U osječkoj konfekciji Antonazzo danas neće započeti najavljeni štrajk

Autor: Ivana Barišić , 31. kolovoz 2006. u 06:30

Miritelj u sporu Ljubo Kordić izjavio je kako će se u idućih 15 dana Uprava tvrtke očitovati o prijedlogu kolektivnoga ugovora, a potom bi trebalo uslijediti pregovaranje

OSIJEK – Najavljeni štrajk u Antonazzo konfekciji, kooperantu poznatoga talijanskoga Benettona, danas ujutro neće početi. Umjesto toga, predstavnicima SSSH miritelj u radnome sporu Ljubo Kordić uputio je zaključak kako će se u idućih 15 dana Uprava tvrtke očitovati o prijedlogu kolektivnoga ugovora, a potom bi trebalo uslijediti kolektivno pregovaranje. Čitava lavina događanja u toj je tvrtki, koja djeluje u sklopu Slobodne zone Osijeka, pokrenuta još početkom prošle godine zbog nedostatka kolektivnoga ugovora. Kulminacija radničkoga nezadovoljstva uslijedila je prošloga tjedna kada je oko 200 radnica prekinulo s radom i napustilo pogon.
“Maltretiranje je došlo u jednu neizdrživu fazu kakvu poslodavci više ne provode ni u Južnoj Africi”, slikovit je bio jučer pred novinarima u Osijeku Josip Zidanić, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, dodajući kako je i sam nekoliko puta zamjerio državi što je uopće dozvolila da takvi poslodavci uđu u Hrvatsku. Gotovo mu nevjerojatno zvuči činjenica kako se Zakon o radu ne može prevesti barem na engleski jezik prema kojemu bi se strani poslodavci upozorili na temeljna prava radnika kojih se trebaju pridržavati. Još prije dvije godine talijanski Benetton od sindikata je zatražio popis svih svojih kooperanata na hrvatskom području koji se ne pridržavaju socijalnoga dijaloga kako bi s takvima prekinuli suradnju. Iako ih je SSSH obavijestio o tome, ništa se nije dogodilo. Umjesto toga, Uprava Antonazzo konfekcije je putem odvjetničkoga ureda koji ga zastupa na osječkom Županijskom sudu prošloga tjedna predala tužbu zbog nezakonitog stupanja u štrajk protiv 110 radnica i Sindikalne podružnice SSSH. Bezuspješni su ostali pokušaji dokazivanja vlasniku i odvjetnicima, kaže Ante Krajina, regionalni povjerenik SSSH, da oni nemaju veze s organiziranim dvodnevnim napuštanjem radnih mjesta. Potvrdila je to i sindikalna predstavnica Klaudija Valentić, opisujući sam čin kao samoinicijativnu odluku radnika kojima nije ispunjeno obećanje da će do zadanog roka biti isplaćena plaća za srpanj iako su u tome mjesecu radile prekovremene sate i subote. S druge pak strane, predsjednik Sindikata TOKG-a Zidanić radnicima je ponudio mogućnost zastupanja na sudu kako bi im poslodavac isplatio za posljednje tri godine, od kada je formirana sindikalna podružnica, minimalne plaće jer čak njih 22 posto nije primilo ni zakonski minimalac.

Komentirajte prvi

New Report

Close