Nakon sedam godina krize, na pomolu novi val ‘greenfield’ investicija u Hrvatsku?

Autor: Ana Blašković , 27. studeni 2016. u 22:00
Denis Čupić, Udruga developera pri HUP-u

Denis Čupić složan je s optimizmom, ali ipak je nešto oprezniji.

S petog sajma investicijskih projekata REXPO 2016. odaslana je optimistična poruka: započeo je novi ciklus, stiže nam tsunami 'greenfield' ulaganja.

Stručnjaci kažu da su na stolu pametniji i bolje strukturirani projekti nego tijekom prethodnog građevinskog buma čiji je krah potopio mnoge građevinare. Premda složan s optimizmom, Denis Čupić iz Udruge developera pri HUP ipak je nešto oprezniji.

Što kažete na najave da je pred nama tsunami novih komercijalnih projekata?
Nažalost, ne bih se baš složio s ocjenom da se radi o tsunamiju, a posebnice ne kad su u pitanju "greenfield" investicije. Potencijala ima daleko više kod "brownfielda", odnosno ulaganja u postojeće objekte. U narednih deset godina imat ćemo puno napuštenih i derutnih nekretnina. Primjerice, zgrade poput Pošte ili Fine gube svoju funkciju jer se mijenja način života i treba raditi na prenamjeni tih nekretnina.  

Jesu li prepreke za veća ulaganja u nekretnine, od dozvola do infrastrukture, i dalje (pre)velike unatoč naporima da se uklone? 
Izdavanje građevinske dozvole nije problem, ali jest za to potrebna dokumentacija. Nekad su za to odgovorni neprofesionalni investitori, a nekad uspavana i nesređena država. Problem za veća ulaganja svakako je rejting države zbog kojeg nas mnogi fondovi zaobilaze. Mislim da mnogi šire lažni optimizam kako bi osigurali da lakše prodaju usluge koje upravo oni nude na tržištu. 

Treba li poticaj za investicijski ciklus u nekretninskom sektoru doći od države?
U stanogradnji definitivno ne trebamo poticaj jer u tom segmentu imamo kontinuirano visoku razinu investicija, a drugo je što je kupovna moć građana niska. Država treba raditi na tome da osigura razvoj domaće komponente u građevini jer će od toga svi imati koristi. Potrebno je i pozabaviti se državnim nekretninama jer se one sada prodaju po dampinškim cijenama i tako utječu na tržište, a to je puno bitnije.

Komentirajte prvi

New Report

Close