Kako komentirate 10 posto veće cijene registracije vozila u Hrvatskoj?

Autor: Darko Bičak , 04. studeni 2014. u 22:00
Vladimir Celiščak, HOK

Vladimir Celiščak vidi povećanje posve neshvatljivim u ovako teškoj situaciji za prijevoznički sektor.

Da u ovoj teškoj situaciji za čitavi prijevoznički sektor nekome padne na pamet podignuti cijene registracije za vozila za dodatnih 10 posto meni je zbilja neshvatljivo.

Može se u javnosti čuti da se radi o minornom povećanju cijena od nekih 30-ak kuna – možda se i radi o tom iznosu za motocikle ili osobna vozila, no kod teretnih vozila je riječ o nekoliko stotina kuna većoj cijeni. Kada tegljač dođe na tehnički i za registraciju mora platiti naknade po 24 osnove i ako je svaka od njih porasla za 10 posto, dolazimo do minimalno 200 ili 300 kuna veće cijene. Koliko mi je poznato, Centar za vozila Hrvatske je jedna od najbogatijih tvrtki u zemlji i sumnjam da im je povećanje od 10 posto egzistencijalno trebalo. 

Hoće li ovo bitnije ugroziti konkurentnost i poslovanje prijevoznicima?
Situacija je užasna i umjesto da nam pomognu oni nam je još otežavaju. Ima mnogo tvrtki koje ne mogu registrirati čitavi vozni park zbog manjka posla. Mi smo već sada nekonkurentni u odnosu na regiju. Samo za primjer, registracija poluprikolice u Sloveniji stoji 50-ak eura, bez kasko osiguranja. Istovremeno u Hrvatskoj se samo za naknade za ceste mora platiti 5800 kuna, a za sve ostalo još barem 2000 kuna.    

Mislite li da bi vam moguće davanje autocesta u koncesiju moglo još pogoršati stanje?
Gotovo sam siguran u to. Već sada su autoceste preskupe pa samo od Zagreba do Splita cestarina iznosi 625 kuna. Ako uzmemo primjer tunela Učka koji je s koncesijom preko noći poskupio sa 70 na 160 kuna (i to sve bez PDV-a kojeg se država odrekla), a i cjenovnu politiku na Autocesti Zagreb-Macelj, vidimo da privatni vlasnik neće imati nikakvog razumijevanja za razvoj prijevozničkog seketora. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

nakon uspješnog rastjerivanja tegljača sa autocesta, sada ih uspješno treba rastjerati sa svih cesta

New Report

Close