Kurija Janković obnovljena sredstvima iz EU fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2016. u 22:00
Posjetiteljima je na raspolaganju 18 elegantnih soba, konferencijska dvorana i turistički informativni centar

Kurija Janković je središnja točka novih biciklističkih staza na području županije, ukupne dužine oko 600 kilometara.

Hrvatska slovi kao 'zemlja 1000 otoka', no manje je poznato da smo i zemlja koja ima preko 1300 dvoraca i kurija. Na području Virovitičko-podravske županije nalazi se desetak dvoraca i kurija. Tijekom 19. stoljeća na prostoru županije razne plemićke obitelji podizali su dvorce, kurije i ljetnikovce koji danas predstavljaju značajan dio kulturno-povijesne baštine, no uglavnom su u ruševnom stanju.

Međutim, ono što neki vide kao ruševinu, Virovitičko-podravska županija vidi kao priliku za razvoj kontinentalnog turizma i otvaranje novih radnih mjesta. Uspješna priča kontinentalnog turizma započela je obnovom kurije Janković u naselju Kapela Dvor nedaleko od Virovitice. Virovitičko podravska županija obnovila je kuriju u sklopu EU projekta 'Doživite i uživajte u dravskoj nizini biciklom', vrijednog 2,1 milijuna eura. Projekt akronima 'Drava4Enjoy' ujedno je bio najveći projekt turističke infrastrukture IPA CBC HU-HR 2007-2013.

Kurija Janković u Kapela Dvoru predstavlja izvanredan primjer obnove i stavljanja u funkciju turizma kulturno-povijesne i graditeljske baštine. Prenamijenjena je u hotel baštinu u kategoriji četiri zvjezdice. Posjetiteljima je na raspolaganju 18 elegantnih i funkcionalnih soba, konferencijska dvorana i turistički informativni centar, a u planu je i novi projekt čijom će se realizacijom ponuda nadopuniti, wellness sadržajima, vinskim barom i cjelovitim hortikulturnim uređenjem okoliša.

Također, kurija Janković je središnja točka novih biciklističkih staza na području županije, ukupne dužine oko 600 kilometara, koje su označene u sklopu projekata 'Drava4Enjoy' i 'Biciklističke rute uz Dravu'.  Cikloturizam je u novije vrijeme rastući trend u svijetu, ali i Hrvatskoj te predstavlja odličan način da se spoji ugodno s korisnim, odnosno da kroz biciklističke rute turisti upoznaju sve prirodne ljepote koje Virovitičko-podravska županija nudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close