Nastavljen uzlazni trend cijena kuća u EU krajem 2014., u Hrvatskoj posustao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2015. u 13:46
Foto: HINA

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u četvrtom tromjesečju 2014. na godišnjoj razini nešto snažnijim tempom nego u prethodna tri mjeseca dok je u Hrvatskoj njihov rast usporio.

Cijene kuća u Europskoj uniji porasle su u četvrtom tromjesečju 2014. na godišnjoj razini nešto snažnijim tempom nego u prethodna tri mjeseca dok je u Hrvatskoj njihov rast usporio, izvijestio je u srijedu europski statistički ured.

Indeks cijena kuća u Europskoj uniji porastao je u posljednja tri mjeseca 2014. za 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem je tromjesečju uvećan 2,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među zemljama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima najsnažniji je rast cijena kuća u četvrtom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježila Irska, za 16,3 posto. Slijedi Malta s 11,0-postotnim rastom, te Švedska, gdje su cijene porasle 10,4 posto.

U Hrvatskoj su cijene kuća u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema procjenama Eurostata porasle 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U trećem su tromjesečju uvećane 2,6 posto.

Najveći pad cijena kuća na godišnjoj razini zabilježen je u Sloveniji, za 4,4 posto, te na Cipru, za 3,3 posto.

Tromjesečne usporedbe na razini EU-a pokazuju pak stagnaciju cijena kuća u četvrtom tromjesečju. U prethodna su tri mjeseca cijene uvećane 1,1 posto.

Najsnažniji je rast cijena u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Malta, za 4,6 posto. Slijede Irska i Slovačka s 3,8 odnosno 2,1 posto.

U Hrvatskoj su cijene kuća u četvrtom tromjesečju smanjene 1,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su poskočile 4,7 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najveći je pad cijena kuća na tromjesečnoj razini zabilježila Latvija, za čak 10,2 posto. U Litvi pale su 4,3 posto a na Cipru tri posto.

Eurozona je također u četvrtom tromjesečju zabilježila snažniji rast cijena kuća na godišnjoj razini nego u prethodnom tromjesečju, za 1,1 posto. U razdoblju od srpnja do rujna cijene su na godišnjoj razini porasle 0,4 posto. Na tromjesečnoj su razini cijene kuća u četvrtom tromjesečju pale 0,1 posto, nakon 0,6-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Komentirajte prvi

New Report

Close