Samo u jednoj banci rekordnih 500 zahtjeva za subvencionirane kredite

Foto: Press Foto: Press

Među klijentima najveći udjel visokoobrazovanih između 26 i 35 godina, raste broj zahtjeva u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu

Tjedan prije početka prijava za subvencioniranje kredita HPB već ima više od 500 zahtjeva; dva puta više nego prošle godine kad je odobrila 245 kredita    

Hrvatska poštanska banka je do 2. rujna, tjedan uoči početka prijava za subvencioniranje kredita u APN, zaprimila već više od 500 zahtjeva, a broj se povećava svakog dana. Dosadašnji broj zahtjeva u HPB-u dvostruko premašuje broj odobrenih kredita u sklopu APN programa prošle godine. Predani zahtjevi pokazuju da kredite najviše traže visokoobrazovani građani od 26 do 35 godina, podjednako se traže kunski i eurski krediti, prosječan traženi iznos je 600 tisuća kuna na rok od 20 godina.     

Oko 70% zahtjeva odnosi se na kupovinu stanova, i to uglavnom novih, dok 30% tražitelja kreditom kupuje ili gradi kuću. 

Najveći je interes u Zagrebu i Varaždinu, slijede Osijek, Rijeka, Split i Đakovo. Promatrajući županije, uz Grad Zagreb, prednjače  Varaždinska, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska.  

Od primljenih zahtjeva 80% su novi klijenti HPB-a što je potvrda konkurentnih uvjeta najveće banke u hrvatskom vlasništvu. HPB nudi najnižu kamatnu stopu za program subvencioniranih stambenih kredita: kamata za prvih 7 godina je fiksna i iznosi 2,09% i za kunske i za kredite u eurima (maksimalan EKS 2,19%), a nakon razdoblja subvencioniranja Banka nastavlja s povoljnim uvjetima uz promjenjive kamate koje su za kredite u eurima 6-mjesečni NRS1 za EUR +1,68% te za kredite u kunama 6-mjesečni NRS1 za HRK +1,75%. HPB je omogućila klijentima besplatnu procjenu nekretnine i povoljniju policu osiguranja. 

“HPB ima najnižu kamatnu stopu, a ukupni trošak za klijente smanjili smo i dodatnim pogodnostima. Klijentima smo omogućili da manje plate nekretninu koju žele, a Vladi da pojedinačno manje sredstava utroši na subvencije te smo iznimno zadovoljni da nam je tako veliki broj građana dao povjerenje u važnoj životnoj odluci. Imamo više od 500 zahtjeva, a broj se povećava svaki dan. Smatramo da smo na najbolji način podržali inicijativu države za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji, a ubuduće želimo još aktivnije sudjelovati u stvaranju uvjeta za bolji život u Hrvatskoj što je i misija Hrvatske poštanske banke“, kaže Ivana Kamenić, zamjenica izvršnog direktora Sektora poslovanja sa stanovništvom HPB-a. 

Komentari (2)
  • galico
    galico 10:57 4.9.2019.

    Katastrofa od mjere..Duboko netržišna, nesocijalna….

  • ana001
    ana001 13:07 3.9.2019.

    Samo me zanima kako će ljudi otplaćivati te kredite kad im prestanu subvencije nakon nekoliko godina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve