Europski prijepori o oznaci ‘made in’

Autor: Božica Babić , 21. rujan 2015. u 22:00
Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan

Ugrozila bi moćne, uvozne industrije.

Uredba o sljedivosti i sigurnosti proizvoda dvije godine blokirana je u Vijeću EU pa je Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EU Parlamenta, čija je članica Biljana Borzan, inicirao novu rundu rasprave. Iako je Parlament još u prošlom mandatu usvojio uvođenje "made in" oznake za sve vrste proizvoda proizvEdenih u EU, ona je i dalje tek dobrovoljna i bez jasnih kriterija.

"Kupci imaju pravo znati odakle potječe ono što kupuju, a oznaka bi bila i dio trgovačkih pregovora s trećim zemljama. Tada bi proizvode mogli pratiti do proizvođača, a ne da se uklanjaju s tržišta tek nakon što su ih potrošači konzumirali. Čak 80 posto proizvoda prijavljenih RAPEXu predstavlja ozbiljnu ugrozu za zdravlje i sigurnost potrošača", ističe Borzan. Vijeće ne želi odblokirati pregovore radi dijela članica, među onima koji se najviše opiru oznaci je Njemačka.

Oznaka bi naštetila njihovoj autoindustriji jer dijelove nabavljaju iz mnogih zemalja i sada ih deklariraju kao njemački proizvod. Povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova zagovara kompromisno rješenje, oznake najprije uvesti za sektore s najmanjim troškom prilagodbe: tekstil, odjeća, obuća, igračke i keramički proizvodi. Hrvatska podržava "sektorsko rješenje" u prijelaznom periodu, kaže Borzan i dodaje kako bi mali poduzetnici, koji nemaju novca za marketing, EU oznakom dobili prepoznatljivost na globalnom tržištu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close