Saznajte sve o najboljim hrvatskim izvoznicima

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2012. u 18:00

Pobjednici prema izboru Hrvatske udruge izvoznika na 7. konvenciji hrvatskih izvoznika

Velika poduzeća – Končar – ET
Prema izboru Hrvatske udruge izvoznika prošle je godine kompanija Končar – Energetski transformatori (ET) bila najuspješniji veliki hrvatski izvoznik. Tvrtka proizvodi sve vrste transformatora velikih snaga namijenjenih potrebama industrije, električne vuče te proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije. Kompanija je izvozno usmjerena, djeluje na svjetskom globalnom tržištu, izvozi u 83 zemlje smještene na svim kontinentima i u izvozu ostvaruje više od 97% ukupnoga godišnjeg prihoda, što je u 2011. bilo 1,3 milijarde kuna. Tvrtka Končar ET je u posljednjih 10 godina ostvarila ukupan izvoz veći od 8 mlrd. kuna. Stalnim ulaganjem u poboljšanje kvalitete proizvoda i procesa stvorena je respektabilna konkurentna tvrtka u svjetskim razmjerima. Zato tvrtka kontinuirano povećava ukupni godišnji prihod, što je uz investiranje u proizvodne i ispitne kapacitete u prethodnim godinama omogućilo otvaranje novih radnih mjesta. Kako bi i dalje osigurala svoje mjesto na svjetskom tržištu, tvrtka uz mjere za smanjenje troškova i povećanje produktivnosti razvija i nove proizvode kao što su transformatori za istosmjerni prijenos električne energije. Uspješnom isporukom takvih transformatora Novom Zelandu tvrtka je potvrdila svoje mogućnosti i lani ušla u klub dvadeset tvrtki koje posjeduju takvo znanje i tehnologiju. Trenutno su u proizvodnji transformatori za istosmjerni prijenos koji će se izvoziti na tržište JAR-a i Mozambika.

Srednja poduzeća – Končar – MT
Tvrtka Končar Mjerni transformatori (KMT) najbolji je hrvatski izvoznik u prošloj godini u kategoriji srednjih poduzeća. Tvrtka KMT pripada poslovnom području energetike, koje ujedno predstavlja “core business” cijele grupe Končar, a proizvodni program obuhvaća visokonaponske, srednjonaponske i mjerne transformatore specijalnih izvedaba i namjena. Proizvodnja KMT?a odvija se poštujući sve relevantne standarde kvalitete, očuvanja okoliša i skrbi o zaštiti zdravlja radnika i sigurnosti na radu, a u izvedbama mjernih transformatora društvo je u stanju odgovoriti na zahtjeve svih poznatih standarda koji se odnose na proizvod. Takav pristup rezultirao je respektabilnom referentnom listom kupaca i korisnika u više od 90 zemalja: u Europi, Africi, Australiji, Aziji i Americi. Potvrđuju to i financijski rezultati o ostvarenom ukupnom prihodu tvrtke u 2011. od 203,8 milijuna kuna, od čega je 83,1%, odnosno 169,4 milijuna kuna ostvareno izvoznim plasmanima. Prošlu je godinu tvrtka završila s dobiti koje je prije oporezivanja iznosila 20,2 milijuna kuna. Tvrtka je dobitnica mnogih priznanja, od čega kao najvažnije izdvaja Zlatnu medalju za kombinirani transformator na svjetskoj izložbi inovacija u Bruxellesu, Nagradu za primijenjenu znanost RH, Zlatni ključ HIZ, a za ostvareni izvoz u Mađarsku 2007. te Zlatnu kunu HGK Komore Zagreb 2008. u kategoriji srednjih trgovačkih društava. Tvrtka zapošljava 244 radnika.

