Cijeli planet zna za čokoladu s rižom s potpisom Zvečeva

Autor: Božica Babić , 29. siječanj 2015. u 22:00
Najstariji čokoladni brend u regiji/Duško Mirković/PIXSELL

Kroz 2013. i 2014. uspješno je realiziran projekt redizajna i rebrendinga svih kategorija čokoladnih proizvoda.

Prije 94 godine, nedugo nakon završetka kaosa uzrokovanog razaranjima u prvom svjetskom ratu, slavonski grad Požega izabran je kao savršena lokacija za gradnju tvornica čokolade, predak današnjeg Zvečeva, koja će tom delicijom opskrbljivati ondašnju Kraljevinu.

Gotovo stogodišnja tradicija neoboriv je argument za uvrštenje Zvečeva u vrh liste tvrtki 'dijamanata'. Prvo ime koje je u listopadu 1921. ponijela nova kompanija bilo je "Stock cognac Medicinal" budući da je najprije počela proizvoditi jaka alkoholna pića. Proizvodnja čokolade starta 1925., a 1930. proizvedeno prvih milijun kilograma. Već 1934. švicarska tvrtka Nestlé Stocku nudi ugovor za najam hala i postrojenja na 10 godina s namjerom proizvodnje čokolade i bombona. Ugovor s Nestléom trajao je gotovo 40 godina, a 350 radnika proizvodilo je asortiman koji je sadržavao razne vrste čokolada i čokoladnih bombona, kakao u prahu i kakaovo maslo, praline, svilene bombone i karamele, ali i marmelade i voćne sirupe te proizvode od vafla i fine deserte.

 

Pucar

Jedan od prioriteta u 2015. bit će jačanje izvoza

Pod imenom Zvečevo tvornica posluje od 1951. Od tada do danas entuzijazma i znanja ne manjka, a rezultat su brojni inovativni proizvodi. Tako je u Zvečevu još davne 1963/64. proizvedena prva u svijetu Mikado čokolada s rižom. Postala je globalno poznata i priznata, moguće ju je kupiti diljem svijeta, od Amerike, preko Australije i Novog Zelanda, u mnogim članicama EU, ali i u Švicarskoj. Zvečevo je izgradilo čvrstu tržišnu poziciju kroz snažne čokoladne brendove i izvrsna alkoholna pića. Od 2002. u modernizaciju tvrtke investirano je oko 25 mil. eura, danas zapošljava 500 djelatnika i u kalednarskoj godini ostvari više od 35 milijuna eura prihoda. Zvečevo godišnje tržištu isporuči više od 5000 tona samo čokoladnih proizvoda, a 40% proda na inozemnim tržištima. U 2014. krenula je i isporuka više vrsta čokoladnih prutića za police trgovačkog lanca Tesco.

Najstariji čokoladni brend u regiji, čokolade Seka i Braco, koji se i danas proizvodi nastao je 1957. a do sada je prodano više od milijardu tih čokoladica. Kroz 2013. i 2014. uspješno je realiziran projekt redizajna i rebrendinga svih kategorija čokoladnih proizvoda, a paralelno je na tržište plasirano i nekoliko novih te prigodnih artikala. Zvečevo grupa danas u Požegi proizvodi čokoladni asortiman i jaka alkoholna pića, a u Čapljini vlasnik je tvrtke Lasta u kojoj se odvija proizvodnja keksa i vafla. Nakon što je učvršćena pozicija u regiji i europskom prostoru, Zvečevo dugoročne planove veže uz snažniji iskorak na treća arapsko-islamska tržišta, a u realizaciji planova će pomoći 35-godišnje iskustvo trgovanja u Jordanu.

Komentirajte prvi

New Report

Close