez obzira na to koristi li se uređaj iOS ili Android sustavom. Uz mySPIN moguće je upravljanje aplikacijama koje je Bosch odabrao i izmijenio putem zaslona osjetljivog na dodir na središnjoj konzoli bez uporabe pametnog telefona.

Bosch je u Kini napravio ogroman iskorak prema daljnjem širenju OEM rješenja. Primjerice, proizvođači vozila JAC i Changan Ford nudit će rješenje za integraciju u svojim modelima; osim toga, Bosch je potpisao ugovor o suradnji s kineskom tehnološkom korporacijom Tencent. Broj aplikacija koje su poboljšane tako da sadržavaju funkcije usluge mySPIN stalno raste od 2013. godine i trenutno iznosi tek nešto manje od 50 – što je tri puta više nego u sličnim sustavima. Poseban je naglasak stavljen na aplikacije za navigaciju i medije, npr. TomTom, Parkopedia, hotelseeker i Audials.

Snažno širenje u Kini

Boschev partner za suradnju Tencent jedna je od triju najvećih kineskih internetskih tvrtki. Njezine usluge poput „QQ Music” ili aplikacije za mobilnu komunikaciju „WeChat” prikupile su više od 500 milijuna korisnika. Tencent planira optimizaciju aplikacije za mySPIN koja će vršiti izbor komunikacijskih usluga dostupnih za vrijeme vožnje. Nove će usluge proširiti asortiman mySPIN aplikacija, ali i pridonijeti rastućem broju prilagođenih inačica za regionalno tržište.

Na sličan će način kineski proizvođač vozila JAC početi nuditi mySPIN u novim modelima od 2016. godine, čime će svojim klijentima pružiti priliku za pristup širokom spektru korisnih aplikacija za vrijeme vožnje automobila. Proizvođač Changan Ford jednako će postupiti 2017. godine.

Inovativni putovi do novih aplikacija

Pri odabiru aplikacija za mySPIN, Bosch ne ograničava svoju suradnju na dobro poznate pružatelje poput TomToma, nego istražuje i druge mogućnosti: razvoj vlastitih aplikacija, kao što je Drivelog, ili suradnju sa startup tvrtkama, kao što je Familo. Primjerice, ta je aplikacija pobjednik programerskog maratona koji je organizirao Bosch. Programerski maratoni događaji su na kojima se nakratko okupljaju programeri, programski inženjeri, dizajneri i voditelji projekata radi intenzivne suradnje na zajedničkom razvoju softverskog programa.  Zauzimanjem brojnih pristupa Bosch osigurava dostupnost popularnih aplikacija te da inovativni novi proizvođači također imaju priliku doći privući kupce u njihovim automobilima.

Iskorištavanje podataka o vozilu

Zahvaljujući jedinstvenoj strukturi usluge mySPIN, proizvođači automobila u svakom trenutku zadržavaju potpunu kontrolu nad odabirom aplikacija kojima se njihovi kupci mogu koristiti te dizajnom sučelja – kao i upravljanjem dostupnim informacijama. „To je prednost i za vozače jer im proizvođač njihova automobila može predstavljati pouzdanog partnera”, izjavio je Torsten Mlasko, generalni direktor tvrtke Bosch SoftTec GmbH. U budućnosti će proizvođači automobila upotrebljavati mySPIN sučelje i kako bi podatke o vozilu učinili dostupnima za aplikacije. Podaci poput tlaka u gumama ili razine goriva u tom se slučaju mogu upotrebljavati u aplikacijama. Primjerice, stanica za punjenje koja nudi niže cijene bit će predložena samo ako je indikator napunjenosti dosegao pričuvnu razinu. Sve aplikacije odobrene za mySPIN posebno su dizajnirane za uporabu tijekom vožnje tako da je osigurana najmanja moguća razina ometanja vozača, čime se postiže veća sigurnost. Tehničke su prepreke za aplikacije u ovom slučaju malobrojne. Programerima aplikacija dostupan je komplet za razvoj softvera. Svaki proizvođač automobila može odlučiti koje će aplikacije biti dostupne za uporabu u određenim vozilima i definirati ih na tzv. popisu dopuštenih aplikacija, koji se može fleksibilno ažurirati i proširivati. Osim integracije pametnih telefona sa sustavom iOS i Android, već je ostvareno rješenje za Windows phone kao prototip i može se isporučiti proizvođačima vozila na zahtjev.

Komentirajte prvi

New Report

Close