Mala poduzeća – A.M.S. Biomasa
Najbolji mali izvoznik, tvrtka A.M.S. Biomasa iz Darde osnovana je 2007. godine s prvotnom namjenom kupnje i prodaje drveta i na Hrvatskom i na međunarodnom tržištu. Početkom 2008., zato što je današnji pristup energiji neodrživ, a od svih obnovljivih izvora energije najveći se doprinos u bližoj budućnosti očekuje od biomase, tvrtka se počinje baviti proizvodnjom sječke koja je deficitarna vrsta sirovine na hrvatskom tržištu. Ubrzani razvoj uporabe drvne sječke u zemljama EU kao obnovljivog izvora energije i pozitivne zakonske promjene o energiji u Hrvatskoj potaknuli su tržište prostornog i sitnoga energetskog drva. Prateći potrebe tržišta tvrtka je odlučila ulagati u izgradnju i opremanje proizvodnih pogona za preradu drveta. Prvi pogon za preradu drvne mase otvoren je u Turopolju. Zbog povećane potražnje za drvnom biomasom na tržištu Mađarske, Austrije i Slovenije tvrtka proširuje proizvodnju u pogonima u Dardi i Virovitici što rezultira povećanjem izvoza i broja zaposlenih od prvotnih tri do današnjih 27 radnika. Udio izvoza u cjelokupnom poslovanju tvrtke iznos 83%. U cjelokupnom procesu proizvodnje biomase surađujemo s partnerima diljem zemlje s više od 300 sudionika uključenih u proces proizvodnje i distribucije. Strateške partnere čine pilanari, prijevoznici, izvođači radova na lokacijama u šumi i Hrvatske šume. Tijekom godina otvorili su više dislokacija prerade drvne sirovine u biomasu.

Najinovativniji – P.P.C. Buzet
Priznanje za najinovativnijeg izvoznika u prošloj godini pripalo je tvrtki P.P.C. Buzet, koja je razvojni dobavljač dijelova i sklopova za automobilsku industriju. Tvrtka je izrasla u konkurentnog igrača te danas samostalno isporučuje proizvode za poznate svjetske proizvođače automobila poput Peugeota, Citroëna, BMW-a, Audija, FordaHoneywella, Toyote, Opela, Eatona, Mercedesa, Renaulta, Getraga i ZF-a. Svi njihovi proizvodi namijenjeni su za prvu ugradnju te se izravno isporučuju u montažne tvornice proizvođača automobila diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Indije, što im osigurava prednost u odnosu na konkurenciju. Tvrtka je stalnim ulaganjima u ljudske resurse i nove tehnologije osigurala poziciju partnera globalnog tržišta autoindustrije. Tvrtka posjeduje certifikate kvalitete ISO-TS 16949-2002, ekološki certifikat ISO 14001 te certifikat sigurnosti i zdravlja na radu OHSAS 18001. Također P.P.C. Buzet ima Fordovu zastavu za kvalitetu (Q1 AWARD) dodijeljenu kao jednom od najkvalitetnijih i najpouzdanijih razvojnih dobavljača dijelova za automobilsku industriju. P.P.C. Buzet želi privući i zadržati talentirane, inovativne i kreativne ljude, a kontinuirano organiziraju i potiču zaposlenike na školovanje uz rad, bilo u formalno obliku u suradnji s obrazovnim institucijama, bilo u internom obliku kroz interne škole i različite radionice. U P.P.C.-u je zaposleno 1057 radnika, od čega je 19 posto visokoobrazovanoga kadra.

Italija – Uljanik brodogradilište
Najbolji izvoznik u Italiju lani je bila tvrtka Uljanik brodogradilište. Tvrtka je osnovana 1856., tijekom niza godina izrađeni su plovni objekti vrhunske kvalitete i stečene vrijedne međunarodne referencije. Uljanik je u 2011. godini isporučio pet brodova, dva višenamjenska broda za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera, dva jaružara i jedan brod za prijevoz rasutog tereta. Od pet brodova isporučenih u 2011. Uljanik brodogradilište je dva broda – “ro/ro car container carriera” nosivosti 24.800 t, isporučilo upravo na talijansko tržište – talijanskoj kompaniji Grimaldi.

Srbija – Vetropack Straža
Vetropack Straža tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj. Utemeljena je 1860. kao mala šumska staklana u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini. Od 1996. je u vlasništvu švicarskog Vetropacka, koji uz ovu hrvatsku ima još i tvornice stakla u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj i Ukrajini. U 2011. je prodano 920,3 milijuna boca i staklenki (2,2% manje nego u 2010.), od čega je gotovo 70% plasirano na izvozna tržišta. Ostvaren je ukupan prihod od 711,3 milijuna kuna te neto dobit od 76 milijuna kuna.

