Kako komentirate Vladinu odluku o provođenju restrukturiranja za 25 znanstvenih instituta?

Autor: Suzana Varošanec , 15. prosinac 2014. u 22:00
Mislav Bezmalinović, Sardina

Mislav Bezmalinović ne želi komentirati Vladine poteze.

Ne želim komentirati Vladine poteze. 

Jeste li surađivali s nekim od instituta s ove liste, i kakva su iskustva? 
Sardina surađuje s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Riječ je o suradnji koja je i višegodišnja, te u mnogo čemu uspješna. Nekoliko je ključnih programa koji su za našu tvrtku bili interesantni, a gdje nam je IOR bio na usluzi. 

Koji su to sve slučajevi? 
OIR je izrađivač svih Studija o utjecaju na okoliš, kao i Elaborata za naša uzgajališta ribe i školjaka. Nikad nije dovedena u pitanje kvaliteta izrađene Studije, kao ni njena vjerodostojnost; Povjerenstvo za ocjenu Studije u pravilu nije imalo primjedbi na pristup i metode izrade. IOR je, također, provodio monitoringe potrebne za potvrđivanje stanja na uzgajališnim površinama, te davao preporuke o kvalitetnijoj iskorištenosti uzgajališta bez nepovoljnog utjecaja na okoliš. 

Postoje li i neki zajednički projekti?  
Da, zajednički smo provodili projekte vezane za utjecaj uzgajališta na druge (divlje) populacije, gdje je objavljeno i nekoliko znanstvenih radova. Suradnja je raširena i kod ribolova, odnosno prilikom istraživanja sitne plave ribe u Jadranu, gdje djelatnici IOR-a jedan dio podataka prikupljaju na našim plovilima i koriste za procjenu biomase, zastupljenosti različitih generacija, kao i spolnoj zrelosti i periodu mriještenja sitne plave ribe. Usto, svi projekti, znanstveni radovi vezani za ulov i uzgoj tuna isto tako su odrađeni u suradnji sa IOR-om.

Kako dolazite to stručnih kadrova i je li i tu vidljiv angažman IOR-a? 
Na Sveučilištu se, i to u suradnji s IOR-om, obrazuju diplomirani inžinjeri, magistri i doktori koji su prijeko potrebni Sardini za pokrivanje ključnih radnih mjesta u proizvodnji. Radi se o cijelom nizu različitih radnih mjesta, primjerice to su voditelj ribolova, voditelji uzgajališta, voditelj kontrole kvalitete proizvoda, kao i tehnolozi u proizvodnji i uzgoju ribe. 

Kakve rezultate poslovanja imate u 2014.?
Rezultat je pozitivan. 

Komentirajte prvi

New Report

Close