Vodeće svjetske udruge i stručnjaci za pelet i biomasu stižu u Zagreb

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2017. u 22:01
Na konferenciji će, među ostalim, biti riječi o ulozi bioenergije u europskoj energetskoj politici, boljoj lokalnoj primjeni te mogućim ulaganjima u Hrvatskoj

Dolazak na konferenciju potvrdio je Eric Vial, predsjednik European Pellet Councila te predstavnici vodeće svjetske strukovne asocijacije World Bioenergy Association (WBA).

Međunarodna konferencija o biomasi, koja se ove godine održava 24. veljače u Zagrebu, zadržava visoku razinu međunarodnih predavača i sudionika.  Predsjednik European Pellet Councila, Eric Vial, potvrdio je svoj dolazak, a održat će predavanje o važnosti certificiranja i promociji uporabe peleta. Predstavnici vodeće svjetske strukovne asocijacije, World Bioenergy Association (WBA) sa sjedištem u Stockholmu, govorit će o ulozi bioenergije u europskoj energetskoj politici te o utjecaju na klimatske promjene.

Stav WBA je da je potrebno zamijeniti fosilna goriva s obnovljivim izvorima energije, za što se udruga aktivno zalaže na svjetskoj razini. U Zagreb dolazi i talijanski AIEL, nacionalna udruga proizvođača biomase, koji vrlo prepoznatljivo djeluje na promociji razvoja i povećanoj upotrebi poljoprivredne i drvne biomase i drvnih goriva. Više na www.wood-energy.info.

Keynote Speaker
Hrvatski euro-parlamentarac, Davor Škrlec održat će glavno predavanje vezano uz položaj obnovljivih izvora energije u zimskom energetskom paketu Europske komisije. Škrlec je vrlo aktivan u tumačenju pozicija OIE, a nedavno je izjavio da je razvoj OIE u Hrvatskoj bio do sada klijentelistički i da to treba mijenjati.

Tematski naglasci

  • STRANI ULAGAČI: Tvrtka iz Estonije traži partnere i projekte u Regiji za kogeneracije i proizvodnju peleta 
  • CASE STUDY: Kako potrošiti proizvedenu energiju lokalno, kroz daljinska i područna grijanja
  • INTERES BANKARA: Jesu li biomasa, pelet i kogeneracije još uvijek atraktivni za financiranje?
  • BIOMASA I DIPLOMATI: Na konferenciji prisustvuju veleposlanstva Japana, Kine, Danske, Finske, itd…

Iznenađujuće najave uvođenja trošarina na OIE

Ovih dana objavljene medijske špekulacije, da će se na proizvodnju energije iz OIE uvesti trošarine od 10-15 posto, svi ulagači u kogeneracije na biomasu smatraju opasnim i pogubnim za daljnji razvoj sektora. Nema sumnje, da se cijeli sektor OIE nalazi pred mnogobrojnim izazovima, kao i da se u tom području posljednjih godina provodila nedovoljno transparentna politika poticaja izgradnje kapaciteta. Ne može u istu kategoriju svrstati i biomasa, koja kroz kogeneracije osigurava nova zapošljavanja, zadržavanje starih radnih mjesta u drvnoj industriji i šumarstvu, ima pozitivan utjecaj na ruralni razvoj i na kružnu ekonomiju, dok bi ostvarenje predmetnih najava zasigurno znatno derogiralo investicijsku klimu u Republici Hrvatskoj, smatra Raoul Cvečić Bole, predsjednik Crobioma, Hrvatske udruge za biomasu.

U novom Sherifovom pogonu parketa u Glini zaposlit će se 77 radnika, a raditi u dvije smjene

Međunarodna grupacija Sherif, koja osim Hrvatske djeluje u Egiptu, Čileu i Vijetnamu, širi svoje poslovanje u sklopu svojih proizvodnih pogona u Glini. Članica grupacije, tvrtka Drvni centar Glina otvara novi pogon za izradu uljanog parketa i izradu lijepljenih ploča u kojem će posao naći 77 radnika, odnosno čak 72 radnika u proizvodnji. Vrijednost pogona s objektima je 16,5 milijuna kuna i izgrađen je vlastitim sredstvima tvrtke. Pogon je projektiran za rad u dvije smjene, a kapacitet proizvodnje je 160.000 m2 parketa debljine 21 mm i 14.000 m2 debljine 15 mm. "Pokrećemo ozbiljnu proizvodnju seljačkog poda, ali i širinski lijepljenih masivnih ploča od 1600 m3", ističe Murat Pašić, osnivač kompanije.  Pašić dodaje da se radi o novom proizvodnom iskoraku grupacije, za što treba osigurati 25.000 m3 hrastovih trupaca. "Spremni smo 50 posto sirovine nabavljati na tržištu, a preostalih 50 posto računamo kupovati na ugovor od Hrvatskih šuma. Glina je najsiromašniji grad u Hrvatskoj i nastavit ćemo s ulaganjima u ovu sredinu, gdje je svako radno mjesto dragocjeno", zaključio je Pašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close