Start Poslovnog uzleta 2015. obilježio sjajan odaziv poduzetnika Velike Gorice

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2015. u 22:01
Foto: PIXSELL

U projekt je ove godine ušlo i Ministarstvo poljoprivrede koje će vlasnike OPG-ova savjetovati…

U utorak je u punoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici predstavljen projekt Poslovni uzlet i to kao prva u nizu manifestacija u 2015. godini.

Na samom početku događanja glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović pred više od tristo poduzetnika podsjetio je da projekt ulazi u novu sezonu, gdje će se održati u 22 hrvatska grada. "Lani smo kroz besplatne edukacije obrazovali više od 7000 malih i srednjih poduzetnika, obrtnika i vlasnika obiteljskih gospodarstava", rekao je Šimatović i napomenuo da će ove godine besplatnu edukaciju organizirati suradnici i partneri Poslovnog dnevnika, a kako bi kvalitetu projekta podigli na još višu razinu, za potrebe projekta napravljen i mikro-site Poslovni uzlet u sklopu portala Poslovni.hr. "Osobito me raduje što se ove godine našem projektu priključilo i Ministarstvo poljoprivrede koje će vlasnike obiteljskih gospodarstava savjetovati kako doći do sredstava iz EU fondova", kaže Šimatović.

Duga tradicija
Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice istaknuo je da je ponosan što može biti domaćin ovakvom skupu. "Velika Gorica je staro trgovačko i obrtničko naselje koje je nastalo na sjecištu mnogih puteva, a i danas koristimo te prednosti što omogućuje našem gradu da bude među pet najvećih po proračunu u Hrvatskoj", poručio je Barišić. Napomenuo je da grad ima niz projekata na kojima temelji svoj gospodarski uzlet. Među inima, izdvojio je izgradnji obilaznice i nove zračne luke Pleso. Dodaje da Hrvatska pošta ovdje planira napraviti novi distributivni centar itd. "Želimo je da dati šansu vama poduzetnicima da kroz sinergiju postignete bolje rezultate, da vam pomognemo u tome", kaže Barišić.

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije kaže da su i lani sudjelovali u projektu Poslovni uzlet, jer bez dobrog gospodarstva nema budućnosti. "Ove godine smo u projektu, iako je Zagrebačka županija i sama održavala niz edukacija za poduzetnike, a to je važno jer nam znanje treba da bismo mogli ostati odmah iza tri najuspješnije županije po indeksu razvijenosti", kaže Kožić. Navodi da je indeks razvijenosti Zagrebačke županije 124,3, te da je također po prosječnoj plaći na trećem mjestu u državi. Broj nezaposlenih je, naglašava Kožić, u prosincu prošle godine pao u odnosu na godinu prije, a radi se i na nizu velikih novih projekata.

Dobre prilike
"Grade se logistički centar u Rugvici, Kaufland, a tu je  proširenje Plive… dolaze nam investitori iz Njemačke u proizvodnju, a sve te investicije ukazuju da bi i lokalne tvrtke u županiji mogle krenuti uzlaznim putem", napominje Kožić.  Domagoj Juričić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore pohvalio je inicijativu Poslovnog dnevnika da kao medij pokaže i drugu sliku poslovne Hrvatske."Osnovno pravilo je – kad ste u rupi, prestanete kopati, a ovo pokazuje da samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti nešto za poduzetnike", kaže Jurčić.

Dodaje da je to razlog zbog kojeg se HGK od travnja lani interno reformira. Jurčić ističe da je svjestan da male tvrtke s dva do tri zaposlena ne mogu tek tako ići u osvajanje stranog tržišta i raditi velike izvozne poslove te naglašava da je važno potaknuti živost upravo u tom segmentu gospodarstva, jer, veli, 90% poduzetnika su oni mali i srednji. "Zato pozivam vas poduzetnike da istraže što radimo, jer reforma komorskog sustava koju provodimo ima za cilj pomoći vama da se lakše probijete na nova tržišta. Sve je u vašim rukama", poručio je Jurčić brojnim okupljenim poduzetnicima. Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak poručuje kako je toj instituciji iznimno važno sudjelovati u Poslovnom uzletu kako bi bila u direktnom kontaktu s poduzetnicima, a sve ne bi li mogla što bolje sastaviti usluge koje poduzetnici trebaju.

