‘Poduzetnici najbrži u povlačenju novca iz EU’

Autor: Marija Crnjak , 12. lipanj 2018. u 22:01
Dragan Jelić i Zvonimir Savić/Marko Lukunić/PIXSELL

Ubuduće će se većina procedura i dokumenata moći dobiti elektronskim putem, najavio je pomoćnik resorne ministrice.

Mali i srednji poduzetnici najbolje stoje kad je u pitanju povlačenje novca iz fondova Europske unije, za razliku od općina, gradova i županija, koji su najsporiji.

Stoga će se raditi na tome da se povećaju iznosi koje bi za podizanje konkurentnosti mogle povlačiti tvrtke, najavili su sudionici konferencije o EU fondovima održane u utorak u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge banaka. "Tematski cilj koji se odnosi na konkurentnost, a tu su mali i srednji poduzetnici, stoji najbolje, i tu smo na tržište stavili 82 posto ugovorenih sredstava, do kraja godine ćemo gotovo sve natječaje, osim par velikih, staviti na raspolaganje.

Ugovorenost je preko 53 posto, znači poduzetnici su se obvezali potrošiti preko 50 posto, i isplaćeno je 22 posto. Znači, to je trenutno jedini tematski cilj koji zadovoljava faktore učinkovitosti ove godine, i želim vam čestitati na tome jer da nije bilo vaših projekata, toga ne bi ni bilo", poručio je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU.

Dodao je kako očekuje nove natječaje u ovom segmentu, koji će se otvarati u okviru izmjena operativnih programa, kako bi se povećala sredstva za razvoj gospodarstva te istraživanje i razvoj. Ubuduće će se većina procedura i potrebnih dokumenata moći dobiti elektronskim putem. Kako je poznato, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. RH na raspolaganju ima 6,831 milijarda eura, od čega 4,321 milijarda eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i 2,510 milijardi eura iz Kohezijskog fonda (KF).

Uz obvezno sufinanciranje provedbe operativnog programa iz proračuna, ukupna vrijednost je 8 milijardi eura. S 31. svibnjem svi natječaji objavljeni, sada je potpisano preko 3000 ugovora, od toga s poduzetnicima i obrtnicima preko 2300, a ostatak ugovora je s gradovima i općinama (265), 127 sa županijama, 32 s bolnicama, 228 s javnim ustanovama i 119 s javnim poduzećima i tijelima državne uprave. Ugovaranje je dobro krenulo u 2017., no ukupno isplaćena sredstva su i dalje na niskoj razni od svega 8%, dobrim dijelom zbog komplicirane javne nabave. 

Komentirajte prvi

New Report

Close