Naši proizvodi prolaze odlično na američkom tržištu

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 20. studeni 2016. u 22:00
Hrvoje Smolić, Qualia

Svako se stanje uvijek može popraviti, ali je došlo krajnje vrijeme za promjenu paradigme.

Kod nas je klima dosta loša i mijenja se zajedno s političkim strukturama, iako je gotovo svima zajednički nazivnik taj da za investicije i razvoj gotovo nikada nije pravo vrijeme.
Drugi je problem kod nas što o važnim pitanjima odlučuju ljudi koji ne pripadaju nužno sektoru kojem se bave, već se olakšicama i investicijama bave na tehnički i birokratski način.

Nakon pristupanja EU trebali smo dobiti novi zakon kojim bi se regulirale porezne olakšice za istraživanje i razvoj. Smatrate li to konkretnim propustom ili tek greškom čije se posljedice još mogu sanirati?
Svako se stanje uvijek može popraviti, ali je došlo krajnje vrijeme za promjenu paradigme. Sve uloženo u razvoj se multiplicira, dok svaki neuložen novac znači ili manje plaće ili manje novih radnih mjesta.

Unutar IT industrije broje li se gubici na inovacijama u milijunima, milijardama? Je li ovdje riječ o prednosti kakvu ima Silicijska dolina, koja je za nas nedostižna?
Čak i u zemljama regije, poput Rumunjske ili Srbije, postoje olakšice za poduzetnike koje im idu na ruku. Iako se Sjedinjene Američke Države uzimaju kao glavni primjer, čak je i u susjedstvu po nekim pitanjima bitno bolje.
Naši proizvodi prolaze odlično na američkom tržištu koje ih prepoznaje kao kvalitetne, što znači da imamo dobar proizvod za koji u lokalnom kontekstu ponekad nema dovoljno razumijevanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close