Naše će se tvrtke na treća tržišta moći širiti po njemačkom modelu

Autor: Suzana Varošanec , 13. svibanj 2019. u 07:41
Čelnici komora na potpisivanju prvog takvog sporazuma

Tri komore podupiru internacionalizaciju.

Za oko 15% poduzeća izvozne orijentacije, koji zapošljavaju 51% ukupno zaposlenih te donose 62% investicija, ali i za sve koji planiraju prvi izvozni nastup, otvaraju se nove prilike kroz prvi međukomorski sporazum internacionalnog predznaka. 

Sklopljen je između HGK-a i Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK), pa će naše tvrtke u inozemstvu moći koristiti usluge njemačkih komora pod jednakim uvjetima kao i njemačke.  Nedostatna institucionalna podrška izvoznicima smatra se glavnom preprekom za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva.

Za izvoznike ona se ovime u bitnome smanjuje. Kako kaže predsjedniku HGK Luka Burilović, slijedi lakši pristup na tržištima gdje DIHK ima vanjskotrgovinska predstavništva, a riječ je o više od 140 lokacija u 92 države.  Stoga je Burilović pozvao sve članice da iskoriste potporu na terenu na svim tržištima gdje vide interes.

 

92 države

na 140 lokacija 'pokriva' DIHK

Zamjenik direktora DIHK-a Volker Treier naglasio je postavljanje temelja užoj suradnji hrvatskih i njemačkih komorskih organizacija, dok će u budućnosti, veli, obje strane profitirati od činjenice da mreža njemačkih vanjskotrgovinskih komora, sa svojom širokom i atraktivnom paletom usluga, podupire hrvatske tvrtke u širenju na treća tržišta .

"AHK i HGK, partnerski kao i dosad, uspostavljaju kontakt između zainteresiranih hrvatskih tvrtki i njemačkih vanjskotrgovinskih komora diljem svijeta", istaknuo je Treier prilikom potpisivanja sporazuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close