Kvadrat stana u Zagrebu skočio na 1900 eura

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2019. u 11:16
Foto: Igor Šoban / Pixsell

Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest.

Unatoč manjem porezu na promet nekretninama od početka 2019. te najavljenim promjenama u državnom subvencioniranju, kretanja na tržištu nekretnina ne idu u prilog kupcima jer su cijene kvadrata u cijeloj Hrvatskoj porasle između 6 i 7% u odnosu na godinu prije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Kako piše Večernji list, od početka 2019. porez na promet nekretninama pao je, naime, s 4 na 3%, a pravo produljenja petogodišnje državne subvencije pri kupnji nekretnine na dodatne dvije godine imat će i kupci koji već imaju dijete. – Smanjenje stope poreza na promet nekretnina dobra je vijest jer smanjuje porezno opterećenje za 25%. Vjerojatno se neće znatnije odraziti na tržište u smislu da će kupci više ili manje kupovati, ali ono što je dobro jest to da ćemo imati točnije podatke u bazi Porezne uprave i e-nekretninama, a time i bolji uvid u cijene i realna kretanja na tržištu nekretnina – kaže Boro Vujović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Lani su samo u Zagrebu cijene rasle 9% pa je cijena prosječnog četvornog metra skočila na 1900 eura.

– Trenutačna je situacija na tržištu dobra, rastom BDP-a rastu i cijene stanova, kamate na kredite su niske, a sve to više ide na ruku prodavateljima nego kupcima – rekao je Vujović. 

Komentirajte prvi

New Report

Close