Iako je novih obrta više, muči ih manjak stručnih radnika

Autor: Lucija Špiljak , 20. veljača 2019. u 22:01
Panel o izazovima i perspektivama obrtništva/Davor Puklavec/PIXSELL

Uz radnu snagu, najveći je problem obrtništva regulativa, kao komplicirana papirologija, ocijenjeno je na IV. Obrtničkom forumu Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija je, prema podacima Fine za 2017., bila druga u Hrvatskoj po porastu prihoda i peta po broju poduzetnika; otvoreno je čak 2000 novih obrta čime bilježi značajan oporavak.

Ovom se temom bavio IV. Obrtnički forum – obrtništvo Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb (OKZ) i Županije. Cilj je bio okupiti uspješne obrtnike i predstavnike vlasti te raspraviti o rješenjima problema obrtništva, povoljnim uvjetima na tržištu i suradnji obrtnika, gradova i lokalne samouprave.

OKZ raste i bilježi više od 20.000 članova, istaknuo je Mirza Šabić, predsjednik OKZ-a. “Rješavamo problem radne snage kroz obrazovanje djece, prezentacijama na sajmovima obrtničkih zanimanja i inicijativama. Deficitarna zanimanja su najtraženija, a upravo tu nedostaje najviše radnika”, istaknuo je.

Ivanić-Grad bilježi gospodarski razvoj i trenutačno je aktivno 163 obrtnika, naveo je Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika. Žele, dodaje, poticati korištenje mjera samozapošljavanja i postati stimulativno okruženje. Zagrebačka županija ima 5087 obrtnika, 6% više nego lani, naveo je župan Stjepan Kožić.

 

Kožić

U Centar kompetencija za strojarstvo bit će uloženo više od 70 mil. kuna.

“Izdvojili smo za poduzetništvo tijekom četiri godine više od 20 milijuna kuna. Pratimo interes mladih; kojim mjerama pomoći obrtnicima, ali i kako se izboriti za dodatnu opremu u školama. Tu je i izgradnja regionalnog centra kompetencija za sektor strojarstva u kojem je nositelj Srednja škola Velika Gorica, uz potpore škola u Samoboru i Dugom selu. Uložit ćemo u projekt više od 70 milijuna kuna; dijelom iz EU fondova, a dijelom iz županije”, istaknuo je Kožić.

Na panelu o izazovima i perspektivama obrtništva u Zagrebačkoj županiji ocijenjeno je da su najveći problemi regulativa, tj. komplicirana papirologija i radna snaga, a upozoreno i da je potrebno baviti se i Zakonom o otkupu poslovnih prostora. “Danas Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ima više sluha za obrtnike, kao i HZZ koji su iznijeli podatke prema kojima se otvara više obrta nego tvrtki”, rekao je Šabić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić istaknuo je da obrtnike nastoje stimulirati i bespovratnim potporama koje stalno povećavaju, EU fondovima te sufinanciranjem nabave opreme i uređenja prostora.

“Promoviramo obrtništvo i edukacijama kako bismo potaknuli mlade ljude i učenike”, naglasio je. Poduzetnicima su potrebna i dodatna sredstva, razvoj softvera i hardvera, kao i način kako će testirati proizvod na tržištu, rekao je Damir Šoh, direktor tvrtke Brodoto. “Naša tvrtka bavi se edukacijom već četiri godine kroz koje smo educirali više od 500 timova, a lani najmanje 50 obrtnika”, rekao je on.

Poduzetništvo je izazov, kao i faza u kojoj biznis raste. “U Hrvatskoj još nismo dovoljno aktualizirali pitanje transfera poslovanja i što s tvrtkom i radnim mjestima ako se vlasnik želi povući. To se reflektira na zaposlenike i klijente, a cijeli sustav time gubi”, zaključila je Mirela Alpeza, direktorica Centra za razvoj poduzetništva.

Komentirajte prvi

New Report

Close