Imam priliku vidjeti kako stvarno izgleda proces dizajna web stranice

Autor: Marta Duić , 11. veljača 2016. u 22:00
Student FOI-a stječe poslovna iskustva u Vindiji

Leskovar je sudjelovao u praktičnim zadacima kao što su izrada kataloga, novinskog oglasa i oblikovanje ambalaže za prehrambene proizvode.

Mario Leskovar, student treće godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu na smjeru Primjena informacijske tehnologije u poslovanju, odnedavno je dio radnog kolektiva u Vindiji gdje obavlja radnu praksu u sklopu projekta Iskustvo zlata vrijedi.

Vindija se trajno opredijelila za društveno odgovorno poslovanje budući da želi podupirati razvoj te aktivno sudjelovati u životu lokalne zajednice u kojoj djeluje. "Briga o ljudskim potencijalima izuzetno je važan dio takvog oblika poslovanja pa smo iz tog razloga uvijek otvoreni za uključivanje u različite inicijative koje naposljetku doprinose boljoj kvaliteti života i koje za cilj imaju unapređenje i dobrobit društva u cjelini. Upravo je takav i projekt 'Iskustvo zlata vrijedi'. Rado se uključujemo u sve projekte kojima je cilj promoviranje jednakih mogućnosti i uvažavanje različitosti te smo uvjereni kako ovaj program zaista doprinosi pozitivnoj promjeni stava o osobama s invaliditetom i shvaćanju da je društvo jednakih šansi jedino koje može napredovati.

Veseli nas što možemo dati svoj doprinos projektu te se nadamo da ćemo na taj načini poslužiti kao primjer i ostalim kompanijama. Izuzetno je bitan angažman cjelokupne poslovne zajednice budući da želimo graditi društvo temeljeno na načelima ravnopravnosti i prihvaćanja različitosti. Također, drago nam je što će upravo ovakav socijalno osviješteni program uključivanja osoba s invaliditetom u poslovnu svakodnevicu na ravnopravnoj razini obilježiti prvu godinu našeg sudjelovanja", kažu iz Vindije. Mario Leskovar kaže kako nije nimalo dvojio oko prijave na projekt i odmah je u tome prepoznao dobru priliku, a želio je vidjeti i kako stvarno izgleda proces dizajna web stranica za koji je pokazao interes i na fakultetu.

 

14studenata

dobilo je priliku provesti studentsku praksu u renomiranim hrvatskim kompanijama

Priprema za pravi posao
"Od ovog projekta očekujem stjecanje novih iskustva i upoznavanje novih ljudi od kojih mogu dobiti prave i korisne savjete o spomenutom području poslovanja. Ovo je za mene dobar način da izbliza vidim kako sve funkcionira u pravoj poslovnoj situaciji i kako bih stekao nova poznanstva", tvrdi Mario Leskovar. Kako kaže, na fakultetu do sada nije imao priliku za praksu, ali zato iz pojedinih predmeta imaju laboratorijske vježbe koje bi im trebale pružiti znanja i na temelju kojih bi trebali steći iskustvo u radu s određenim programskim rješenjima.

Marijev radni dan u Vindiji započinje u osam sati ujutro te završava oko 14 sati poslijepodne budući da ima obaveza na fakultetu. "Prvih nekoliko dana imao sam se prilike kroz različite materijale za vježbu i tutorijale na internetskim kanalima upoznati s programskim rješenjima na kojima su kolege realizirali dizajn reklamnih materijala i ambalaže. Kasnije sam već dobio priliku da i sam pokažem znanje kroz svoje verzije traženog oblika dizajna, paralelno kako su i kolege dizajnirali svoja rješenja", otkrio nam je Leskovar.

Kreativan rad
Kako kaže Leskovar, unutar svog radnog dana bavi se dizajnom promotivnih letaka te daje svoje viđenje o novom dizajnu i savjete za 'unapređivanje' već postojeće ambalaže koja se koristi u poslovanju Vindije. I poslodavci imaju samo riječi hvale i kažu kako se Leskovar u stvarnoj radnoj okolini pokazao kao punopravni član radnog kolektiva. "Mario se u sklopu svoje prakse upoznao s osnovnim računalnim aplikacijama za grafičko oblikovanje te sudjelovao u praktičnim zadacima kao što su izrada kataloga, novinskog oglasa, oblikovanje ambalaže za prehrambene proizvode, priprema gotovih materijala za tisak, kontrola otisnutih radova itd., pokazavši svoje sposobnosti u stvarnoj radnoj okolini koje će mu pomoći u daljnjem poslovnom napredovanju", pojasnili su iz Vindije.

