Vlada odlučila: Zbog krize građani više neće plaćati opomene radi neplaćanja!

Autor: Marija Brnić , 27. lipanj 2012. u 11:00

Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju i opterećenost potrošača, Vlada je na današnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o zaštiti potrošača predloživši da se u njemu ukine naknada koju potrošači dobivaju zbog opomene radi neplaćenih računa.



PXL

“Ekonomska kriza, recesija, visoka stopa nezaposlenosti i prezaduženosti imali su značajnog utjecaja na pravovremeno izvršavanje novčanih obveza potrošača. Veliki broj potrošača, ne svojom voljom, doveden je u situaciju da nije u mogućnosti na vrijeme ispoštovati sve svoje obveze. S druge strane, u nastojanju da naplate svoja potraživanja, kako bi osigurali neometano daljnje poslovanje, trgovci poduzimaju određene aktivnosti, dostavljajući opomene potrošačima u kojima ih podsjećaju o potrebi podmirivanja dospjelih potraživanja. Ovakva postupanja trgovaca ne bi bila sporna, ukoliko ne bi prouzrokovala znatne dodatne troškove potrošačima, koji su ionako već prezaduženi i nisu u mogućnosti podmiriti osnovno potraživanje. Velik broj potrošača kroz svoje pritužbe, kao i udruge za zaštite potrošača, iskazuju svoje nezadovoljstvo ovakvim postupanjem trgovaca i traže primjerenu zaštitu svojih prava”, stoji u obrazloženju ove odluke Vlade.

“Činjenica da neujednačeni i ponekad vrlo visoki iznosi opomena od strane trgovaca prilikom naplate potraživanja sličnih iznosa proizvoda i usluga dovode do situacije da su potrošači, osim postojećeg dugovanja i zatetnih kamata, opterećeni i iznosima opomena, što dodatno povećava njihovu zaduženost, ukazuje na nužnost uređenja ovog područja”, stoji također u obrazloženju odluke.

U tom smislu, a uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju, te sagledavajući činjenicu da se dospjela potraživanja moraju naplatiti, ovim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača predloženo je da trgovci, bez naknade, dostavljaju potrošačima opomene radi naplate dospjelih novčanih potraživanja.

“Ovim rješenjem nastojala bi se postići potrebna ravnoteža u smislu da trgovac ostvari naplatu svojih potraživanja, što je preduvjet za njegoov daljnje neometano poslovanje, ali bez dodatnog opterećivanja potrošača”, stoji u Vladinom obrazloženju odluke.

Linićeva poruka onima koji ne znaju čitati zakone

Na današnjoj sjednici Vlade donijet je i prijedlog zakona o javno privatnom partnerstvu kojim se ubrzava model poslovanja, odnosno investiranja u Hrvatskoj (možete ga pročitati ovdje), kao i Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (možete ga pročitati ovdje).

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila nadopune Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Ministar financija Slavko Linić rekao je da se omogućuje poduzetnicima koji su zakasnili s prijavom za reprogramiranjem naplate poreznog duga da isto učine u roku 30 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close