Jastrebarsko – grad poduzetnika koji razmišljaju zeleno

Autor: Marta Duić , 05. lipanj 2016. u 22:01
Na panelu u Jastrebarskom sudjelovali su Julije Domac (REGEA), Domagoj Šlat (grad Jastrebarsko), Zoran Miliša (RWE) i Goran Navoj (Forest)/PIXSELL

Cilj diskusije bio je pokazati kako postići optimizaciju i uštede u poslovanju kroz efikasnije upravljanje energijom.

Na panel diskusiji pod nazivom Optimizacija i uštede kroz energetsku efikasnost sudjelovali su Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika grada Jastrebarskog i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju, Zoran Miliša, glavni izvršni direktor RWE Energije, Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA)i Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest. ˝Mi živimo u globalnim svijetu i teško je danas raditi nešto što nije ekološki.

Klimatske promjene itekako utječu na našu zemlju, a ako energetski sustav nije održiv nema budućnosti. Velike energetske kompanije najviše ulažu u obnovljive izvore energije i u Hrvatskoj je konačno došlo do tog naglog preokreta i moramo se što prije osvijestiti i uključiti u te procese˝, pojasnio je na samom početku Julije Domac, ravnatelj REGEA-e. S time se složio i Zoran Miliša iz RWE Energije istaknuvši kako su obnovljivi izvori energije budućnost. ˝Mi smo kao jedna od top tri kompanije u Europi izdvojili tvrtku za obnovljive izvore jer mislimo da je u tome budućnost. U zadnje tri godine cijena električne energije je pala za više od 30 posto, a obnovljivi izvori imaju sve veći udio u proizvodnji.  

 

Domac

Radili smo općinsku toplanu s četiri županije i trebalo nam je šest godina da je realiziramo.

Kod nas je ukupna količina električne energije preko 50 posto proizvedena iz obnovljivih izvora, ali politika je takva da se vjetar najviše potencira, dok se ostali izvori zanemaruju. Hrvatska ima i bioplin i biomasu, i mogućnost za elektrane na fotonaponske ćelije, niz mogućnosti je prisutan, ali to su ipak političke odluke, a ne odluke nas gospodarstvenika˝, smatra Miliša. Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest istaknuo je kako se biomasa zaista premalo koristi i sve što se proizvede većinom izlazi iz Hrvatske. ˝Mi godišnje izvezemo 30.000 tona, što je dvostruka veličina našeg grada od čega bi se mogli grijati cijelu godinu. Da bi se mogla koristiti biomasa koja je rentabilna moramo mijenjati birokraciju˝, poručio je Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest.

Treba misliti zeleno
Opisao je dva projekta na kojima radi, odnosno dvije škole karlovačke županije u kojima uz ugovor od deset godina, mjenaju kotlovnicu. Škola kao korisnik imat će deset posto jeftiniju energiju. ˝Svijetli primjeri postoje, samo je stvar volje svih nas. Treba se mijenjati svijest, suočavamo se s problemom nezaposlenosti, a ovdje leži velik potencijal˝, kaže Navoj. Domagoj Šlat, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju složio se da je promjena svijesti ključan faktor, kako kaže, sve te ideje i projekte treba objasniti krajnjem korisniku.

 

Miliša

Dugoročna strategija mora biti promoviranje JPP-a gdje nema troška za javni budžet.

˝Mi smo kod izgradnje niskoenergetskog vrtića imali velike otpore, ali dugoročni efekt te zgrade je neupitan. Bitna je promjene svijesti građana i investitora, a time će se i birokracija morati prilagoditi. Po definiciji Savjet za zelenu gradnju radi na održivosti, okuplja eminentne proizvođače koji se bave uslugama na tom polju, to je jedan centar koji daje savjete i pomaže. Uz to, radimo i na certificiranju zelene gradnje i na zelenoj javnoj nabavi. Naš grad razmišlja zeleno, imamo dosta zelenih projekta jer ako jedinica lokalne samouprave to podupire tada je uspjeh zagarantiran. Krenuli smo od obnove rasvjetnih tijela, a zadnje na čemu smo radili je otvaranja električnih punionica i uvođenje kompostera u svako kućanstvo˝, pohvalio se Šlat.

Uštede i financijske potpore
Domac tvrdi kako su REGEA-i upravo kroz razmišljanje o energetskom potencijalu digli proračun ustanove 19 puta. Ipak ističe da iako razvijaju projekte za županiju, mora se poraditi na investicijskoj klimi. ˝Radili smo općinsku toplanu kao agencija u suradnji s četiri županije, i to nas 30 koji smo iskusni i  imamo kontakte i znanje, a trebalo nam je više od šest godina da sve to realiziramo,  odredbe i pravilnici su neodređeni i mora ih se poštovati. Radimo još tri općinske toplane, a planiramo 19 novih kotlovnica na biomasu. Javni sektor u partnerstvu s privatnim investitorima ono je što treba raditi, a tu su i sve financijske potpore i sredstva FZOEU i EU fondova koje trebamo iskoristiti˝, smatra Domac. Šlat se pohvalio i projektom iz 2014. godine kada su se prijavili za obnovu fasada obiteljskih kuća preko FZOEU-a i istaknuo kako su jedan od rijetkih gradova koji se na to odlučio.

 

Šlat

Trebamo mijenjati svijest građana, time će se i birokracija prilagoditi.

˝Kod obnove obiteljskih kuća animirali smo poduzetnike i obrtnike grada i time im omogućili  da rade za razvoj grada˝, pojašnjava Šlat.  Miliša također smatra da dugoročna strategija mora biti promoviranje javno-privatnog partnerstva. ˝Poanta je u tome da nema troška za javni budžet, tvrtka ulaže i na osnovi ušteda se refinancira projekt. To je win- win varijanta, ali sve ipak počiva na ljudima koji su educirani i znaju te novce iskoristiti pametno na korist zajednice˝, poručuje Miliša.  Kako tvrdi, RWE od početaka pokušava biti drugačiji, osmisliti proizvode specijalno namijenjene za poduzetnike, gdje uz  jeftiniju cijenu plina i električne energije imaju i dodatne benefite, primjerice besplatno osiguranje, troškovi zaštite na radu i slično. Miliša naglašava kako tržišne utakmice generiraju uvjete za poduzetnike i kako zapravo tržište stvara te mogućnosti.

Optimistična vjerovanja
Domac je istaknuo kako mnogi nisu svjesni da se isplati ulagati u obnovljive izvore, primjerice solarne panele na krovu, pogotovo ako koriste bespovratna sredstva. ˝Obnovljivi izvori su mainstrem i nisu privilegija bogatih˝, poručuje Domac.

Komentirajte prvi

New Report

Close