Što je energetski certifikat i zašto mi je potreban?

Press foto Press foto

Što je energetski certifikat? Je li mi potreban? Zašto mi je potreban? Kada mi je potreban? Do kada ga moram pribaviti?

Što je energetski certifikat? Je li mi potreban? Zašto mi je potreban? Kada mi je potreban? Do kada ga moram pribaviti? Vjerojatno su se mnogi od Vas u zadnje vrijeme susreli s barem jednim od ovih pitanja i od mnoštva informacija kojima ste okruženi, ostali ste baš bez one koja Vam je najpotrebnija…

Mi smo odgovore za Vas pronašli na jednom mjestu: 

Alfa – INŽENJERING d.o.o. je poduzeće koje je među prvima na tržištu ishodilo ovlaštenje izdano od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske za provođenje energetskih pregleda i energetsko certificiranje zgrada sa jednostavnim i složenim tehničkim sustavom. Kroz svoja brojna iskustva u ovom poslu, ali i kontakte i upite zainteresiranih klijenata s kojima se svakodnevno susreću najbolje će znati odgovoriti na sva pitanja koja Vas zanimaju, a koja se tiču energetskog certificiranja! 

 

Što je energetski certifikat?

Dokument kojim se na pregledan način predočavaju energetska svojstva zgrade (grijanje, stolarija, kvaliteta zidova, klima…) i koji ima propisani sadržaj i izgled, a izdaje ga ovlaštena osoba.

Je li u Republici Hrvatskoj zakonski obvezno energetsko certificiranje?

Da, obavezno energetsko certificiranje zgrada u RH uvedeno je 15. člankom Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 76/07, 38/09, 55/11, 90/11), a provodi se prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada (NN 81/12, 29/13 i 78/13).

Postoje li novčane kazne ako se energetski certifikat ne ishodi na vrijeme?

Da, prema Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, predviđene novčane kazne su u iznosu od 10.000,00 do 150.000,00 kuna.

Čemu služi energetski certifikat?

Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasnicima i korisnicima zgrada o njenim energetskim svojstvima, potrošnji energije te eventualnim prijedlozima za smanjenje ili poboljšanje ukupnih energetskih svojstava.

Kolika je cijena energetskog certifikata?

Cijena energetskog certificiranja određena je zakonskom regulativom te je propisana cjenikom Ministarstva. Postupak izračuna cijene prilagođava se ovisno o koeficijentu složenosti građevine te u svakom trenutku možete bez obaveze provjeriti cijenu za Vašu građevinu! 

Kome je potreban energetski certifikat?

 • Energetski certifikat mora imati zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m², a od 9. srpnja 2015. veću od 250 m² te svaka druga zgrada ili njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje na leasing ili daje u zakup osim ako ovim Pravilnikom nije drukčije propisano; 
 •  nestambene zgrade (poslovne, uredske, škole, fakulteti, vrtići, bolnice, sportske građevine, hoteli, restorani, trgovački centri, muzeji, knjižnice… );
 •  sve novoizgrađene nekretnine ( UVJET ZA UPORABNU DOZVOLU ! )
 • stambene zgrade, odnosno dio zgrade koji se prodaje; 
 •  od 01.01.2016. godine i sve nekretnine koje se iznajmljuju, daju u leasing ili zakup!

Je li potreban energetski certifikat pri kupoprodaji nekretnina?

Da, za svaku građevinu (stan, kuću, poslovni prostor…) veću od 50 m².

Je li potreban energetski certifikat za industrijske građevine?

   Da, za svaku koja je veća od 50 m², a grije se na temperaturu preko 18˚ ili hladi ispod 12˚. 

Tko mora javno izložiti energetski certifikat? 

Zgrada javne namjene ili dio zgrade mješovite namjene koji se kao samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ako ima ukupnu korisnu površinu veću od 500 m², a od 9. srpnja 2015. veću od 250 m².

Koliki je rok važenja energetskog certifikata?

Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina. 

Ukoliko i dalje imate neko pitanje, osjećajte se slobodnima odgovore potražiti na istom mjestu gdje smo i mi! Alfa – INŽENJERING d.o.o.

 


 

Komentari (17)
 • ene
  ene 11:08 19.3.2014.

  tomo7 i slazic, najljepše zahvaljujem na odgovoru.

 • miami
  miami 15:56 18.3.2014.

  Meni nije potreban.

 • tomo7
  tomo7 14:44 18.3.2014.

  ene


  Da, za svaku građevinu (stan, kuću, poslovni prostor…) veću od 50 m².
  To je odgovor na pitanje:"Kome je potreban energetski certifikat", koji je objavljen na stranicama poslovnog dnevnika 09.09.2013.od Alfa Inžinjeringa. Imam stan od 45m2, stanu pripada terasa od 25m2. Agencije za prodaju nekretnina me uvjeravaju da mi je potreban energetski certifikat ako želim da mi stan stavljaju u oglase i dovode potencijalne kupce. Tko je u pravu? Stan je manji od 50m2 (pretpostavljam da nam nije potreban certifikat za terasu tj za otvoreni prostor).

  da tako je i trebalo biti ali dosjetila se gamad da se to može i drugačije pročitat i tumačit zakon , a najvažniji ti je dio onaj da sve što je veće od 50m2 u jednoj cjelini mora se plaćat za manje cjeline unutar toga
  - jedino ako ti nije stan od 45m2 u zgradi od 49m2 ili možda od 35m2 , ŠALA

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!