Isprobali smo kupnju i prodaju popularne kriptovalute

Autor: Bernard Ivezić , 19. prosinac 2017. u 08:37
Foto: Thinkstock

Kriptovaluta koja se više ne može ignorirati toliko je jednostavna za kupnju da je to pomalo zastrašujuće tako da se prije takve investicije svi koji u nju ulaze moraju oboružati s mnogo znanja i opreza.

Otkako se prije tjedan dana derivatima bitcoina počelo trgovati na prvoj, tradicionalnoj burzi Chicago Board Options Exchange (CBOE), čak je i najgorljivijim protivnicima te kriptovalute postalo jasno da se ona više neće moći zanemariti. U toku iduće godine derivati bitcoina doći će na Nasdaq i burzu u Tokiju. Kriptovalute će, odlukom japanskih regulatora, ući u bilance kompanija koje čine indeks Nikke itd. Do nedjelje 17. prosinca bitcoin je narastao na 127 tisuća kuna. Prije tjedan dana vrijedio je 92,4 tisuće kuna ili 14,4 tisuće dolara. Mjesec prije bio je na 46 tisuća kuna. Četiri godine prije na dvije tisuće kuna, a procjene idu da bi mogao narasti na više od 600 tisuća kuna.

Bez obzira smatrali bitcoin dobrom investicijskom prilikom ili balonom koji samo što nije puknuo, ostaje činjenica da je bitcoin najpoznatija kriptovaluta na svijetu i da je tek uvod u eru kriptovaluta. O bitcoinu se može mnogo pričati, ali najbolje ga je razumjeti ako ga isprobate. Posjetite internetsku stranicu Bitaddress.org. Mičite kursorom po ekranu, ako ste to napravili preko laptopa, ili upišite nasumični niz slova i brojeva, ako ste to napravili preko mobitela. Nakon što se pokaže 100 posto, dobit ćete dva niza znakova, takozvana dva ključa – javni i tajni – s pripadajućim QR kodovima. I to je to. To je vaš bitcoin wallet, odnosno bitcoin novčanik. Jedinstven je, jer se temelji na kriptografiji, odnosno naprednoj matematici. Trenutačno je prazan pa ga napunite.

Hrvatska web stranica

Sad posjetite najpoznatiju hrvatsku internetsku stranicu na kojoj možete kupiti bitcoine zvanu bitcoin-mjenjacnica.hr. Kliknite na logo od bitcoina, odaberite opciju “Kupi”. Upišite da kupujete bitcoina u vrijednosti tisuću kuna i kopirajte javni ključ iz svog bitcoin novčanika, onaj uz koji piše “SHARE”. Dobit ćete podatke za uplatu pa uđite u svoje internetsko bankarstvo i prebacite tražene kune na račun te mjenjačnice. I da, razumijem, sada imate mnogo pitanja i sumnji. No, upravo ste dobili odgovor na prvo pitanje kojeg možda niste bili ni svjesni, a koje smo si postavili svi prije nego smo stvarno kupili bitcoin.

Odgovor je: da, bitcoin je uistinu tako jednostavan za korištenje. Toliko je jednostavan da je to zastrašujuće. I ne, niste jedini kome se to čini doslovno nevjerojatno. Većini je tako. Pretvoriti ono što zovemo realan novac u neku virtualnu vrijednost psihološki nije lagano. To je razlog zašto je bitcoin postao globalno popularan tek u 2017. godini, odnosno osam godina otkako je predstavljen. Kupnja bitcoina drugačija je u odnosu na sve financijske kupnje koje ste dosad radili. Primjerice, usporedite je s kupnjom fiat valuta. Ako želite kupiti eure morate otići u mjenjačnicu. Tamo se nalaze blindirana stakla. Cijeli posao obavljate preko malog prozorčića. Cijena eura istaknuta je na ekranu na zidu, a iza svog tog osiguranja, koje je popraćeno i video-nadzorom, nalazi se osoba s kojom dogovarate tu kupovinu. Slično je i ako želite kupiti eure preko internetskog ili mobilnog bankarstva. Da biste uopće ušli u njega morate imati računalo ili mobitel koji koristi najnoviji softver potpomognut najnovijim sustavima zaštite. Morate također imati podatke za pristup te dalje, samo trebate klikati i potvrditi kupnju eura.

