Bez ulaganja u energetiku struje neće biti dovoljno

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2017. u 22:00
Tomislav Čorak, principal konzultantske tvrtke Boston Consulting Group/G. S./PIXSELL

Tehnologije se stalno mijenjaju pa je teško procijeniti što će biti trend za desetljeće ili dva.

Tomislav Čorak, konzultant tvrtke The Boston Consulting Group govorio je na ovogodišnjem 4. Energy Investment Forumu o isplativosti ulaganja u europsku elektroprivredu.

"U investicijama je nužno pomiriti interese struke koja zna u što je i zašto nužno investirati sa željama i interesima investitora koji moraju shvatiti zašto je nužno ulagati u velike energetske projekte iako je sada sve dobro. Naime, opskrba energijom je u čitavoj Europi stabilna i nema kriznih situacija te je teško javnosti objasniti da situacija neće biti takva ako će izostati ulaganja. Prije nekoliko godina u Indiji je bila situacija da je zbog nekog kvara 800 milijuna ostalo bez električne energije. Tamo je svima jasno da bez ulaganja u energetiku struje neće biti, dok su na ovim prostorima, ako izuzmemo ratna događanja, redukcije bile već dalekih 1980-ih", kaže Čorak. Dodaje i da se tehnologije mijenjaju te je teško procijeniti što će biti trend za desetljeće ili dva.

"Kada sam ja 1995. diplomirao pojavile su se prve vjetroelektrane. Iako smo svi bili inženjeri, s dosta skepse smo gledali na tu tehnologiju i gotovo nitko ni u ludilu nije očekivao da će se samo 22 godine kasnije na tome bazirati energetika. Obnovljivi izvori su u to doba bili futuristička priča, jer se smatralo da su nuklearke vječne, dok je danas situacija obrnuta", ističe Čorak.

Zbog svih tih razloga je i investitorima, kao i kreditorima, teško procijeniti kakva situacija će biti u narednom razdoblju i što će biti isplativo. Trendovi pokazuju da su cijene energetskih uređaja sve manje, a istodobno raste cijena usluge, odnosno održavanje. Pitanje je i što će biti s velikim energetskim mrežama ako će se elektroenergetski sustav lokalizirati i postojat će puno samodostatnih sustava. "Hrvatska ima veliku priliku za energetske investicije, koje su uz to i obnovljivi izvor, u hidropotencijalu. U Europi neće više biti velikog rasta investicija u hidroelektrane jer su potencijali uglavnom iskorišteni. S druge strane, u Hrvatskoj ima još puno prilika i neiskorištenih potencijala", navodi Tomislav Čorak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close