Nezaposlenost u Jastrebarskom dvostruko je niža nego na razini RH, samo ove godine smanjili smo je za 23 posto

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2015. u 22:01
Zvonimir Novosel, prvi čovjek Jastrebarskog/FOTOLIA

Gradonačelnik Jastrebarskog, govori o investicijama koje je u posljednjih nekoliko godina privukao taj grad, objašnjava zašto je Jastrebarsko uvršteno na listu gradova budućnosti Financial Timesa te otkriva mjere kojima je smanjio nezaposlenost na polovicu prosjeka države.

Poduzetnici Jastrebarskog kroz Gospodarsko vijeće od prošle godine imaju priliku aktivno se uključiti u rad Gradske uprave.

Na koje način grad Jastrebarsko potpomaže i potiče poslovne investicije? Kakvi su rezultati tih mjera?
Kontinuitet ulaganja u razvoj gospodarske zone Jalševac bio je glavni preduvjet za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta (cestovna infrastruktura, otkup zemljišta itd.). U razdoblju 2002.-2014. uloženo je preko 18 milIjuna kuna, a u periodu od 2007. do 2014. godine broj zaposlenih porasto je s početnih 400 na trenutnih 850. Važan segment su i gradski poticaji za investitore, točnije komunalna naknada, porez na tvrtku (oslobađanja: 1. godina 100%, 2. godina 75%, 3. godina 25%) i komunalni doprinos  te mogućnost plaćanja komunalnog doprinosa u 12 jednakih mjesečnih obroka za odrđene obveznike. Mi smo kao grad imali i najveće  greenfield investicije u zoni, 2006. godine otvoren je logističko distributivni centar Lild Jastrebarsko. Vrijednost te investicije bila je 16 milijuna eura, 2015. otvoren je logističko distributivni centra Kaufland Jastrebarsko vrijedan 75 milijuna eura. Moram spomenuti i činjenicu da nas je svjetski priznati poslovni časopis Financial Times 2012, u kategoriji European cities and regions of future 2012/2013 uvrstio na 8. mjesto ljestvice 10 europskih gradova budućnosti južne Europe uspješnih u promoviranju strategije za privlačenje direktnih stranih investicija. Sve to je zaslužno za to što imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, dvostruko manju u odnosu na prosjek Hrvatske, koja u 2015. iznosi oko 9 posto. U odnosu na svibanj 2014., broj nezaposlenih na području grada Jastrebarskog ove godine smanjen je za 23 posto. 

U kojim sektorima i gospodarskim granama bilježite najveće investicije i zašto?
U Jasterbasrkom je razvijeno malo i srednje poduzetništvo s preko 700 poduzetnika s dugom tradicijom obrtništva, a najznačajnija gospodarska grana na području grada je drvno prerađivačka industrija, koja je ujedno i nositelj ekonomskog razvoja grada po broju zaposlenih, ostvarenim prihodima, novim investicijama i izvozu. To su tvrtke  DIR, Drvoproizvod i  Palma. Također veliki značaj u gospodarstvu grada ima poljoprivreda s posebnošću dugogodišnje tradicija i općenite posebnosti ovog područja. Posebice je razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo –  Korak, Tomac, Agro Slavetić, Plešivica-vinska regija, itd., a ponosni smo i na promociju grada kroz Jaskanske vinske svečanosti s tradicijom starom preko 13 godina.

Koliko su poslovne investicije zaslužne za to da ste jedan od razvijenijih gradova u Zagrebačkoj županiji? Što je još utjecalo na taj ˝status˝?
Poslovne investicije su u najvećoj mjeri uz kontinuirani rad gradske uprave zaslužne za razvoj grada, jer bez novih investicija nema novih radnih mjesta ni prihoda u proračun, a time ni novih dječjih igrališta, vrtića, itd. Također, prirodne prednosti geografskog položaja samog Jastrebarskog neposredno u blizini Glavnog grada Hrvatske utjecale su na njegov razvoj, te činjenica da je Grad Jastrebarsko poželjno mjesto ne samo za realizaciju poslovne ideje, već i ugodno mjesto za život obitelji, a što je i sadržano u samoj viziji Strategije razvoja Grada Jastrebarskog koja kaže da je Grad Jastrebarsko "…mjesto s visokom kvalitetom življenja i prilikom za odmor…".  Ključ uspjeha Grada Jastrebarskog je izgrađeno međusobno povjerenje lokalne uprave i poduzetnika u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i nastojanje da učinimo ovaj grad mjestom boljim za život svih njegovih građana