Kupnja bitcoina, kojem danas tepaju da će postati digitalno zlato, drugačija je i od kupnje sve druge imovine. Da biste kupili dionice u pravilu vam treba broker. Morate se registrirati u brokerskoj kući, naručiti transakcije. Imate podršku i zaštitu. Brokeri i mjenjačnice ne mogu raditi bez licencija. Izdavanje fiat novca, uključujući kune i eure, kontroliraju središnje banke poput HNB-a i ECB-a. Da se ne bi varalo kupce, a i da oni ne bi varali, novčane transakcije posebno budno prati Porezna uprava, Ured za sprečavanje pranja novca, a da se ne bi varalo investitore tu je Hanfa i Središnje klirinško depozitarno društvo. Trgovina dionica obavlja se preko burzi poput Zagrebačke burze itd. Zbog svega toga svakoj ukradenoj novčanici i dionici može se ući u trag. Banke moraju čuvati podatke o baš svakoj transakciji koja se radi preko njih. Isto je i s drugim financijskim institucijama. Zato ste teoretski dobro zaštićeni, jer vam zaštitu garantiraju državne institucije. U svijetu bitcoina tu vam zaštitu garantira sama bitcoin mreža.

Ne morate u to vjerovati. Možete isprobati. Posjetite internetsku stranicu BlockExplorer.com i upišite javni ključ svog bitcoin novčanika. Kao rezultat dobit ćete točan iznos koliko imate bitcoina u njemu. Vjerojatno će pisati da ste do sada obavili svega jednu transakciju, onu kupnje svog bitcoina od bitcoin-mjenjacnica.hr-a u svoj bitcoin novčanik.

Provjera stanja računa

To se vidi u realnom vremenu i tako da svatko tko zna vaš javni ključ može odmah provjeriti stanje na vašem računu, jednako kao i vi. Tako nešto u klasičnim financijskim tokovima tek će se djelomično omogućiti s dolaskom PSD2 direktive, i ti krugovi to zovu najvećom reformom bankarstva u povijesti. I sve zato što će svaki građanin EU moći uzeti bilo koju fintech aplikaciju i dozvoliti joj da pristupa njegovom debitnom računu u realnom vremenu, a čime će se omogućiti da banke više ne budu jedini igrači u platnom prometu već će to moći biti i trgovci, telekomi, tko god želi i zadovoljava određene uvjete.

 

127 tisuća

kuna vrijednost je bitcoina zabilježena 17. prosinca

Naličje zaštite koju vam nudi bitcoin mreža je da ne postoji nitko kome se možete obratiti ako izgubite svoj bitcoin novčanik, odnosno javni i privatni ključ. Ne postoji nitko kome se možete obratiti ako vam netko ukrade bitcoine itd. Vi ste odgovorni za svoje bitcoine! U slučaju problema s fiat novcem mogli bi se obratiti središnjim bankama, poput HNB-a, dionica depozitarnim agencijama poput SKDD-a, a financijskih derivata regulatorima kao što je Hanfa. Takvih institucija u slučaju bitcoina nema. Teoretski za sve se to možete žaliti policiji i drugim državnim institucijama, ali osim što je kupnja bitcoina jednostavna, bitcoin mreža je decentralizirana i zato država s bitcoinom nema ništa. Možda vam to zvuči strašno, ali upravo je ta odvojenost od države jedan od razloga zašto dio ljudi vjeruje bitcoinu i zašto mu je cijena ove godine značajno narasla. K tome, kako dobiva na popularnosti on za razliku od državnih, odnosno fiat valuta, nije ograničen granicama već ima potencijalnih sedam milijardi korisnika.

Inače, kad na BlockExplorer.com-u upišete adresu svog bitcoin novčanika također dobijete i podatak o tome tko je potvrdio tu vašu kupnju. To su učinili rudari, odnosno “mineri” bitcoina, i oni su za to dobili određenu naknadu u iznosu bitcoinu. Dobijete i točan iznos troška te transakcije. Nekih 0,00… nešto od bitcoina koji ste kupili. Sve vam je vrlo precizno pokazano. Na isti način nastaju i novi bitcoini, i oni se rudare te su i za njih rudari plaćeni. Taj sav posao u tradicionalnom financijskom sustavu rade banke, a transparentnost njihovog rada nije ni blizu one koju nudi bitcoin. To je i razlog velikog animoziteta banaka prema bitcoinu. Ali i bitcoin sada dobiva svoje institucije sa svim svojim dobrim i lošim stranama.

Glavni razlog zašto biste trebali ozbiljno razmisliti da koristite tu novu infrastrukturu oko bitcoina je taj što ona nudi veću razinu sigurnosti. Znači, imate opciju da ne ovisi sve o vama. Primjerice, kreirati bitcoin novčanik online kako smo na početku opisali nije baš mudro ako planirate kupiti veće iznose bitcoina. Naime, sve što se radi online može se prisluškivati. Nadalje, danas je mnogo internetskih stranica koje se u imenu adrese razlikuju samo u slovu. Jedna takva stranica je originalna, a drugu su napravili cyberkriminalci koji tako kradu podatke.

