Za dvije godine uvozit ćemo UNP morskim putem

Autor: Borivoje Dokler , 29. veljača 2016. u 22:00
Damir Spudić, član uprave Prvog plinarskog društva (PPD)/ Žarko Bašić/PIXSELL

Luka Ploče imat će ukupni kapacitet od 273.000 kubičnih metara, od čega je 242.000 kubičnih metara predviđeno za skladištenje naftnih derivata, a ostatak za UNP.

Tvrtka Prvo plinarsko društvo (PPD) je posljednjih godina postala jedna od najozbiljnijih igrača na hrvatskom energetskom tržištu. Tvrtka je u velikom investicijskom zamahu, a njihov najznačajniji projekt je ulaganje u skladišne kapacitete u Luci Ploče. Kakva je trenutno situacija na hrvatskom i europskom plinskom tržištu te kakve planove ima PPD u narednom razdoblju, razgovarali smo s Damirom Spudićem, članom Uprave PPD grupe.

Iz godine u godinu PPD povećava obim posla – danas ste vodeći uvoznik plina u Hrvatskoj i najbrže rastuća domaća energetska tvrtka. Kako objašnjavate svoj rast? 
Ključni razlog poslovnog uspjeha Prvog plinarskog društva liberalizacija je domaćeg tržišta plina, gdje smo iskoristili priliku i pokazali se kao tvrtka koja je bila spremna brzo reagirati i implementirati nove trendove u poslovanju s plinom. Stalni rast ostvarujemo u prodanim količinama plina i u tržišnom udjelu, gdje smo u tri godine došli iznad 30-ak posto tržišta. U međuvremenu diverzificirali smo poslovanje na druge neplinske djelatnosti, a ujedno smo se počeli širiti i regionalno. Danas smo regionalna energetska kompanija koja se razvila u poslovni sustav sa širokim spektrom poslovanja.

Kako ocjenjujete trenutnu sigurnost oprskbe plina u Hrvatskoj i Europi i koliko domaću opskrbu ugrožava nedostatak skladišnog kapaciteta? 
Sigurnost opskrbe u Hrvatskoj definira više čimbenika, a najvažniji su proizvodnja, skladišni kapaciteti i interkonekcije. Eventualni problemi s opskrbom mogu nastati ako uvoz plina na interkonekcijama nije moguć, jer skladište Okoli zajedno s proizvodnjom ne može ponuditi dovoljne opskrbne kapacitete u periodima najveće potrošnje. Sigurnost dobave zahtjeva ulaganja, jer treba zakupiti transportne pravce i uračunati svu fleksibilnost. Svakako je nužno plinsku regulativu usklađivati sa realnim stanjem i zahtjevima tržišta i omogućiti ekonomski isplativ tranzit kroz Hrvatsku, kao i razvijati nove skladišne kapacitete i nove dobavne pravce.

Ušli ste u projekt izgradnje spremnika za skladištenje ukapljenog naftnog plina u Luci Ploče. Kako to da ste se odlučili za taj projekt u trenutku kada su cijene nafte niske, potrošnja plina pada, a konkurencija je jača no ikad? Kada očekujete da bi terminal mogao biti u funkciji? 
Ovdje je riječ o UNP-u, a posljednjih pet godina povećana je potražnja za naftnim derivatima, posebice za dizelskim gorivima, benzinom i UNP-om. UNP terminal u Luci Ploče je strateški projekt čiji će se potencijal i značaj iskazivati kroz dugoročno razdoblje. Distribucija naftnih derivata kroz Luku Ploče trenutno će smanjiti ograničenja koja postoje glede infrastrukture distribucije nafte i plina za cijelu regiju. Nakon završetka radova, novi terminal će omogućiti uvoz UNP-a morskim putem te distribuciju naftnih proizvoda na brojna tržišta jugoistočne Europe. Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273.000 kubičnih metara od čega je 242.000 kubičnih metara predviđeno za skladištenje naftnih derivata i 31.000 za skladištenje ukapljenog naftnog plina (UNP). Ukoliko sve bude realizirano prema planu, Gradnja UNP terminala i skladišta trebala bi biti dovršena najkasnije za 24 mjeseca.

Ponovno se zahuktava priča o gradnji LNG terminala na Krku. Postoji li financijska opravdanost te investicije, barem što se tiče Hrvatske? 
LNG projekt na Krku je isključivo strateški projekt usmjeren ka sigurnosti opskrbe u EU i odluka o financiranju i realizaciji ovog projekta ima dominantno strateško-politički predznak. Republika Hrvatska treba mudro odvagnuti političke i strateške prednosti realizacije ovakvog projekta upravo na Krku i temeljem toga donijeti konačnu odluku.

Planirate ući na mađarsko plinsko tržište, zanimaju vas i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i ESCO tržište. Možete li nam otkriti nešto više o tome?
PPD je poslovno orijentiran na regionalno tržište, već smo sada regionalna energetska tvrtka i naš je interes razvoj poslovanja u cijeloj regiji. Točno, u Mađarskoj želimo biti na tržištu prirodnog plina, gdje u tekućoj plinskoj godini opskrbljujemo 15 industrijskih potrošača, a planiramo rast u 2016. godini. Obnovljivi izvori energije su područje od velikog interesa, ali ne želimo ishitreno ulaziti u projekte. Razvijamo nove projekte u ovom sektoru, imamo ESCO tvrtku za projekte energetske učinkovitosti i tu tražimo potencijalne mogućnosti razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close