Razvojna agencija Zagreb središnje je regionalno mjesto razvoja inovativnog poduzetništva

Autor: Objava za medije , 27. listopad 2017. u 11:36
FOTO: PRESS

Snažno malo i srednje poduzetništvo predstavlja temelj svakog stabilnog gospodarstva. Pri pokretanju samostalnog poslovanja potencijalni poduzetnici susreću se s nizom dilema i nedoumica.

Razvojna agencija Zagreb (RAZA) predstavlja mjesto gdje se kroz edukaciju, savjetovanja, mentoriranje i ostale vidove pomoći poslovne ideje lakše transformiraju u uspješne poduzetničke pothvate. RAZA svoje aktivnosti provodi kroz tri jaka i međusobno čvrsto povezana odjela: Tehnološki park Zagreb (TPZ), Poduzetnički centar Plavi ured i Centar za razvojne projekte. Dok je Tehnološki park fokusiran na inkubaciju i akceleraciju visokotehnoloških inovativnih proizvoda i rješenja, Plavi ured svoje aktivnosti usmjerava na širu populaciju svih onih koji kreću u samostalne poduzetničke vode (nevezano uz profesiju i interese). Centar za razvojne projekte pak,  kroz suradnju s međunarodnim poduzetničkim potpornim institucijama, sveučilištima i poslovnim klasterima razvija mehanizme i usluge koji doprinose jačanju regionalnog inovacijskog potencijala. Svi zajedno djeluju u cilju poticanja rasta poduzetništva i poduzetničke kulture.

Kako bi vas bolje upoznali s ovom po mnogočemu jedinstvenom institucijom razgovarali smo s Franom Šesnićem, direktorom Razvojne agencije Zagreb. 

S obzirom na nedavno proširenje prostora Tehnološkog parka Razvojne agencije Zagreb na novu, suvremeno uređenu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu, temu ovoga razgovora posvetili smo upravo TPZ-u. TPZ je mjesto gdje se mladim i inovativnim pojedincima i timovima daje izvrsne mogućnosti za razvoj inovativnih ideja i njihovu transformaciju u održive poduzetničke projekte.

Na pitanje o proširenju TPZ-a na novu lokaciju Šesnić je izjavio:

Sredinom proljeća naš Tehnološki park postao je bogatiji za atraktivnih 7313 m². S ovim prostorom Razvojna agencija trenutno upravlja sa preko 10 000 m2 prostora na 4 lokacije u gradu. Spomenuti novi prostor smješten je u 12. paviljonu Zagrebačkog velesajma. Koncipiran je kroz 118 zasebnih modularnih ureda u kojima po standardima mogu  biti oko 3 do 4 radna mjesta , a obuhvaća i dvorane za edukaciju, sastanke, coworking prostor, igraonicu za djecu i ostale sadržaje. U ovaj projekt do sada je uloženo više od 15 milijuna kuna, a u provedbi je nastavak opremanja ovog prostora najsuvremenijom  i visoko sofisticiranom opremom za razvoj proizvoda u području elektronike, digitalne forenzike, IoT, senzorike i sl., za što nam je odobreno 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U ovome trenutku TPZ inkubira ukupno 61 visokotehnološku tvrtku. O važnosti ovakvog poticajnog prostora najbolje govore dosadašnji uspjesi tvrtki koje svoje ideje razvijaju u okviru TPZ-a. Uz niz osvojenih  međunarodnih nagrada ove tvrtke bilježe kontinuirani organski rast, stalno povećanje broja zaposlenih, a veći dio prihoda ostvaruju izvozom.

