Korisnu sirovinu dobivat će iz plastičnog otpada

Autor: Darko Bičak , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Mi-plast će dati novu vrijednost nereciklabilnom plastičnom otpadu i tako provoditi cirkularnu ekonomiju/Duško Marušić/PIXSELL

Riječani u EU projektu stvaranja nove tvari.

Riječka tvrtka Mi-plast s partnerima iz Španjolske provodi projekt pod nazivom "LIFE ECOMETHYLAL- Visoko kvalitetni metilal iz nereciklabilnog plastičnog otpada pomoću procesa poboljšane katalitičke hidro-gasifikacije plazmom (KHRP)" koji se financira iz EU programa Horizon 2020.

Kako pojašnjava Filip Miketa, voditelj istraživanja i razvoja u Mi-plastu, ovaj projekt će testirati valorizaciju nereciklabilnog plastičnog otpada koji je trenutačno na odlagalištima. "Projekt će reciklirati nereciklabilni plastični otpad iz: automobilskog, električno-elektronskog i ambalažnog sektora da bi proizveo vrijedno kemijsko sredstvo metilal. Tržište za metilal je procijenjeno na 5,2 milijarde eura godišnje.

 

5,2 mlrd.

€ vrijedno je godišnje tržište metilala

Koristi se u raznim industrijama zbog niske toksičnosti, niske viskoznosti i posebno njegove velike snage otapanja, čineći ga održivom zamjenom za otapala na bazi nafte", kaže Miketa.

Iz tvrtke poručuje da ovime u Rijeku uvode cirkularnu ekonomiju. Tehnologija, koja dosad nije korištena za tretiranje nereciklabilnog plastičnog otpada, bit će demonstrirana na pilot-postrojenju u Španjolskoj. Postrojenje će raditi neprestano, povećavajući učinkovitost i smanjujući potrošnju energije. Zatim će biti uvedeno i u Rijeci da bi se ispitao njegov potencijal replikacije, koji bi trebao biti visok zbog kompaktne i modularne konfiguracije postrojenja. Proizvedeni metilal će se plasirati kao eko sirovina, prije svega u plastičarskoj, kemijskoj i autoindustriji. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sad su to shvatili u 20 stoljecu
Za plakati

New Report

Close