Leskovar smatra kako bi se bez problema snašao u ovakvom radnom kolektivu u budućnosti. "Volim iskazivati svoje stavove i razmišljanja te u kreativnom smislu pridonositi određenom poslovnom zadatku. S kolegama imam prijateljski odnos, a što se prihvaćanja tiče, svi su doista korektni i voljni pomoći ili savjetima ili objašnjenima, sve ovisi o obliku poslovnog zadatka", tvrdi Leskovar. Iz Vindije kažu da su svjesni činjenice da je zapošljavanje osoba s invaliditetom obilježeno nizom prepreka i izazova na hrvatskom tržištu rada te su često isključene iz radne zajednice zbog nedostatka radnog iskustva. "Smatramo da davanje prilike osobama s invaliditetom treba postati odgovornost svakog poslodavca u našoj zemlji kako bi im se omogućila integracija u poslovnu sredinu, ali i razvoj vještina koje će im u budućnosti pomoći pri zapošljavanju", poručuju iz Vindije.

"Budući da želimo biti poželjan i pouzdan partner, i sami pokrećemo zajedničke projekte s lokalnim zajednicama – Vindija podržava niz projekata koji promiču obrazovanje, zaštitu kulturne baštine i vrijednosti društva", kažu nam iz Vindije. Vindija sudjeluje u brojnim akcijama koje na direktan način pomažu brojnim udruženjima koja za cilj imaju unaprjeđenje kvalitete života, pomoć građanima slabijeg imovinskog statusa te promicanje zdravijeg načina života. Prošle su godine svoje mliječne proizvode i sokove donirali brojnim udrugama koje se bave socijalno korisnim i humanitarnim radom kako bi pomoć stigla onim pojedincima kojima je to uistinu najpotrebnije.

Svoje je proizvode Vindija donirala 'Sigurnoj kući Vukovar i Varaždin' koja za svoju misiju ima pružanje podrške i pomoći ženama i djeci koji su proživjeli nasilje. Uz to, tvrtka je redovni donator domovima za nezbrinutu djecu u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu, a podržava i rad Caritasa varaždinske biskupije. U humanitarno zahtjevnoj situaciji ulaska velikog broja izbjeglica u Hrvatsku, Vindija se aktivno uključila u pomoć preko Crvenog križa i Hrvatskog Caritasa te donirala mliječne proizvode i sokove za pristigle izbjeglice. Osim toga, Vindija se uključila u program Nacionalne strategije za provedbu programa 'Mlijeko u školama', koji je donijela Vlada Republike Hrvatske. Program 'Mlijeko u školama' je program Europske unije za opskrbu djece mlijekom i mliječnim proizvodima.

Odgovorno poslovanje
"Riječ je o programu kojim se nastoji poboljšati dostupnost zdravih namirnica djeci, ali i distribucija domaćih proizvoda u cilju usvajanja zdravijih prehrambenih navika kod djece. Program mlijeka u školama nema samo prehrambeni već i edukativni karakter jer doprinosi razvitku svijesti o važnosti zdrave prehrane. Također, Vindija je sudjelovala u projektu 'Master Šest' varaždinske VI. osnovne škole koji je namijenjen educiranju djece o nutritivno vrijednoj hrani kroz kreiranje tjednog menija sastavljenog od mineralima i vitaminima bogatih namirnica te natjecanje učenika u spravljanju zdravih obroka.

Vindija je donirala svoje mliječne, mesne i pekarske proizvode, a dijeljenjem savjeta i ocjenjivanjem jela koja su djeca pripremala, u projekt se uključio i Vindijin promotor gastronomskih delicija. U sklopu Svjetskog dana školskog mlijeka koji se obilježava 30. rujna Vindija, osim sudjelovanja u realizaciji edukativno-zabavnog programa u Zagrebu, ovu manifestaciju obilježava i kroz humanitarno djelovanje, darujući u sklopu akcije 'Hrvatske mljekare daruju djecu s posebnim potrebama' svoje mliječne proizvode", kažu iz Vindije. U cilju unapređenja javnog zdravlja i u skladu s politikom Ministarstva zdravlja za smanjenje unosa kuhinjske soli u organizam, Vindija je smanjila udio soli u proizvodima svoje pekarnice Latice, i to za čak 15 posto. Na ovaj način tvrtka se uključila u vrijednu inicijativu prevencije niza bolesti i stanja na koje prekomjeran unos soli iznimno loše utječe.

Osim socijalnih ustanova i brojnih udruga civilnog društva, Grupa Vindija tijekom cijele godine podupire i sportske klubove, sportske udruge te sportaše pojedince. "Sukladno kontinuiranim aktivnostima Vindija je prepoznata kao društveno odgovorna tvrtka koja se aktivno uključuje u gotovo sve aspekte unapređenja kvalitete života, osobito skrbeći o najugroženijim i najpotrebitijim članovima zajednice, što je utkano u temeljnu misiju tvrtke. Jasno je kako društveno odgovorno ponašanje velikih kompanija predstavlja važan čimbenik u određivanju njihovih dugoročnih vrijednosti pa u Vindiji dugoročno ostajemo usmjereni ka takvom obliku poslovanja", poručili su iz Vindije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close