Zbog presude Čačiću promakle su vam ove važne gospodarske brojke

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2012. u 12:40

Kako je glavna jučerašnja vijest bila presuda prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, među vijestima je ostalo nezapaženo nekoliko vrlo važnih, u petak objavljenih brojki.

Evo kojih:

Rast broja zaposlenih zahvaljujući sezonskom zapošljavanju
Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.389.607 zaposlenih, što je 15.265 osoba ili 1,1 posto više nego krajem travnja, a rastu zaposlenosti na mjesečnoj razini ponajviše je pridonijelo sezonsko zapošljavanje. Koje profesije u Hrvatskoj bilježe rast zaposlenih, saznajte ovdje.

Pad izvoza
Hrvatska u robnoj razmjeni u prvih pet mjeseci ove godine bilježi pad izvoza, izraženo u kunama izvoz je pao za 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u eurima pad nešto izraženiji i iznosi 3,5 posto, a kod uvoza, kada se izrazi u kunama, bilježi se rast za 1,7 posto, dok se u eurima bilježi pad uvoza za 0,3 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih pet mjeseci iznosi tek 56,1 posto, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Više pročitajte ovdje.

Manja prosječna plaća
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.403 kune, što je nominalno 1,7 posto manje, a realno 2,5 posto manje u odnosu na ožujak, objavio je Državni zavoda za statistiku (DZS). Više o svemu pročitajte ovdje.

Industrijska proizvodnja u svibnju pala 3,8 posto
Industrijska proizvodnja i u svibnju nastavlja negativan trend godišnjih promjena, no nešto slabijim intenzitetom, stoji u analizi Raiffeisen banke. Graf pogledajte ovdje.

Površine pod pšenicom povećane 14 posto
Statistički podaci o ranim procjenama zasijanih površina važnijih usjeva u ovoj godini pokazuju da je na više površina zasijano pšenice, suncokreta, šećerne repe i krumpira, dok su smanjene površine pod uljanom repicom, sojom i kukuruzom. Više pročitajte ovdje.

Maras: Više obrta se otvara nego zatvara
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras poručio je u petak obrtnicima kako će u resornom ministarstvu imati partnera, a u hrvatskoj Vladi najveću potporu. Istaknuo je pozitivne trendove u obrtništvu, više obrta se otvara nego zatvara – od početka godine otvoreno je 4.743 obrta, a u porastu je i broj zaposlenih pa je tako od početka godine otvoreno 6.342 nova radna mjesta u obrtništvu. Više o tome pročitajte ovdje.

Nesvakidašnji uzlet Crobexa

Dionički indeksi Zagrebačke burze u petak su zabilježili neuobičajeno visok dnevni rast, najveći u zadnjih oko godinu dana, Crobex je porastao za 3,45 posto, na 1.693,85 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 povećan za 4,03 posto, na 930,10 bodova. Ukupni ovotjedni promet Zagrebačke burze iznosio je 25,5 milijuna kuna, uz znatan rast dioničkih indeksa, Crobex je na tjednoj razini porastao za 3,57 posto, na 1.693,85 bodova, a Crobex10 za 4,36 posto, na 930,10 bodova.

Euro je u petak snažno ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima zahvaljujući snažnoj podršci sa summita EU na kojem su čelnici eurozone postigli dogovor o mjerama za otklanjanje dužničke i bankovne krize. U takvim okolnostima euro je nakratko skočio na 1,2689 dolara, što je njegova najviša razina od 21. lipnja. Potom se njime trgovalo po 1,2662 dolara, što znači da je na dnevnom dobitku od 1,78 posto. Jedinstvena europska valuta poskočila je i prema jenu, i to 1,4 posto, nakratko dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana od 100,52 jena. Potom se stabilizirala na 100,02 jena. Dolar je ojačao 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 79,56 jena.

Europskim burzovnim indeksima u petak je snažan poticaj za rast pružila neočekivana vijest sa summita EU-a o dogovorenom paketu mjera za suzbijanje dužničke i bankovne krize eurozone, pa su upravo bankovne dionice bile najveći dobitnici.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close