Kreće POS plus s bankovnim kamatama od 4,9 posto

Autor: Darko Bičak , 13. svibanj 2013. u 22:01
Neovisno o visini kupoprodajne cijene stana, subvencija je uvijek 200 eura po četvornom metru, a uvjet je da kupac osigura depozit od 15% od kupoprodajne cijene/PIX

Postignut je dogovor sa 13 najznačajnih hrvatskih banaka koje su pristale smanjiti kamate za neprodane novoizgrađene stanove.

Hrvatski građani novim će programom poticanja prodaje novoizgrađenih stanova POS plus (POS+) moći uštedjeti do 28 posto ukupne cijene koju bi platili da sada kupuju identični stan po standardnim tržišnim uvjetima. Kako je na dugo očekivanoj prezentaciji tog novog modela u ponedjeljak pojasnila Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, ovim načinom će se pokušati očistiti portfelj od 20-ak tisuća neprodanih novogradnji.

Svi zadovoljni
"Imamo apsurdnu situaciju da su mnoge tvrtke koje su gradile te stanove u ozbiljnim poslovnim problemima, banke ne mogu naplatiti svoje kredite, građani ne mogu do stanova, a država ostaje bez PDV-a. Očekujem da će se ovim POS-om, koji je novitet i zasigurno će biti još nadograđivan, riješiti problem", kazala je Mrak Tartaš. Program kreće danas, a u Ministarstvu očekuju da bi se u prvoj godini moglo prodati 800 do 900 stanova. Naime, iz proračuna je osigurano 50 milijuna kuna, a ukoliko bude veći interes, najavljuju da će sredstva biti i povećana. Kroz POS plus moći će se kupiti novi stanovi i to izravno od investitora, izvođača ili pravne osobe u sustavu PDV-a, uredne vlasničke dokumentacije i koji ima uporabnu dozvolu. Zanimljivo je da će se stanovi moći kupovati i od blokiranih tvrtki, odnosno onih koje su u procesu predstečajne nagodbe. Najviša kupoprodajna cijena za koju se odobrava kredit je 1400 eura po četvornom metru s PDV-om.

Neovisno o visini kupoprodajne cijene, subvencija je uvijek 200 eura po četvornom metru. Uvjet je da kupac osigura depozit od 15 posto od kupoprodajne cijene stana. Program funkcionira tako da kupac nalazi stan na tržištu, a potom se obraća bankama koje sudjeluju u POS-u plus, kojih je zasad 13 i među kojima su sve najveće banke koje djeluju u Hrvatskoj. Nakon što banka procijeni da kupac ima kreditnu sposobnost, dokumentacija se šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja donosi odluku o odobravanju subvencije. Slijede ugovori o kreditima s bankom i s APN-om za javna poticajna sredstva. Oba kredita su s valutnom klauzulom u eurima. U Ministarstvu graditeljstva, kao prednosti programa, ističu povoljniju kamatnu stopu u odnosu na komercijalne, mjesečnu uštedu na ratama i ukupnu uštedu u plaćenom iznosu po završetku otplate. Naime, banke će ovdje nuditi kamatu od maksimalnih 4,9 posto. Kao primjer su u Ministarstvu naveli stan od 60 četvornih metara po cijeni od 1400 eura za kvadrat koji bi u ovom programu imao 132 eura manju mjesečnu ratu nego da je kupljen po komercijalnim uvjetima. 

Velika korist
Radi se o projekciji kredita uzetog na 31 godinu u POS-u plus, uz kamatu od 3,95 posto, u odnosu na komercijalni kredit s kamatom od 6,9 posto. Kako pojašnjavaju u ministarstvu, razlika u ukupno plaćenom iznosu po završetku otplate manja je za 49 tisuća eura. Kupac najprije otplaćuje komercijalni dio kredita, a potom dio kredita iz poticajnih sredstava. Kamata na "javni novac" je samo jedan posto, i u odnosu na prethodni "Čačićev POS", smanjena je za polovicu. U APN-u naglašavaju da će zahtjeve za poticajnim sredstvima odobravati kako budu pristizali, dakle bez rang listi.

Nova rješenja

Zainteresirani i Slovenci

Interes za hrvatski projekt POS plus, iako ovaj još i nije zaživio, pokazali su i Slovenci. Kako je kazala ministrica Anka Mrak Taritaš, nedavno je u Zagrebu boravila slovenska delegacija koja traži rješenje za 7000 neprodanih stanova samo u Ljubljani.

Maksimalna cijena

Cijena od 1400 eura kao plafon za POS plus, određena je zbog visoke cijene kvadrata u Zagrebu i Splitu, u kojima ima najviše neprodanih stanova. U slučaju velike navale kupaca, prednost će imati jeftiniji stan.

Komentirajte prvi

New Report

Close