ZAMP objavio rekordan prihod u 2014. god.

Autor: Bernard Ivezić , 29. lipanj 2015. u 22:01
Nenad Marčec, glavni direktor ZAMP-a /Goran Jakuš/PIXSELL

Na krilima interneta i izvoza u 2014. imali rast prihoda na 111,5 mil. kuna.

ZAMP je u 2014. godini povećao prihod za 6,6 posto na 111,5 milijuna kuna i time oborio novi rekord u prihodima unazad posljednjih deset godina.

Godinu prije prikupio je 104,6 milijuna kuna, a 2012. godine 103 milijuna kuna. ZAMP je nominalno imao najveći rast prihoda, od 20,8 posto na 5,8 milijuna kuna, od naplate autorskih prava u inozemstvu. Slijedi rast prihoda od prava mehaničke reprodukcije, od 13,4 posto na 3,1 milijun kuna, koji je ostvaren zahvaljujući dolasku glazbenih servisa poput Deezera, Rdia i Google Play Musica u Hrvatsku. No, najveći dio prihoda ZAMP-a i dalje dolazi od prava javnog prioćavanja gdje je lani prikupljeno 67,6 milijuna kuna ili 6,2 posto više nego godinu prije.

ZAMP je objavio da ima petsto članova više nego lani i da ih je sada ukupno više od devet tisuća. Uz to je, dodaju u ZAMP-u, povečan i broj poslovnih korisnika, odnosno tvrtki koje su plaćale naknadu za glazbena autorska prava. No, ne navodi se koliko ih je bilo. Godinu prije od ZAMP-a smo na upit doznali da je naknadu naplatio od 42,5 tisuća biznisa u Hrvatskoj. ZAMP je objavio da će autorima isplatiti 77,8 milijuna kuna ili 7,5 posto više no godinu prije.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Zato lignji ni ne treba više SDP kad on ima svoj ZAMP. Shvatio lignja što se sprema SDP pa si je drugdje dogovorio gažu.

tko je zampio, zampio

A Lignja i Markec još na slobodi – jer sve je po zakonu! [emo_bijesan]

Bravo samo tako deri stoku sitnog zuba.Ovo je nova pravda i novi put.

New Report

Close