Kako odabrati prijenosno računalo

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2011. u 22:00

Tri su osnovne vrste prijenosnih računala – notebook računala, tablet PC-jevi i ultramobilna računala (UMPC-jevi)

Prijenosna računala su računala koja koriste baterije i koja možete nositi sa sobom. Tri osnovne vrste prijenosnih računala su notebook računala, tablet PC-jevi i ultramobilna računala (UMPC-jevi). Notebook ili laptop računala najčešća su vrsta prijenosnika. Ti prijenosnici imaju poklopac, a dostupni su u raznim veličinama. Tablet PC-jevi imaju zaslon na kojemu možete pisati s njime stupati u interakciju pomoću olovke tableta, a u nekim slučajevima i prstima. UMPC-jevi su mali i vrlo lagani. Budući da nemaju tipkovnicu ni miš, interakcija se na UMPC-jevima ostvaruje prstom ili olovkom tableta. Prijenosna računala ne zahtijevaju posebnu verziju sustava Windows. Na njima se pokreće isti softver kao i na stolnim računalima: Windows Vista, Microsoft Office i svi ostali programi koji su kompatibilni sa sustavom Windows. Jedna od najboljih značajki prijenosnih računala jest mogućnost povezivanja s internetom putem bežične mreže. To znači da se povezati s internetom možete i u pokretu – u kafiću, knjižnici, parku – ili čak u svom vlastitom dvorištu ako imate kućnu bežičnu mrežu. Na mnogim je prijenosnicima omogućena i tehnologija Bluetooth, pomoću koje možete bežično sinkronizirati svoje prijenosno računalo s drugim Bluetooth uređajima, npr. PDA uređajem ili mobilnim telefonom. Bežična je tehnologija ugrađena u mnoga notebook računala.

Notebook računala
Notebook računala popularna su zbog toga što su dostupna u različitim veličinama i što ih je moguće prilagoditi različitim potrebama. Dizajn notebook računala naziva se ponekad i “školjkastim” jer se otvaraju i zatvaraju kao školjke – s tipkovnicom na jednoj i zaslonom na drugoj strani. Notebook računalo može težiti od jednog do šest i više kilograma, a zasloni mogu biti veličine od osam do dvadeset inča. Notebook računalo ćete možda koristiti samo za neke zadatke, kao što su čitanje i pisanje poruka e-pošte, pretraživanje Interneta, pohranjivanje slika i pisanje dokumenata. S druge strane, možda vam je potrebno snažno računalo s brzim procesorom i najboljom grafičkom karticom, koje ćete koristiti kao primarno računalo u uredu, domu ili na putu. U oba slučaja, moći ćete računalo ponijeti sa sobom i koristiti gdje god vam je potrebno.

Tablet PC-jevi
Tablet PC-jevi imaju nešto posebno: zaslon na kojemu možete pisati ili s njime stupati u interakciju pomoću olovke tableta umjesto standardne tipkovnice i miša. Rukopis na zaslonu kasnije možete pretvoriti u tipkani tekst ili ga ostaviti u obliku rukopisa. Nova rješenja u sustavu Windows Vista učinila su Tablet PC-jeve još lakšima za uporabu, s naprednim mogućnostima prepoznavanja rukopisa, prepoznavanjem rukopisa na više jezika i drugim značajkama.Olovku tableta možete koristiti za odabir, povlačenje i otvaranje datoteka, pretraživanje Interneta, crtanje dijagrama te dodavanje brojeva i simbola. Sa zaslonima nekih Tablet PC-jeva moguća je i interakcija prstima. Većina Tablet PC-jeva male je ili srednje veličine. Uglavnom teže od jednog do tri i pol kilograma, a zasloni su im veličine od osam do petnaest inča. Postoje dvije vrste Tablet PC-jeva: oni u obliku ploče i oni sa zakretljivim zaslonom.Tablet PC-jevi u obliku ploče nemaju poklopac ni tipkovnicu, zbog čega su lakši i tanji od većine Tablet PC-jeva sa zakretljivim zaslonom. Tablet PC u obliku ploče možete držati u jednoj ruci i pisati na zaslonu drugom. Kada želite koristiti vanjsku tipkovnicu i miš, jednostavno ih priključite na Tablet PC. Tablet PC u obliku ploče oslanja se na vašu podlakticu dok pišete tako da jednostavno možete zapisivati bilješke, ispunjavati obrasce ili čitati i pisati poruke e-pošte, bilo da to činite dok ste u pokretu, dok sjedite na sastanku ili u razredu ili dok se opuštate na kauču. Možete ga isto tako i položiti na stol.

