Poslovanje na kvadrat: ‘Šef mora znati zašto se nešto dobro prodaje!’

Autor: Tomislav Hrastovčak , 18. siječanj 2013. u 11:48
Foto: Davor Batisweiler

Goran Blagus posjetio je tvrtku Pčelarstvo Daruvar koja se bavi proizvodnjom meda i suvenira.

U sklopu natječaja 'Poslovanje na kvadrat' posjetili smo Daruvar i posljednjeg finalista, tvrtku Pčelarstvo Daruvar d.o.o.

Pčelarstvo Daruvar osnovano je 1994. godine, a osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja i prerada meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Zadnjih nekoliko godina pokrenuli su  proizvodnju suvenira, odnosno drvene ambalaže u koju pakiraju proizvode. Suveniri dolaze u raznim oblicima i veličinama, a osim onih koji sadrže med, u njihovoj ponudi su i ukrašene bočice s maslinovim uljem, smokvenjaci (vrsta slastice), eterična ulja, propolis kapi itd. U ponudi imaju oko 300 artikala.

Tvrtka svoje proizvode plasira najvećim dijelom na području Istre i Dalmacije, tj. prvenstveno u turistička područja. Kupci su im suvenirnice, hoteli i veliki trgovački lanci, a proizvode prodaju i na svojim kioscima, odnosno štandovima na tržnicama. Tvrtku vode supružnici Milena i Dario Kelemin koje je business coach Goran Blagus posjetio u njihovoj obiteljskoj kući, u sklopu koje se nalazi  punionica meda. Na obližnjoj lokaciji smješten je i pogon tvrtke u kojoj se proizvodi drvena ambalaža za proizvode.

Supružnici planiraju i izgradnju veće hale, zbog želje za širenjem i objedinjavanjem posla na jednom mjestu. "Treba nam više mjesta, želimo se proširiti, a za godinu dana planiramo ishoditi građevinsku dozvolu", kažu. Česti su gosti na specijaliziranim sajmovima, poput onih u Puli i Dubrovniku te tvrde kako zapravo u svom segmentu nemaju pravu konkurenciju. "Imamo zaštićen proizvod i veliku ponudu", ističe Milena. "Najveće je zadovoljstvo kada kupac zove i pita za tvoj proizvod", dodaje. Naglašava i kako se trude da svi proizvodi budu domaći, navodeći pritom  zanimljiv primjer sa smokvenjakom: "Smokvu kupujemo u Dalmaciji, od nje napravimo proizvod i onda ga prodajemo nazad u Dalmaciju!"

Želja im je "odmaknuti se" od proizvodnje meda prema suvenirima, te ih plasirati na inozemno tržište, kako bi mogli "zaposliti više ljudi i uložiti u nove hale." Blagus je pritom pokazao na jedan od izloženih suvenira, bočicu s maslinovim uljem, upitavši ih zadovoljava li on norme Europske unije. "Nemamo odgovor može li baš taj proizvod biti primjerice u talijanskom dućanu", priznaje Milena. "Ubrzo ulazite u EU, morate znate sve o normama", poručio im je na to Blagus. Upitao ih je i što općenito očekuju od ulaska u EU. "Ne može nam biti lošije", kažu.

Dario je istaknuo kako im je želja pronaći distributere za inozemno tržište, ponajprije za Italiju i Austriju. Blagus im je savjetovao kako je na tom planu potrebno raditi i pregovarati već danas, jer pregovori traju dugo. "Nemojte razmišljati od danas do sutra", dodao je.

Tijekom upoznavanja na površinu su isplivali i konkretni problemi s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju. Naime, nekoliko puta su istaknuli kako im trgovački lanci često kasne s plaćanjem, premda im, priznaju, dosad nisu pokušali uvesti neke penale. "Možda ste sada dovoljno veliki da možete diktirati uvjete.", savjetovao im je business coach.