Naplata troškova

Drugim riječima, bitcoin novčanik najbolje je kreirati offline ili na internetskim servisima koji nude takve usluge. Jedan od najpoznatijih, a da dopušta korisnike iz Hrvatske, je Coinbase.com. No, tu je preporučljivo da imate putovnicu, ne samo osobnu iskaznicu, jer će inače proces registracije trajati dugo.

Usto, takvi servisi znaju naplaćivati trošak korištenja njihove usluge u obliku pretplate, dodatnih naknada i slično pa je uputno to detaljno proučiti prije korištenja. K tome, sve što je online, uključujući mobilne bitcoin novčanike, izloženo je napadima cyberkriminalaca. Jedno rješenje koje smo isprobali je hardverski USB bitcoin novčanik zvan Ledger Nano S. Najlakše ga je koristiti na laptopu u kombinaciji s Google Chromom i mnogo je sigurniji nego online novčanici. Bitcoin novčanik možete i isprintati i onda prepisivati niz znakova javnog i tajnog ključa ovisno o potrebi. No, to, osim ako niste ulagač na duge staze, nije praktično.

 

Bitcoin sustav je open source sustav

Tehnički gledano, bitcoin se temelji na nizu softverskih programa, instaliranih na različita računala po cijelom svijetu, a koja funkcioniraju kao jedan, jedinstveni sustav. Još više tehnički, bitcoin se temelji na blockchain tehnologiji čiji je jedan od principa dijalog u kojem veći broj sudionika mreže mora potvrditi svaku transakciju i sve se to radi javno. To za posljedicu ima jednu fascinantnu stvar. Doslovno svatko može u bilo kojem trenutku vidjeti koliko imate Bitcoina u svom novčaniku. U usporedbi s tajnošću koja obavija vaš račun u banci, ovo je nevjerojatna doza transparentnosti. No, to je zato što je bitcoin sustav open source i jedina, istinska zaštita, te ujedno zamjena za sve institucije iz postojećeg financijskog sustava, je kriptografija (engl. cryptography). Znači, jedino što osigurava cijeli taj sustav je napredna matematika u kombinaciji sa transparentnošću. Otud i naziv kriptovaluta. Kriptografija je suštinski važna za bitcoin. Ona ne samo da osigurava vaš bitcoin novčanik već također sudjeluje i u stvaranju novih bitcoina i u potvrđivanju baš svake transakcije koja se na bitcoinu radi.

Bitcoin u Hrvatskoj možete kupiti i prodavati i na bitcoin bankomatima čije lokacije i provizije možete provjeriti na internetskoj stranici CoinATMradar.com. U Hrvatskoj postoji vrlo popularna bitcoin burza Bitkonan.com. Iznimno je jednostavna za korištenje, ali na njoj nemate vlastiti bitcoin novčanik već imate svoj račun i s raspoloživim sredstvima kupujete bitcoine te Litecoine. Sve nabrojano smo isprobali i funkcionira. Nećemo vam savjetovati koji da koristite niti analizirati naknade. Jednom kad isprobate bitcoin otkrit ćete i da je to tek prva i najpoznatija kriptovaluta, ali i da nije ona koja najbrže raste.

Na internetskoj adresi CoinMarketCap.com otkrit ćete da ima kriptovaluta koje na dnevnoj razini rastu i do 50 posto pa i više. Neke imaju veliki promet. Neke mali. Nekima se trguje skuplje u Japanu i Koreji, a nekima u SAD-u i Europi. To već zahtjeva da imate dosta znanja ne samo o kriptovalutama već i o međunarodnim financijama. Zato uz bitcoin, trenutačno većina promatra mahom samo još dvije kriptovalute: Ethereum, odnosno Ether (ETH) i Litecoin (LTC). Kriptovaluta će u budućnosti biti još više. No, kao i sa svim investicijama dobro promislite prije nego u njih krenete i budite svjesni da rizik snosite isključivo vi.    

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ako želite kupiti Bitcoin za gotovinu možete to napraviti preko facebook grupe za kupnju/prodaju kriptovaluta: www.facebook.com/groups/KriptovaluteProdaja/[/url]

Hoće li biti povoljnih kredita kao i sa švicarcima?
Možda bi odmah u startu trebalo osnovati i udrugu Bitcoin .

Zašto članak nije potpisan kao PROMO?

New Report

Close