Ultramobilna računala
Ako tražite nešto manje od notebook ili tablet računala, a opet dovoljno snažno za obavljanje zadataka u pokretu ili u malim prostorima, razmislite o UMPC-jevima. Kao i ostali prijenosnici, UMPC-Tablet PC-jeva koriste punu verziju sustava Windows i sav softver koji je kompatibilan sa sustavom Windows. Ta su računala odličan izbor za svakog tko traži kompaktno i vrlo lagano računalo. UMPC-jevi teže od pola do jednog kilograma. Veličina zaslona je sedam inča ili manja. UMPC-jevi sa sustavom Windows Vista imaju Origami Experience, koji nudi jednostavan pristup glazbi, videozapisima, slikama i programima.Najbolji način da doznate koje je prijenosno računalo pravo za vas jest da razmislite o sljedećem: gdje ćete i za što koristiti prijenosno računalo? Koja veličina i težina najbolje odgovaraju vašim potrebama? Dobro bi bilo razmisliti i o tome koje dodatke, kao što su primjerice diskovni pogoni, najčešće koristite. Ako vam je DVD pogon nužan – ako je to nešto što gotovo svakodnevno koristite – kupite prijenosno računalo s ugrađenim DVD pogonom. Pri odabiru modela koji bi vam najbolje odgovarao najvažnije je razmisliti gdje ćete ga koristiti. Za trgovce nekretninama ili agente osiguravajućih društava najbolje bi rješenje možda bio Tablet PC u obliku ploče. Direktori ili menadžeri koji često trče između sastanaka, ureda i zračnih luka trebali bi razmisliti o UMPC-ju. UMPC je malen te se lako drži i koristi u trku između dvaju sastanaka ili tijekom vožnje taksijem.

Kako ga koristiti?
Za što god ga koristili, prijenosnik bi trebao biti dovoljno snažan za softver koji vam je potreban i dovoljnog kapaciteta da možete pohraniti sve što vam treba. Je li vam prijenosnik zamjena za stolno računalo ili ćete ga koristiti kao sekundarno računalo? Hoćete li prijenosnik koristiti kod kuće, na poslu ili u pokretu? Ako razmislite o tim pitanjima, veća je mogućnost da ćete nabaviti prijenosno računalo koje vam najbolje odgovara.

Koji su softverski preduvjeti?
Da biste s prijenosnim računalom mogli obavljati sve što trebate, obratite pažnju na brzinu procesora, memoriju i tvrdi disk.
Brzina procesora. Brzina procesora određuje koliko će brzo prijenosnik pokretati programe i izvoditi zaslonske zadatke. Ako prijenosno računalo namjeravate koristiti za igranje grafički zahtjevnih igara ili gledanje filmova, razmislite o investiranju u snažniji procesor.
RAM. Što više memorije s izravnim pristupom (RAM-a), odnosno memorije, ima vaše prijenosno računalo, to ćete više programa moći pokretati odjedanput, a performanse vašeg prijenosnika bit će bolje i brže. Prijenosna računala trebaju najmanje jedan gigabajt (GB) RAM-a za pokretanje izdanja sustava Windows Vista, osim izdanja Windows Vista Home Basic, za koje je potrebno najmanje 512 megabajta (MB) RAM-a Tvrdi disk. Što je veći kapacitet tvrdog diska, to ćete više podataka moći pohraniti na svojem prijenosniku. Ako imate mnogo dokumenata, slika, kućnih filmova i MP3 datoteka, treba vam tvrdi disk od barem 80 GB. Ako namjeravate raditi s digitalnim medijima, primjerice uređivati filmove i fotografije, kupite prijenosno računalo koje ima veći kapacitet tvrdog diska.
(pd)

* Izvori: internetska stranica Microsofta i bijelatehnika.org

Devet preporuka

Savjeti
1 Vodite brigu kakvo vam jamstvo trgovac daje ako kupite njegovo računalo.
2 Izaberite procesor koji je adekvantan al ne i preskup. Procesor je motor laptopa. Sa boljim procesorom, svi programi i aplikacije ce biti brži i bolji.
3 Nađite laptop sa dovoljno mjesta za nadogradnju. Laptopi su drugačiji od stolnih kompjutera jer je kod njih mnogo teže mjenjati komponente.
4 Nemojte biti škrti na RAM memoriji, uvijek će vam je trebati više. Memorija je kao novac, uvijek vam treba više. RAM memorija je potrebna za sve a novi programi i software-i počinju da jedu sve više i više memorije kao što su Windows Vista, Windows 7, Java programi i slično.
5 Hard Disk je bitan. Nesto što može biti najgore za vaš laptop je pun
hard disk bez mogucnosti da ga zamjenite.
6 Uzmite u obzir osjetljivost laptopa. Svi laptopi su osjetljivi na udarce i na sve druge utjecaje koji nisu prirodni. Zato je važno da uzmete u obzir da kupite izdržljiv laptop.
7 Dobar zaslon ili monitor laptopa je ključan. Tipični zaslon ovih dana je 1280 sa 800 pixela al oni svake godine postaju sve bolji i bolji. Budite sigurni da imate dovoljno dobru rezoluciji koja ce vam vam omogućiti dobro i kvalitetno gledanje svo vrijeme provedeno na vašem laptopu.
8 USB priključak – što više to bolje. Ovo je područje gdje nema nikakvih limita, jednostavno nikada neznate kada ce vam trebati i koliko ce vam trebati u isto vrijeme USB priključaka.
9 Provjerite da li vam odgovara model i veličina laptopa kojeg mislite kupiti. Laptop vam može pružiti sate i sate zabave, ali i olakšanja recimo u poslu i u svakom drugom radu na njemu međutim nekada moze biti tako neugodan za rad da niste u stanju na njemu učiniti ništa što bih trebali. Zbog toga je važno prije kupnje znata što vam treba.

Komentirajte prvi

New Report

Close