Ključno Blagosovo pitanje bilo je znaju li strukturu svojih prihoda po proizvodima, na što su  odgovorili da nisu baš sigurni. Dario je na to pokazao na jedan od suvenira, staklenku meda u saću, kazavši kako se taj proizvod dobro prodaje u duty free shopovima, ali da nije siguran zašto. "Možda stranci jednostavno nisu vidjeli takvo nešto ili je riječ o povoljnoj cijeni", nagađa. Blagus mu je na to rekao kako mora znati zašto se nešto prodaje. "Kao 'gazda' moraš znati zašto nešto dobro ide".

Na sastanku je bilo riječi i o odnosu prema radnicima, kojih u tvrtki ima dvadesetak. Supružnici ističu kako zapošljavaju ljude od povjerenja te isplaćuju redovne plaće i božićnice. Zanimljivo, tvrde kako nikad nisu dali otkaz nekom stalno zaposlenom radniku, premda su tijekom razgovora spomenuli kako ponekad znaju imati problema s njima. "Nemamo sankcije za zaposlenike", ističe Milena. Blagus  im je na to poručio kako previše popuštaju radnicima te im postavio pitanje: "Bojite li se da će vas djelatnici napustiti i da ćete zato imati problema?". Milena je odgovorila kako ih radnici ipak ne drže u šaci. "Uvijek imamo zainteresiranih za posao", dodala je. Međutim, priznala je kako je teško naći dobrog radnika, pogotovo ako je riječ o stolaru ili vozaču kamiona.

Kako se sastanak približavao kraju, Blagus ih je upitao gdje im je konkretno potrebna stručna pomoć. "Treba nam dobro sastavljena ponuda prema nekom vanjskom distributeru", kazala je Milena. Ističu kako su im također potrebni savjeti vezano uz pokretanje izvoza, pogotovo oko nužne dokumentacije i zakonske regulative.

Dario je konkretno izrazio želju za kvalitetnim zaposlenikom za rad u uredu i dobro sastavljenim upitnikom za zapošljavanje. "Osoba koja bi radila u kancelariji trebala bi prvenstveno biti komunikativna i znati strane jezike", kazao je Dario, otkrivši kako bi početna plaća u tom slučaju bila oko 4.000 kuna. Također smatraju kako im je potreban i novi stolar.

Ponovno je spomenut i problem naplate od strane pojedinih trgovačkih lanaca, što vlasnici tvrtke smatraju najtežim pitanjem u svom poslovanju. "Pokušavamo riješiti factoring i željeli bismo pronaći neku tvrtku koja otkupljuje potraživanja", navela je Milena.

Nakon sastanka, vlasnici su nas proveli kroz punionicu meda, gdje smo na licu mjesta vidjeli proces punjenja meda u staklenke, a zatim smo posjetili obližnju halu u kojoj se proizvodi drvena ambalaža, ali i košnice za pčelinjake. Supružnici Kelemin kažu kako čekaju isporuku novoga CNC stroja za graviranje, a po svemu sudeći ispituju i malo drugačije tržišne mogućnosti. Naime, pokazali su nam jedan malo drugačiji proizvod nastao u njihovom pogonu – drvene igračke-pčelice, koje se, kako tvrde, jako sviđaju djeci.

'Poslovanje na kvadrat': Pogledajte prilog o obrtu SF klima, grijanje!

Poslovanje na kvadrat: 'Ako želiš voditi biznis, moraš znati realne brojke'

VIDEO 'Poslovanje na kvadrat': Pogledajte kako je bilo u posjeti tvrtki Evenio!

Poslovanje na kvadrat: 'Imate dobar proizvod? Podignite cijenu!'

VIDEO: Pogledajte što o 'Poslovanju na kvadrat' kaže Goran Blagus!

VIDEO: Upoznajte finaliste natječaja 'Poslovanje na kvadrat'!

Pročitajte više o natječaju 'Poslovanje na kvadrat'!

Tko je Goran Blagus?

Tko je Filip Jelić?

Komentirajte prvi

New Report

Close