Osnivanje prvog hrvatskog Venture Capital fonda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. srpanj 2015. u 12:01
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Cilj projekta je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća…

Ugovor o zajmu u iznosu od 20 milijuna eura za Projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo kojim će se osnovati prvi hrvatski Venture Capital (VC) fond potpisali su u srijedu ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Carlos Pinerua.

Ujedno je Pinerúa s predstavnicima HAMAG-BICRO-a potpisao ugovor o projektu.

Cilj projekta je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća (MSP) i novoosnovana poduzeća u Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je zajam 7. srpnja.

Rok dospijeća zajma denominiranog u eurima i uvećanog za fiksnu kamatnu maržu je deset godina, s četiri godine počeka.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je istaknuo kako je Vlada prepoznala veliki potencijal naših inovativnih poduzetnika i zato je cilj omogućiti im da što jednostavnije dođu do kapitala u svim fazama svoga razvoja.

Dodao je kako je posebno ponosan jer je ovo prvi takav fond u Hrvatskoj te zahvalio Svjetskoj banci što je prepoznala ovaj projekt koji će poduzetnicima omogućiti da ne moraju tražiti novac u inozemstvu i da svoje ideje razvijaju u vlastitoj zemlji.

Naveo je i kako će fond u Hrvatskoj biti registriran kao zatvoreni fond i pod nazorom Hanfa-e. Bit će desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja za dvije godine. Financiranje je javno i privatno financiranje u omjeru koji je u skladu s pravilima EU o državnim potporama, što znači najmanje 40 posto privatnog kapitala.

Upravitelj će biti privatno društvo za upravljanje fondovima odabrano putem međunarodnog natječaja.

Neto iznos raspoloživ iz zajma za ulaganje fonda u projekte je 12 milijuna eura javnih sredstva i najmanje osam milijuna eura privatnih sredstava, što je ukupno 20 milijuna eura.

Očekuje se da će fond izvršiti 20-tak ulaganja, kazao je Maras te dodao kako je najviši iznos ulaganja 10 posto vrijednosti fonda (15 posto uz odobrenje Savjetodavnog odbora).

Pinerua je kazao kako je ključ ubrzanja gospodarskog rasta u Hrvatskoj poticati one poduzetnike koji su sposobni proizvesti nove proizvode.

Upravo takve tvrtke generatori su gospodarskog rasta u većini zemalja, kazao je te dodao kako je najveći problem s kojim se takve tvrtke suočavaju upravo pitanje financiranja. Ovim projektom upravo pokušavamo odgovoriti na taj problem, istaknuo je Pinerua.

U okviru projekta osnovat će se i fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja, koji će osigurati manje iznose za financiranje rizičnim kapitalom, zajedno s ulagačima na tržištu, poput poslovnih anđela i inkubatora.

Pilot-fondom poduzetničkog kapitala upravljat će privatno društvo za upravljanje fondovima, dok će HAMAG-BICRO upravljati fondom za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close