Kako još grad Jastrebarsko potiče gospodarski razvoj i smanjuje stopu nezaposlenosti?
Kroz program razvoja gospodarstva i potpore poduzetnicima na području grada i to za početak poslovanja, nastupe na sajmovima, te najveći dio potpora usmjeren na subvencioniranje kamata po poduzetničkim kreditima za nove poslovne aktivnosti, kao i kapitalne potpore za nabavu opreme i strojeva (djelatnost industrije i građevinarstva).  Tako se u 2015. Grad Jastrebarsko uključio u novi program Kreditom do uspjeha zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta i zagrebačkom županijom, namijenjen subvencioniranju kamata poduzetnika za kredite za proizvodne i uslužne djelatnosti, a koji imaju za cilj stvaranje novih radnih mjesta, proširenje gospodarskih objekata i time poslovnih aktivnosti. Još jedna za nas važna stvar je i uključivanje u projekt Poslovni uzlet s ciljem održavanja edukativnih radionica za poduzetnike i unapređenje njihovih poduzetničkih vještina.

Koje poslovne investicije biste istaknuli kao one koje su vas bolje pozicionirale na turističkoj karti Hrvatske?
To su svakako Plešivička vinska cesta koja obuhvaća tridesetak različitih vinara, orintološki rezervat Crna mlaka, izletište Japetić i uređenje parka Erdody. Već samo spomenuo i našu tradiciju Jaskanskih vinskih svečanosti koja godišnje dovede oko 10.000 posjetitelja.

Imate li u planu još takvih investicija koje će pospješiti vašu turističku ponudu?
U planu nam je označavanje i izrada biciklističkih staza odnosno ruta na području grada, a tu su i velike investicije: uređenje parka Erdody s naglaskom na dvorac koji ćemo ponovno staviti u funkciju i povezati zajedno s vojarnom. Turistička zajednica grada Jasterbarsko se uključila u pilot projekt HTZ-a Hrvatska 365 dana – PPS područja (pred i post sezona). U sklopu toga nas očekuje mnoštvo marketinških aktivnosti i promocija na  sajmovima, studijska putovanjima i slično. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni poduzetničke aktivnosti,  izgradnju hotela za potrebe kongresnog turizma u GZ Jalševac čiji se početak investicije očekuje krajem 2015. godine. 

Iz vaše perspektive gradonačelnika, čime Jastrebarsko privlači strane investitore?
Iz moje perspektive više je faktora, od izvanredne geografske lokacije odmah uz europsku autocestu E65/E71, učinkovite i kooperativne gradske uprave, poticaja za investitore pa do činjenice da je naš grad business friendly place. 

Kako u budućnosti planirate dodatno pospješiti i potaknuti poslovne investicije?
Započeli smo izgradnju nadvožnjaka preko željezničke pruge, koji spaja državnu cestu D310 (glavna prometnica gospodarske zone) s izlazom na autocestu A1. Investitor su Hrvatske ceste a vrijednost investicije preko 25 milijuna kuna. U razdoblju od 2015.do  2018. planirana je izgradnja četiri prometnice u Gospodarskoj zoni u dužini od 2 km, tri od njih imaju lokacijske dozvole. Sveukupna vrijednost investicija procjenjuje se na oko 30 milijuna kuna. Planiramo i otvaranje novih greenfield lokacija.Poslovna strategija Grada usmjerena je i na stjecanje Certifikata BFC SEE (Business Friendly Certificate of South East Europe) u okviru regionalnog programa jugoistočne Europe. Procesom certifikacije želimo postići visoki standard pružanja usluga lokalne uprave poduzetnicima, te pružiti primjer dobre prakse drugima gradovima u stvaranju povoljnog poduzetničkog okruženja. Proces certifikacije započeo je sredinom 2014., a završetak očekujemo do kraja ove godine. Važno je naglasiti kontinuirani rad na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i klime zajedno s poduzetnicima s područja grada. Zbog toga je krajem 2014. Grad osnovao Gospodarsko vijeće – radi aktivnog uključivanja poduzetnika u rad Gradske uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close