Novi hotelijerski aduti hrvatskog turizma vrijedni više od pola milijarde eura

Autor: Marija Crnjak , 24. travanj 2015. u 12:43
Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola otvara se u svibnju.

Među ostalim, u Dubrovniku se tijekom lipnja otvara i drugi Sheraton u Hrvatskoj – Sheraton Dubrovnik Riviera.

U ovoj će se godini u Hrvatskoj realizirati oko pola milijarde eura investicija u hotelski sektor, što  je nešto više nego u dvije prethodne godine, no ipak se još uvijek ne može govoriti o investicijskom valu i značajnom ulasku stranih investicija koji se priželjkuje i najavljuje. U hotele najvećim dijelom u Istri i dubrovačkoj regiji ulažu uglavnom lokalni igrači koji uglavnom adaptiraju stare kapacitete, čime se ukupna razina kvalitete hrvatskih hotela sve više primiče visokim kategorijama.

Po atraktivnosti realiziranih ulaganja koja se otvaraju u ovoj godini mogu se izdvojiti Valamarova izgradnja luksuznog Isabella Resorta na otoku Sveti Nikola kraj Poreča te dugo očekivana realizacija projekta HUP-a Zagreb u Mlinima i Srebrenom. Udaljen samo pet minuta vožnje brodom od centra Poreča i smješten nasuprot porečke rive, u  svibnju na otoku Sveti Nikola svoja vrata otvara novi obiteljski Valamar Isabella Island Resort sa četiri zvjezdice. U opsežan projekt uređenja otoka kompanija je uložila 250 milijuna kuna, i to je ujedno najveća investicija Valamara za 2015. godinu. Valamar Isabella Hotel rezultat je opsežne modernizacije Fortuna Island Hotela. Uz Isabella Resort, u Istri i na otoku Krku Valamar će realizirati još oko 80 milijuna kuna. Kada je riječ o kampovima, jedna od većih investicija u 2015. godini u iznosu od 25 milijuna kuna odnosi se na ulaganja u kamp Lanterna u destinaciji Poreč, a značajno unapređenje ponude i usluga planira se i u kampu Marina u destinaciji Rabac te krčkim kampovima Ježevac i Krk, gdje se uz uređenje infrastrukture i hortikulture kampova planiraju postaviti i nove mobilne kućice.

 

250mil.

kuna uložio je Valamar u luksuzni Isabella Resort u okolici Poreča

Adrisova Maistra ove će godine investirati više od 150 milijuna kuna, a najznačajnije ulaganje odnosi se na rekonstrukciju hotela Adriatic, najstarijeg rovinjskog hotela u centru grada, vrijedno 25 milijuna kuna. Uz obnovu hotela Adriatic, koji bi trebao biti završen do lipnja ove godine, slijede nova ulaganja u unaprjeđenje sadržaja kampova, posebice u kamp Polari i Valkanela, u tijeku su i pripreme za izgradnju hotela Valdaliso te novog hotela Park na postojećoj lokaciji, koji će biti na tržištu 2016., odnosno 2017. godine. Arenaturist nastavlja investicijski ciklus rekonstrukcijom Zagreb Hotel Park koji će krajem svibnja biti otvoren pod imenom Park Plaza Arena Pula. Investicija iznosi 50 milijuna kuna, čime se renovira postojećih 147 soba te nadograđuje još 28 soba s panoramskim pogledom na more, lobbyjem, restoranom, vanjskim bazenom s morskom vodom i sunčalištem. Arhitektonska rješenja potpisuje nagrađivana tvrtka Scott Brownrigg sa sjedištem u Londonu.

Ciljana publika hotela su mlade obitelji i parovi koji vole boravak u moderno uređenim i 'friendly' hotelima. Obnova hotela Park dio je Arenaturistova investicijskog ciklusa koji je počeo 2011. obnovom hotela Histria, nastavljen ulaganjima u turističko naselje Punta Verudela, hotele Medulin i Palma te prošle godine u hotel Belvedere u Medulinu. Sve investicije odrađene su po međunarodnim standardima Park Plaza Hotela. Ulaganja u izgradnju luksuzne destinacije Lošinj nastavlja i grupa Jadranka. U sljedećih nekoliko mjeseci u uvali Čikat slijedi otvaranje obnovljenog hotela Alhambra s vilom Augustom, kao i vile Hortensia, koje će biti podignute na razinu pet zvjezdica, i u to je uloženo 25 milijuna eura.

Pokrenut je je i projekt uređenja plaže i šetnice u uvali Čikat, vrijedan tri milijuna eura. Projekt je planirano realizirati u sljedeće tri godine kroz tri faze, a ove godine se do početka turističke sezone planira završiti uređenje dijela uvale od hotela Alhambre do vile Hortensie.  Tome treba dodati i četiri milijuna eura vrijedno ulaganje u dogradnju Vitality Hotela Punta u Velom Lošinju. Do početka sezone bit će završen i 3,5 milijuna eura vrijedan bazenski kompleks u kampu Čikat, odnosno prvi aquapark na hrvatskim otocima. Kako je za poslovni dnevnik nedavno izjavio član uprave Jadranke Goran Filipović, istodobno se radi na projektiranju novog hotela Helios. Samo u te kapitalne investicije uloženo je više od 35 milijuna eura. Čak deset godina od ulaska u Mline i Srebreno, Anđelko Leko konačno će dočekati otvaranje svog drugog Sheratona.  Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel otvara se gostima do lipnja na mjestu nekadašnjeg hotela Orlando.

 

35mil.

eura vrijedan je ovogodišnji investicijski ciklus lošinjske Jadranke

"Investicija je vrijedna oko 30 milijuna eura, a ukupno na tom području, u hotele Mlini i Astarea, depadanse i vile, te prateće objekte i sadržaje ulažemo oko 80 milijuna eura", kazao je nedavno Anđelko Leko, predsjednik HUP-a Zagreb u čijem je vlasništvu i tvrtka Hoteli dubrovačka rivijera. Hotel Sheraton Dubrovnik Riviera prostirat će se na 23.000 četvornih metara, imat će 239 soba i 11 apartmana, unutarnje i vanjske bazene, wellness i spa na 1500 kvadrata te. Jedna od komparativnih prednosti novog Lekina hotelskog kompleksa bit će i kongresna dvorana s najvećim prihvatnim kapacitetom u Hrvatskoj s ukupno 1300 mjesta. Doduše tek krajem turističke sezone, ali ne prekasno za kongresne goste u ovoj godini, krajem kolovoza otvara se obnovljeni Hotel Kompas tvrtke Adriatic Luxury Hotels u Dubrovniku.  

Investicija je vrijedna 103,9 milijuna kuna, a hotel će imati četiri zvjezdice. Novi hotel Kompas imat će 173 smještajne jedinice. Novost u gastronomskoj ponudi hotela koji će uz glavni restoran i preuređeni restoran i lounge bar uz šetnicu Uvale Lapad, je Zenith Bar koji će biti smješten na najvišem katu hotela, s pogledom na Lapad i Elafitsko otočje. Uz konferencijsku dvoranu s dnevim svijetlom kapaciteta 400 osoba, novost u hotelskoj ponudi bit će novi wellness i spa centar s unutarnjim i vanjskim bazenom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close