U okviru TPZ-a  provodi se i Startup Factory Zagreb program (SFZGB). Riječ je o prvom javno financiranom „no equity“ predakceleracijskom programu koji kroz edukacijsku, mentorsku, infrastrukturnu i financijsku pomoć aktivno osnažuje startup ekosustav za razvoj pametnih gradskih rješenja. Na temu SFZGB programa Šesnić je ispričao: „Startup Factory Zagreb pokrenuli smo prošle godine kako bi testirali interes i potencijal  startupova u razvoju inovativnih smart city rješenja.  S obzirom na dugo iskustvo u inkubaciji tehnoloških tvrtki od kojih su mnoge jako uspješne, logično smo došli do koncepta programa akceleratora kojeg smo nazvali Startup Factory. Cilj nam je da kroz naš program prolaze timovi koji još nisu osnovali tvrtku, ili su u jako ranoj fazi poslovanja, do godinu dana. Ishodi, odnosno output programa su nove startup tvrtke. S obzirom da je program usmjeren ka

razvoju novih tvrtki i njihovoj podršci u najranijoj fazi nazvali smo ga  Startup Factory. Program uključuje intenzivne radionice s vrhunskim predavačima, veliki broj mentora – eksperata u različitim područjima, infrastrukturnu podršku te jako bitnu financijsku komponentu. Kroz prvu generaciju ovog programa pet timova razvilo je svoja inovativna rješenje iz područja Smart Tourisma. Tvrtke proizašle iz ovog programa već sada bilježe zavidne uspjehe. Pa tako, Vollo se već dobro pozicionirao na tržištu. Svoj uspjeh postižu i kroz suradnju s partnerima prošlogodišnjeg programa. Freewa također niže uspjehe, a uz osvojena priznanja odradili su uspješnu crowdfunding kampanju. Podjednako su uspješni i tim SightRun koji je uspješno lansirao mobilnu aplikaciju koja spaja trčanje i turističko razgledavanje, tim HOLY koji je razvio prvu hrvatsku društvenu katoličku mrežu, te Zagreb Time Travel koji je upravo u procesu lansiranja prve turističke ture po Zagrebu osmišljene kao putovanje kroz vrijeme uz korištenje suvremenih tehnologija proširene (AR) i virtualne stvarnosti (VR). Zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima Program smo pokrenuli  ponovno i ove godine s tim da smo natječaj proširili na dodatne četiri vertikale: Smart Energy, Smart Mobility i Smart Living – Silver Economy. Ove godine nakon zahtjevnog selekcijskog procesa izabrano je 16 timova koji od 3. listopada kroz ovaj jedinstven program razvijaju svoje inovativne ideje.“

Aktivnosti Razvojne agencije Zagreb su intenzivne te na raznim razinama usmjerene razvoju poduzetništva. U internacionalnim okvirima značajnu ulogu ima i međunarodna konferencija Zagreb Forum koju RAZA ove godine organizira po peti put. Konferencija će biti održana 20. studenoga u prostoru novog Tehnološkog parka. Glavna tema ovogodišnjeg Zagreb Foruma – Creative Cities & Europe je „MEGATRENDS FOR CITIES – JOBS & SKILLS IN INNOVATIVE URBAN ECOSYSTEMS“. Osnovni cilj konferencije je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje grada Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije. Sjedinjene Američke Države su zemlja partner ovogodišnje konferencije. Frane Šesnić, inicijator i predsjedavajući međunarodne konferencije Zagreb Forum na ovu temu je izjavio: „Tehnologiju je nužno iskoristiti za kvalitetna rješenja koja će biti korisna građanima u cilju olakšanja i unapređenja njihovih svakodnevnih aktivnosti. Naprednost pojedinog grada mjeri se u njegovom odnosu prema okolišu, otpadu, energiji, prometu i zdravlju ljudi. Zagreb Forum na jednome mjestu okuplja vrhunske stručnjake te daje odgovore na pitanja vezana uz razvoj i implementaciju pametnih gradskih rješenja.“

Početkom prosinca u prostorijama Tehnološkog parka u okviru međunarodne startup konferencije Zagreb Connect održat će se Zagreb Connect Bootcamp. Kroz jačanje ovakvih kapaciteta i programa grad Zagreb neupitno postaje regionalnim središtem razvoja inovacija!

Komentirajte prvi

New Report

Close