Ključ je probuditi privatne poduzetničke inicijative na otoku

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. listopad 2016. u 22:00
Mislav Šimatović, Anđelko Katavić, Tonči Sanader, Jozo Sarač i Lea Jović/Duško Jaramaz/PIXSELL

Iako je Grad Supetar opremio poduzetničku zonu i otvorio put investitorima, dobar dio poduzetništva ovdje još je usmjeren na ljetni turizam.

Na panel diskusiji "Poticajno okruženje za razvoj poduzetništva" istaknuto je da je pristup tržištu za otočne poduzetnike još otegnotna okolnost te je postavljeno pitanje što se sve može učiniti da se to promijeni. Dosadašnji napori rezultirali su prevladavanjem problema nezaposlenosti, poticanjem samozapošljavanja te otvaranjem novih radnih mjesta, ali oni su tek pokazatelj su da s provedbom aktivnosti na lokalnoj i županijskoj razini treba nastaviti. Ipak, motivacija i uključivanje osoba mlađe životne dobi ključni su koraci za ubrzanje razvoja. 

 

Marković

Pripremljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih 100.000 kuna namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima.

Zlata vrijedni programi
Malo i srednje poduzetništvo, rečeno je, u fokusu je županijskih nastojanja, o čemu najbolje svjedoče projekti i programi razvoja širokopojasnog pristupa internetu, osnivanje Fonda za razvitak poljoprivrede i agroturizma, koji bilježi 610 poljoprivrednih kredita ukupne vrijednosti 65 milijuna kuna, program navodnjavanja u poljoprivredi, kao i program nabave i sufinanciranja sadnog  materijala, ali i drugi.  "Kamatna stopa od 0,5 do 1,5 posto, koju subvencionira Županija, dio je protekcije koju otocima omogućavamo. Takvih je benefita niz, a jedan je dovođenje širokopojasnog interneta na ova područja.

Navedeni će korak privući investitore, a lokalnim ljudima i poduzetnicima omogućiti komunikaciju sa svim dijelovima svijeta u stvarnom vremenu", istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić. Što se Brača tiče, spomenuo je i Poslovnu zonu Nerežišće, koja je općinu s nekoć najmanje potencijala transformirala u jednu od najboljih otočnih poslovnih zona.

Istaknuo je i da na umu treba imati i multiplikatorni efekt koji ulaganja nose sa sobom te da se uloženo u kratkom vremenu vraća stostruko. "S državne razine nekad dolazi određen postotak nerazumijevanja potreba nižih razina. Politika je jedno, a stvarni život ljudi je nešto sasvim drugo. Vrijeme je da postanemo integralni faktor", poručio je  Anđelko Katavić. Jozo Sarač, ravnatelj regionalne razvojne agencije RERA, čija je glavna uloga priprema strateških dokumenata za razvoj županije, naveo je važnost potpornih institucija u razvoju poduzetništva. 

 

Sarač

U poduzetničke pothvate upuštaju se oni koji su spremni preuzeti rizik.

Problematika kamatnih stopa
"Na godišnjoj razini provodimo radionice u sklopu kojih svima zainteresiranima pomažemo od prvog koraka do finalne faze. Problem je što s jedne strane imamo iznimno poduzetnički aktivne i propulzivne sredine s agresivnim pristupom i željom, a s druge natječaje s uvjetovanom bankarskom garancijom koji su odbojni većini njih", upozorio je. Dodao je i da se u poduzetničke pothvate upuštaju oni koji su spremni preuzeti rizik i nitko ne bi trebao ulaziti samo iz računice usmjerene ka obećanim sredstvima. "Sufinanciranje kamata pomaže našim poduzetnicima, ali se moramo upitati i kakva je njihova konkurentnost kad su mu kolege iz susjednih zemalja sufinancirane s 0,2 ili 0,5 posto kamate?", naglasio je Sarač.  Iako je Grad Supetar opremio poduzetničku zonu i otvorio put investitorima, dobar dio poduzetništva ovdje je još usmjeren na ljetni turizam, upozorio je Tonči Sanader, voditelj Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti Grada Supetra.  

 

Katavić

S državne razine nekad dolazi određeni postotak nerazumijevanja potreba nižih razina.

"Brački je LAG napravio strategiju ruralnog razvoja i na ocjenjivanju je, a prođemo li, zaposlit ćemo dodatnu radnu snagu. No, poduzetnici još uvelike ovise o javnoj upravi i nedostaje im privatne inicijative. Često i kad se objave pozivi izostane reakcija javnosti. Bez obzira na stvarne objektivne probleme s kojima se pojedinici susreću, govorimo o poduzetničkoj inerciji", dodao je Sanader. Aktiva Brač, prva konzultantska tvrtka na otoku koja pomaže i u pisanju projekata za natječaje, jedna je od adresa na koju se poduzetnici mogu obratiti. Voditeljica Aktivinih projekata Lea Jović istaknula je kako su, iako privatna tvrtka, vremenom postali dio poduzetničke infrastrukture. "Jedna od aktivnosti koje provodimo pomaganje je nezaposlenima u samozapošljavanju i razvijanju poduzetničkih ideja, pri čemu nam pomažu i jedinice lokalne samouprave", kazala je. Zeleni Brač jedan je od projekata u koje su uključili i najmlađe.

