Ulaganje u popularizaciju znanosti je investicija

Autor: Vladimir Nišević , 08. listopad 2013. u 22:00
Na znanstvenom skupu sudjelovalo je gotovo 300 stručnjaka iz cijelog svijeta

Od 12 predavanja, radionica i panela, predstavnika Hrvatske nije bilo na samo dvije aktivnosti.

U organizaciji CPN-a (Centra za promociju nauke) u Beogradu, 2. i 3. listopada, održana je prva Konferencija o popularizaciji znanosti u jugoistočnoj Europi, a u nastavku je održana i UNESCO škola za znanstveno novinarstvo (3. do 5. listopada).

Gotovo 300 sudionika iz cijelog svijeta, među kojima vodeći stručnjaci za popularizaciju znanosti poput Roberta Firmhofera (Poljska) ili Domingo Escutia Munoz (Španjolska), imalo je priliku na dvodnevnom događanju raspravljati te čuti iskustva i probleme vezanih uz popularizaciju znanosti.

 

Vinković

I do naših krajeva konačno je došla svijest da se akademska zajednica mora drugačije postavljati prema popularizaciji znanosti

Hrvatski predstavnici
Veliko priznanje za svoj dosadašnji rad dobili su i predstavnici hrvatske popularizacije znanosti. Naime, od 12 specijaliziranih predavanja, radionica i okruglih stolova, predstavnika Hrvatske nije bilo na samo dvije aktivnosti. O načinima financiranja govorila je Danica Ramljak iz Svjetske banke, dok je o odnosima medija i znanosti govorio Mićo Tatalović, SCiDev Network, a u panel diskusiji o znanstvenim centrima govorio je Davor Komerički (ZEZ centar Zagreb). "Lijepo je vidjeti toliko stručnjaka iz područja popularizacije znanosti, kao i dobiti priznanje kako se u Hrvatskoj kvalitetno radi. Dodatni impuls očekujemo s razvojem projekta prvog znanstvenog centra, ZEZ centar, koji napreduje iz mjeseca u mjesec", rekao je Davor Komerički. 

Znanstveni piknik
U dijelu konferencije u kojem se raspravljalo o znanstvenim festivalima, Jelena Filipaj predstavila je iskustva Znanstvenog piknik, dok je o znanstvenoj komunikaciji istraživačkih i obrazovnih institucija raspravljao Dejan Vinković iz Instituta za sinergiju znanosti i društva te Odsjeka za fiziku splitskog PMF-a. "Konferencija je pokazala veliku potrebu za ovakvim okupljanjima i razmjenu iskustava. Također, potvrdio se još jednom novi duh vremena u kojem inovativne tehnologije bitno mijenjaju pristup popularizaciji znanosti", rekao je Vinković dodavši "kako se može uočiti kako je i do naših krajeva konačno došla svijest da se akademska zajednica mora drugačije postavljati prema popularizaciji znanosti".Poruka koju je uputio srpski ministar znanosti Tomislav Jovanović ujedno je i glavna poruka prve SCIPROM konferencije: "Ulaganje u popularizaciju znanosti je investicija, a ne trošak."

Komentirajte prvi

New Report

Close