Prvi u Hrvatskoj postižu jednakost plaća, što je međunarodno priznato

Autor: Darko Bičak , 25. veljača 2019. u 07:54
Foto: Getty Images

Iako danas još uvijek ne možemo uzimati jednakost plaća zdravo za gotovo, posvećenost kompanije je korak naprijed prema globalnoj ravnopravnosti, kažu iz Zaklade.

Iako je u zadnje vrijeme u Hrvatskoj najveći problem u upravljanju ljudskim resursima u poduzećima upravo nedostatak radne snage, i dalje je realnost, i to ne samo u našoj zemlji, nejednakost plaća s obzirom na spol radnika.

Zbog toga tvrtke, posebno multinacionalne, ulažu značajne napore kako bi dokinule ove razlike.  Jedna od njih je i duhanski div Philip Morris  International (PMI) čija je podružnica Philip Morris Zagreb nedavno dobila prestižan certifikat Jednakost plaća – Equal-Salary Certification, a koji dodjeljuje neovisna neprofitna Zaklada Equal-Salary.  Kako ističu iz Philip Morrisa, dok se kompanija transformira kako bi bila predvodnik bezdimne tehnologije u 21. stoljeću, prepoznaje da su upravo raznoliki timovi i kultura uključivosti potrebni za poticanje inovacija i uspješnost. 

Poticanje kulture uključivosti
"PMI i njegove podružnice diljem svijeta usmjereni su na takve aspekte transformacije te posvećeni pitanju ravnopravnosti muškaraca i žena. Naš uspjeh ovisi o talentiranim zaposlenicima i raznolikom radnom okruženju- gdje pojedinci imaju priliku za učenje, rast i razvoj u karijeri. To znači omogućavanje poštenih i jednakih naknada za muškarce i žene koji obavljaju iste poslove, što je rezultat naših vrijednosti i načela. Za naših 120 zaposlenika, činjenica da smo prva kompanija u Hrvatskoj koja je dobila ovaj certifikat, čini nas poželjnim poslodavcem posvećenim jednakosti i poticanju kulture uključivosti te raznolike radne snage", rekao je Marin Mlinarić, direktor ljudskih potencijala i organizacijske kulture za Hrvatsku i Sloveniju. 

 

120 zaposlenika

ima Philip Morris Zagreb, a među njima je podjednak broj rukovodećih žena i muškaraca

Dodaje da certifikat za jednakost plaća potvrđuje da Philip Morris Zagreb muškarcima i ženama plaća jednako za iste poslove, a proces omogućuje usmjerenost na problem ravnopravnosti muškaraca i žena u širem smislu. Osim kvantitativne usporedbe podataka o plaći, metodologija certificiranja Equal-Salary uključuje i kvalitativnu reviziju posvećenosti uprave načelima jednakosti plaća, percepcije zaposlenika o tome, te politika i praksi ljudskih resursa za identificiranje potencijalne neravnopravnosti, kao i preporučena rješenja za njeno smanjivanje. Certifikat pomaže i u identificiranju područja za poboljšanje i potiče rješavanje šireg izazova uklanjanja neravnopravnosti između muškaraca i žena. 

Rigorozna metodologija
To uključuje fleksibilne radne uvjete i rješavanje spolnih predrasuda tijekom radnog vijeka.  Véronique Goy Veenhuys, osnivačica i direktorica Zaklade Equal-Salary, istaknula je da kompanija Philip Morris Zagreb može biti ponosna. "Ovo ih čini predvodnikom u rigoroznoj i neovisnoj metodologiji Equal-Salary certificiranja u Hrvatskoj. Iako u današnje vrijeme još uvijek ne možemo uzimati jednakost plaća za iste poslove zdravo za gotovo, posvećenost kompanija kao što je Philip Morris Zagreb dobrodošao je korak naprijed na putu prema postizanju globalne ravnopravnosti plaća te doprinosi širem izazovu uklanjanja razlika u plaćama između muškaraca i žena", kazala je Goy Veenhuys.

Equal-Salary hrvatske podružnice, kako ističu iz Philip Morrisa, dio je većeg cilja kompanije PMI da bude uravnoteženo i uključivo radno mjesto. Kompanija već prati i objavljuje taj napredak unutar menadžment tima. Žene danas zauzimaju 35 posto rukovodećih funkcija u PMI-u, a cilj je da ih bude 40 posto do 2022. U Hrvatskoj podružnici već je danas podjednak broj rukovodećih muškaraca i žena. Philip Morris International je jedna od vodećih međunarodnih duhanskih kompanija, uz British American Tobacco, Japan Tobacco i Imperial Tobacco, koja se bavi proizvodnjom i prodajom cigareta, bezdimnih proizvoda, elektroničkih uređaja za njihovu uporabu i dodataka te drugih proizvoda koji sadrže nikotin. PMI ima više od 80 tisuća zaposlenih u 180 država svijeta, a u 2017. je ostvario prihod od 78,1 milijardi dolara te dobit od 6,3 milijarde. 

S druge strane, Zaklada Equal-Salary neovisna je i neprofitna zaklada čiji je cilj pružiti kompanijama oznaku koja potvrđuje jednakost plaća za ženske i muške zaposlenike. Razvijena je 2005. u suradnji sa Ženevskim sveučilištem, a financirala ju je Švicarska Konfederacija putem Federalnog ureda za ravnopravnost. Danas nudi tvrtkama učinkovit način provjere njihove politike plaća zahvaljujući statističkoj analizi, zajedno s kvalitativnom revizijom. Taj postupak pruža nepristrano vrednovanje sustava i, ako je potrebno, predlaže načine unapređenja kako bi se postigao cilj jednakog postupanja prema ženama i muškarcima u kontekstu plaćanja, a samim time i ravnoteže u regrutiranju i praksi unaprjeđivanja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači kad dođem na razgovor za posao tražim da imam plaću kao neka tamo gospođa menađerica?
Da li to znači da tamo onda plaće nisu tajne jer svi u kategorijama imaju iste plaće?

New Report

Close