Francuska – Saint Jean Ind.
Grupacija Saint Jean Industries je obiteljska tvrtka koja se razvijala i rasla u posljednjih 50 godina u međunarodnoj trgovini s pogonima na svim kontinentima. U slavonsko-brodskoj slobodnoj zoni Đure Đakovića SJI već sedam godina proizvodi više od 40 različitih aluminijskih nosača za automobilsku industriju. U Hrvatskoj se rade isključivo dijelovi za Peugeot i Citroën premda su njihovi glavni kupci PSA grupa, VW grupa, Renault, Honda. Lani su ostvarili ukupan prihod od izvoza u iznosu od 93,7 milijuna kuna, što je 26 posto više u odnosu na godinu prije.

SAD – HS Produkt
Tvrtka HS Produkt od svog osnutka orijentirana je na izvoznu proizvodnju za specijalne namjene. Vlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković razvojni put tvrtke započeli su 1991. HS Produkt ima više od 20 međunarodno priznatih i zaštićenih patenata, a u tijeku je razvoj novih proizvoda koji će činiti okosnicu proizvodnje u idućim godinama. Orijentacija HS Produkta na vlastiti razvoj i proizvodnju rezultirala je neprestanim povećanjem proizvodnje i zaposlenosti. Tako je od 2009. HS Produkt je povećao zaposlenost 25% i proizvodnju 80% te ima 1150 zaposlenih, a ove će godine ostvariti rekordan izvoz od 400.000 pištolja.

Mađarska – Feroimpex
Današnje poduzeće Feroimpex automobilska tehnika nastalo je 1976. godine kao mala bravarska radionica za proizvodnju vijaka i opruga, a izraslo je u moderno poduzeće koje djeluje na hrvatskom i europskom tržištu. Svojom orijentiranošću prema zadovoljavanju očekivanja kupca te stalnim ulaganjem u poboljšanje tehnologije i edukaciju osoblja poduzeće ostvaruje kontinuiran i stabilan rast u zahtjevnoj proizvodnji prstena za ležajeve, dijelova za automobilsku i željezničku industriju. Poduzeće je u 100% privatnom vlasništvu obitelji Legac.

BiH – TDR
TDR, najveća proizvodna kompanija u Hrvatskoj u domaćem vlasništvu, više od 60% prodaje ostvaruje u izvozu, a lani je bila najbolji hrvatski izvoznik u BiH. S tržišnim udjelom od 25 posto TDR je vodeći proizvođač cigareta u JI Europi. Svaki četvrti pušač u regiji potrošač je TDR-ovih proizvoda, a Ronhill jedan od najprodavanijih cigaretnih brendova u jugoistočnoj Europi. TDR se ubraja među vodeće hrvatske kompanije te zapošljava više od 800 zaposlenika. Osim u regiji TDR svoje proizvode izvozi u Njemačku, Španjolsku, Češku, Italiju, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate i Iran gdje gradi tvornicu.

Njemačka – Boxmark Leather
Tvrtka Boxmark Leather iz Trnovca Bartolovečkog najbolji je izvoznik u Njemačku. Tvrtka proizvodi visokovrijedne sašivene kožnate navlake za sjedala za osobna vozila, kožnate krojne dijelove za interijer osobnih vozila i kožom tapecirane dijelove interijera osobnih vozila. Kupci su renomirane svjetske marke automobila kao što su Daimler-Mercedes, Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Bentley, Bugatti, Maybach, Škoda, Opel, Ford i mnogi drugi. Tvrtka ima više od 3100 zaposlenika, prošle je godine imala ukupan prihod veći od 1,8 milijardi kuna, čime je postala četvrti najveći izvoznik u Hrvatskoj.

Slovenija – P.P.C. Buzet
Najbolji izvoznik u Sloveniju prošle godine bila je istarska tvrtka P.P.C., Buzet, razvojni je dobavljač dijelova za automobilsku industriju. Tvrtka je osnovana je 1972., a prvih godina postojanja bila je vezana uz francuskog proizvođača automobila Citroën. S vremenom se okrenula samostalnom razvoju te danas razvija i isporučuje proizvode za gotovo sve vrste automobilske kompanije. Godišnji prihod tvrtke 2010. je 413 milijuna kuna, uz neto dobit od 1,86 milijuna kuna. Posebnu pozornost pridaju ulaganjima u ljudske resurse i nove tehnologije čime su se nametnuli na tržištu unatoč jakoj konkurenciji.

