10 stvari koje ne valjaju u poreznom zakonu: Porezna tajna, licemjerje…

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2012. u 12:15

HUP u pismu upućenom ministru Liniću 6.lipnja tvrdi da izmjene Općeg poreznog zakona teret stavljaju na leđa privatnih poduzetnika, dok se ignoriraju nedostaci i slabosti rada poreznih tijela, piše Večernji list.



Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca / PXL

Naime, izmjene Općeg poreznog zakona trebale su zauvijek zabraniti praksu otvaranja novih tvrtki u situacijama kada poslodavci iza sebe ostave staru tvrtku u dugovima. Poduzetnici smatraju da porezna tijela već imaju sve instrumente da provode isto po važećim propisima. Iz HUP-a poručuju da bi i poreznici trebali za pogrešku u naplati poreza jamčiti svojom imovinom. Osim njih, svojom bi imovinom trebali odgovarati i članovi Vlade, saborski zastupnici te svi ostali u državi koji donose poslovne odluke koje se odnose na poslodavce.

Ovo je 10 stvari koje prema poslodavcima ne valjaju u Općem poreznom zakonu:

1. Protustavnost: HUP smatra da Zakon nije u skladu s Ustavom jer su poduzetnici u državnom vlasništvu, javna poduzeća, komunalna poduzeća te različiti proračunski korisnici koji su dijelom u sustavu PDV-a, u povlašenom položaju

2. Porezna tajna: Što je s onima koji se na Upravnom sudu spore zbog poreznog duga, pitaju se u HUP-u. Zakon omogućuje da se i prije odluke Upravnog suda, poduzetnika koji na sudu osporava porezni dug prokaže kao osobu koja oštećuje proračun.

3. Porezno jamstvo: Prema prijedlogu zakona, članovi uprave i izvršni direktori društva kapitala odgovaraju kao porezni jamci ako pri vođenju poslova društva zloupotrebljavaju svoje ovlasti. Međutim, poslodavci ističu da se porezno jamstvo ne smije primjenjivati retroaktivno niti na upravu.

4. Tko odlučuje: Ne smije Porezna uprava određivatko tko je porezni jamac, jer porezni inspektori nisu suci, ne podliježu istom provjerama te nemaju istu razinu obrazovanja kao suci.

5. Uprava: Menadžeri u tvrtki ne trebaju odgovarati osobnom imovinom, jer će primjena tog pravila smanjiti broj menadžera, odnosno nitko neće pristati biti članom uprave. Iz HUP-a ističu da odgovornost članova uprave može postojati samo ako su stekli korist nezakonitim radnjama.

6. Neuspjeh: Sankcionira se poduzetničkiu neuspjeh, a to je sastavni dio poduzetništva.

7. Reforma: Sustav nije u skladu s odredbama zakona pa je upitno je li provediv. Poslodavci smatraju da je potrebna reforma poreznog sustava.

8. Nemirenje: Nije u skladu s Ustavom niti praksom EU, zbog poreznog duga oduzimati nekretnine

9. Prijeboj: Ako se prebija dug, onda se u to moraju uključiti i zakonske kamate. Poslodavci traže da se porezni dug umanji za iznos potraživanja i za kamate.

10. Licemjerje: Zakon ima dvostruke kriterije i favorizira državu, jer se poduzetnicima ne omogućuje da svoja potraživanja naplate u razumnom roku a s druge strane država represivnim mjerama naplaćuje svoje dugove.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close