 

Jović

Jedna od aktivnosti koje provodimo pomaganje je nezaposlenima u samozapošljavanju i razvijanju poduzetničkih ideja.

"Povezali smo se s udrugama sa Šolte i izgradili platformu kroz koju ćemo zaposliti pet žena, a koja će iskoristiti kapacitete nekoliko otoka. Njome potičemo promociju starinskih obrta te vještina, poput ručnog sitotiska, a tu je i besplatna aplikacija All in Brač. Na jednom su mjestu objedinjene sve relevantne informacije o Braču, od gastronomije i smještajnih kapaciteta preko prirodnih ljepota i izletišta koja treba obići", dodala je Jović. Napomenula je i da promocijom malih i srednjih poduzetnika od njih dobivaju i povratne informacije koje uključuju u kreiranje budućih projekata, ali u skladu s njima planiraju i edukacije na teme koje su do sada bile zapostavljene. U konačnici, Supetar već ima gotovo 300 malih i srednjih poduzetnika čije poslovanje treba dodatno osnažiti, a pozitivnim primjerima i druge motivirati na uključivanje.

Poduzetnički centar bit će pokretač aktivnosti

Održan u petak, drugi put u Supetru, Poslovni su uzlet predstavnici grada i županije pozdravili kao jedan od ponajboljih načina poticanja razvoja lokalne poduzetničke klime. Na ovoj manifestaciji Poslovnog dnevnika posvećenoj promociji malog i srednjeg poduzetništva Ante Šošić, zamjenik splitsko-dalmatinskoga  župana, kaže da je probleme s kojima se poduzetnici susreću iskusio i na vlasitoj koži – zato je i motivacija za njihovo rješavanje tim veća. "Mali i srednji poduztenici, kao i OPG-ovci, imaju primarnu ulogu i pravi su stup hrvatskoga gospodarstva. Ovaj sektor pokazuje iznimnu fleksibilnost u prebolijevanju svih poteškoća, unatoč svim preprekama koje se pred njima nalaze. Jedan je problem ipak generalan, a to je participacija kapitala u pasivama. Unutarnje rezerve koje bi omogućile manje stresan hod kroz turbulencije ne postoje u obujmu u kojem bi trebale", napomenuo je Šošić. Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, istaknula je kako je grad u posljednje tri godine uložio iznimne napore u izgradnju infrastrukture koja će generirati daljnji rast.  "Projekata je mnogo, od urbanističkih rješenja i stvaranja poduzetničke zone do industrijskih ulaganja. Tu je i Poduzetnički centar, ideja koju je Grad sa Splitsko-dalmatinskom županijom pokrenuo uz financijsku podršku iz europskih fondova, a služit će edukaciji i poticanju bračkih poduzetnika. Sukladno financijskim mogućnostima, pripremljen je javni poziv za dodjelu bespovratnih sto tisuća kuna namijenjenih poduzetnicima i obrtnicima. Time će im se olakšati pokretanje posla i razvoj inovativnih ideja", dodala je gradonačelnica.Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo da je su manifestacije Poslovnog uzleta kreirane kao jedan od alata osnaživanja naših poduzetnika koji, uz dodatna znanja i vještine, mogu postati konkurentniji na tržištu, kako na nacionalnom tako i na onom zajedničkom europskom – s više od pola milijarde kupaca i klijenata", poručio je Šimatović.

Uz nove tehnologije sve je lakše

Zainteresirani poduzetnici imali priliku sudjelovati i u besplatnim edukacijama. Krešimir Jusup iz HT-a, u sklopu radionice "Saznajte kako vam nove tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove", okupljenima je približio na koje im sve načine korištenje tehnologije može pomoći, posebno se osvrnuvši na benefite cloud usluga. Niki Dešković iz tvrtke Internet partner čiji je moto "Pustite da tehnologija radi za vas" održao edukaciju naslovljenu Kako upravljati promotivnim cijenama u turizmu?, a Ivana Zec iz tvrtke UHY HB EKONOM, održala je predavanje na temu poreznih aspekata poslovanja turističkih agencija.

Realizirano 1599 kredita vrijednih 1,8 milijardi kuna

Supetar Da veliku ulogu u jačanju poduzetničke klime ima i županija, upozorio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić. "Poticanje MSP-a jedna je od naših najvažnijih zadaća. Namjera je kreirati povoljnije uvjete financiranja, izgraditi poduzetničku infrastrukturu, razviti agrar i turizam. Sve to uključuje i suradnju sa Sveučilištem", dodao je. Kroz kreditne linije dosad je realizirano 1599 kredita vrijednosti 1,8 mlrd. kuna. Programom potpore osnivanju i razvoju MSP-a od 2014. do 2016. realizirano je 283 projekata vrijednih 4,4 mil. kuna. Sufinanciranjem potpornih institucija realizirana su 72 zahtjeva s ukupnom potporom od 2,3 milijuna kuna. U sklopu programa tehnološkog razvoja, istraživanja i primjene inovacija realizirano je 39 zahtjeva s ukupnom potporom od 3,56 milijuna kuna, dok su ukupna angažirana sredstva svih partnera premašila 45 milijuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close