Austrija – Ivančica
Već više od 65 godina poduzeće Ivančica predano i strpljivo razvija originalne i kvalitetne modele cipela za djecu i mlade. Ono što je počelo 1946. godine kao malen obrt skupine postolara koji su izrađivali cipele za rudare zagorskih rudnika danas je dioničko društvo sa 700 zaposlenih, čiji su proizvodi nositelji brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja. Ivančica je izvozno orijentirano poduzeće, 68% ukupnog prihoda ostvaruje se u izvoznim poslovima, a pritom se bilježi stalni rast izvoza vlastitih robnih marki. Njihove dječje cipele prodaju se u čak 19 zemalja diljem svijeta.

Ruska Federacija – Pliva
S više od 90 godina uspješnoga farmaceutskog poslovanja Pliva je danas najveća farmaceutska kompanija u Hrvatskoj, ali i jedna od vodećih u regiji jugoistočne Europe. Osim što je s oko 1700 zaposlenih među većim gospodarskim subjektima u Hrvatskoj, Pliva je i jedan od vodećih izvoznika: više od 80% proizvoda se izvozi, a najveća izvozna tržišta su Rusija i SAD. Od 2008. Pliva posluje u sastavu Teva grupe, jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu. Pliva u Hrvatskoj čvrsto drži lidersku poziciju, a njezin je brend poznat i visoko cijenjen u cijeloj regiji.

UAE – Končar – D&ST
Končar – Distributivni i specijalni transformatori d.d. (D&ST d.d.) društvo je s proizvodnim programom na području distributivnih, specijalnih i srednjih energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV u grupi Končar Elektroindustrija d.d. Ukupna prodaja roba i usluga u 2011. od 673 mil. kuna, od čega je izvezeno 520 mil. kuna ili 77%, s prosječno 419 zaposlenih Končar D&ST pozicionira među velika hrvatska poduzeća. U posljednje tri godine društvo izvozi više od 500 mil. kuna godišnje na zahtjevno europsko tržište te tržišta Afrike i zemalja Arapskog zaljeva.

Egipat – Cedar
Tvrtka Cedar d.o.o. osnovana je 1992. i u proteklom razdoblju uspjela je zauzeti vodeći položaj u drvnoprerađivačkoj industriji u Hrvatskoj. U proteklom je razdoblju od hrvatske samostalnosti Cedar Kastav izrastao u vodećega hrvatskog vanjskotrgovačkog subjekta u dijelu izvoza drvnih proizvoda na tržišta Bliskog i Dalekog istoka, pritom angažirajući desetke kooperantskih tvrtki u različitim fazama proizvodnog procesa. Snažan razvojni impuls i svojevrsni koncepcijski iskorak tvrtka je pokrenula prošle godine kupnjom Pilane Vrbovsko.

Brazil – Predionica Klanjec
Predionica Klanjec proizvodi predivo punih 50 godina. Tvornica je izgrađena 1962. godine i u početku je proizvodila pamučno češljano predivo visoke finoće. Ubrzo nakon osnivanja prva u Hrvatskoj počinje s proizvodnjom mješavina pamuka i poliestera. Zahtjevna daleka tržišta donose nove izazove, ali i potvrđuju važnost osnovnog principa rada Predionice Klanjec – održavanje visoke i stalne kvalitete u uvjetima visoke produktivnosti. Trenutno su u tijeku infrastrukturna ulaganja u transformatorsku stanicu te hidrantsku mrežu kako bi se omogućilo racionalno upravljanje energijom.

Turska – Elektro-Kontakt
Elektro-Kontakt zapošljava 1000 radnika, s ukupnim prihodom 70 milijuna eura, od čega se više od 90% ostvaruje izvozom. Svakoga radnog dana na zapadno europsko tržište se izveze više od 150.000 komada proizvoda. Proizvodni program elektroinstalacijskog materijala čini više od 300 raznih proizvoda. Koristeći komparativne prednosti međunarodne suradnje Elektro-Kontakt je dostigao stupanj konkurentnosti koji mu omogućava zadovoljenje 35% potreba svjetskog tržišta glede regulacijskih uređaja za suvremene električne štednjake.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ipak se može nešto u ovoj državi

New Report

Close