Optužnica protiv Debeljaka zadnji pokušaj zaustavljanja privatizacije Brodosplita

Autor: Marija Brnić , 15. srpanj 2012. u 22:00

Uoči konačnog prihvaćanja kupoprodajnog ugovora na Vladi, potencijalni kupac optužen za utaju poreza i doprinosa na plaće od 3,6 milijuna kuna

Netom nakon što je u Ministarstvu financija u petak usuglašen i posljednji detalj oko DIV-ovog preuzimanja Brodosplita, vezano uz problem koncesijske naknade, te su stvoreni uvjeti da u četvrtak Vlada prihvati konačni program restrukturiranja i kupoprodajni ugovor i uputi ih Europskoj komisiji na usvajanje prije ljetne stanke u Bruxellesu, iz kninskog općinskog državnog odvjetništva podignuta je optužnica protiv Tomislava Debeljaka, većinskog vlasnika samoborskog DIV-a.

Riječ je o starom procesu pokrenutom još prošle godine, a kojim se Debeljaku kao vlasniku i direktoru tvrtke u Kninu (DIV je vlasnik Tvika, a sam Debeljak Proizvodno trgovačkog centra Krka) na teret stavlja da je od 2007. do 2009. godine dio plaća zaposlenima isplaćivao kao trošak terenskog rada, a u namjeri da izbjegne plaćanje poreza i doprinosa, te je time državni proračun oštetio za 3,6 milijuna kuna. Taj je postupak kninska policija još prošle jeseni pokrenula na temelju prijave, no zanimljivo je da je do pokretanja postupka prošlo gotovo devet mjeseci, kao i da se baš poklapa sa konačnim potezima u preuzimanju splitskog škvera. Sam Debeljak u izjavi za Poslovni dnevnik u studenome, kada se pokrenula priča s prijavom, tvrdio je da su za razvoj događaja “zaslužni oni koji se protive privatizaciji brodogradilišta”. Slučaj sada ne želi komentirati, kao ni u Vladi i resornom Ministarstvu gospodarstva. Kako su preuzimajući slučaj privatizacije i restrukturiranja škverova tražili i mišljenje DORH-a, najnoviji razvoj događaja iz kninske podružnice DORH-a i njih je iznenadio. Na upit hoće li prijava protiv Debeljaka zaustaviti privatizaciju, iz Vlade se uglavnom čuju odgovori da je to pitanje o kojem će se morati dobiti podrobnije informacije. Kupac je, dodaju, dužan dostaviti potvrdu o nekažnjavanju, što podrazumijeva pravomoćnu presudu. Budući je riječ o optužbi za nanošenje štete državi, zaključivanje tako velike transakcije prije završetka kaznenog postupka Vladu dovodi prije svega u moralnu dilemu.“Kakav je stav zauzela Vlada vidjet će se u četvrtak po tome hoće li biti prihvaćen program za Brodosplit i ugovor s DIV-om”, znakovito kažu u Vladi.

Bez alternative

Prodaja ili stečaj
Iako iz redova sindikata Brodosplita već zazivaju da se kod njih primijeni model radničkog dioničarstva kao u slučaju Uljanika, u Vladi potvrđuju da to nije provedivo za splitski škver, koji je za razliku od Uljanika, društvo u teškoćama. Neuspjeh privatizacije za Brodosplit, za koji ni u boljim vremenima nije bilo interesa, tu će tvrtku vjerojatno voditi ka stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close