Treba nam val investicija
"U pet godina HBOR je podupro 6000 projekata vrijednih 17 milijardi kuna i s našom financijskom potporom otvoreno je 43 tisuća novih radnih mjesta", naglasio je Kristijan. Dodaje da je važno da dođe do vala investicija među malim i srednjim poduzetnicima, jer bez toga neće biti dugoročne održivosti hrvatskog gospodarstva. Kako bismo pomogao gospodarstvu, kaže Kristijan, osmislili smo nekoliko proizvoda namijenjenih malom i srednjem poduzetništvu. Među inima, tu je podrška izvoznicima s obzirom da je njima najskuplje doći do informacija za izlazak na svjetsko tržište. "Kada imate projekt ili ideju važno je da nam se javite što prije kako bismo mogli vidjeti gdje vas možemo pozicionirati u uslugama banke, a sve kako biste se mogli razvijati", kaže Kristijan.

Strast i vizija
Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca kaže da je važno stvarati pozitivno poslovno okružje koje ne čini samo novac i zakon već i atmosfera u društvu. "Bez poduzetnika nećemo izaći iz krize i zato ih je važno poticati osobito one koji imaju strast i viziju ustrajati u svojim projektima", kaže. Dodaje da je sastavni dio poduzetničkih pothvata i neuspjeh, ali da to ne bi trebalo obeshrabriti. Zato je, pojašnjava, važno isticati i promovirati primjere pozitivnog poduzetništva, dobre primjere iz prakse i pokazati da je poduzetništvo zapravo i zabava. Navodi da je, kad ne znate čime biste se bavili, najbolje – educirati se.

 "Ne preživljavaju najpametniji i najbogatiji već oni koji najviše uče i koji su najprilagodljiviji. Sjećam se, kod svog bivšeg poslodavca, u Microsoftu, kako je osnivač tvrtke Bill Gates, iako je tvrtka imala milijarde na računu, uvijek govorio kako smo u svakom trenutku tek 18 mjeseci udaljeni od bankrota, a upravo takva paranoja pomaže organizaciji da bude spremna za sve što je moda očekuje", prisjetio se. Zdenka Lončar, pomoćnica ministra malog i srednjeg poduzetništva naglasila je da ove godine očekuju četiri puta veći odaziv na edukacije Poslovnog uzleta nego lani."Lani smo imali šest radionica, a ove godine četiri puta više tako da, s obzirom da smo lani educirali 7000 poduzetnika, ove godine očekujemo 30 tisuća poduzetnika", kaže Lončar. Dodaje da je okruženje za bavljenje biznisom u Hrvatskoj danas mnogo bolje nego prije tri godine. Podsjeća da je Ministarstvo malog i srednjeg poduzetništva omogućilo otvaranje jednostavnog d.o.o.-a te da je dosad otvoreno gotovo 18 tisuća takvih subjekata. Nastavlja kako je smanjeno 76 parafiskalnih nameta čime je gospodarstvu ušteđeno 414 mil. kuna: "Jedan od takvih nameta je i smanjivanje članarine za obrtničku komoru, a povećali smo i prag za ulazak u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna te uveli mogućnost da se PDV plaća po naplaćenom računu".

Ističe da su omogućili obrtnicima da im primarna nekretnina, koja im služi za stanovanje, ne bude predmet ovrhe. Uveli su i nove financijske instrumente te ove godine planiraju niz programa s kojima ćemo poduprijeti cijeli niz poslovnih aktivnosti od turizma i proizvodnje pa sve do internacionalizacije poslovanja. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede naglasio je da su se priključili projektu  nakon što su ga u jednoj instanci podržali u Osijeku lani. "Tad smo vidjeli dobar projekt koji pokazuje primjere dobre prakse i edukacije, a ministarstvu je važno da se poduzetnici jave s projektima, jer sredstava ima, i zato očekujem velik broj dobrih projekata koji će ući u realizaciju već ove godine", kaže. Dodaje da su poljoprivreda i OPG-ovi ozbiljne grane gospodarstva bez kojih nećemo pokrenuti poduzetništvo.

Izjave sudionika:

Čak 90 posto poduzetnika su oni mali i srednji pa je važno potaknuti živost upravo u tom segmentu gospodarstva
Domagoj Juričić, potpredsjednik HGK

Ne preživljavaju najpametniji i najbogatiji već oni koji najviše uče i koji su najprilagodljiviji
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a

Sredstava ima i očekujem velik broj dobrih projekata koji će ući u realizaciju već ove godine
Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede

Okruženje za bavljenje biznisom u Hrvatskoj je danas mnogo bolje nego prije 3 godine
Zdenka Lončar, pomoćnica ministra malog i srednjeg poduzetništva

Želimo dati šansu vama poduzetnicima da kroz sinergiju postignete bolje rezultate
Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice

Najavljena ulaganja u županiji ukazuju da bi i lokalne tvrtke mogle krenuti uzlaznim putem
Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije

Kada poduzetnik ima projekt treba nam se javiti što prije da bismo mogli vidjeti gdje ga možemo pozicionirati u uslugama banke
Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR-a

Komentirajte prvi

New Report

Close