Privremeno se gasi 21. stoljeće, krivca vide u tiskari Vjesnik

Autor: Majda Žujo , 11. veljača 2013. u 22:00
Marijan Jurleka, vlasnik i direktor 21. Stoljeća/PIX

Vjesnikova tiskara odbacuje odgovornost i tvrde kako je gašenje posljedica pada naklade na manje od 15.000 primjeraka.

Dnevne novine 21. stoljeće od danas su privremeno ugašene, a svi zaposlenici poslani su na godišnji odmor dok se situacija ne razriješi.

Za gašenje lista koji se na kioscima pojavio prije nepuna tri mjeseca Marjan Jurleka, vlasnik i direktor 21. stoljeća, okrivio je tiskaru Vjesnik, koja im je, tvrdi, iz neobjašnjiva razloga više od tri puta povećala dogovorenu cijenu tiska. "Pod takvim uvjetima projekt ne može biti profitabilan i održiv te je, na žalost, jedina moguća i odgovorna odluka odgađanje izlaska sljedećeg broja", poručio je Jurleka. No, takve navode odmah nam je opovrgnuo Zlatko Šoštarić, predsjednik Uprave Vjesnika. "Sa 21. stoljećem smo potpisali ugovor na bazi 100 tisuća primjeraka dnevno, međutim, naklada im je pala na manje od 20.000 primjeraka. Proporcionalno tome porasla je i cijena tiska koja se istom metodologijom i prema potpisanim ugovorima obračunava svima jednako", tvrdi Šoštarić. Dug 21. stoljeća dosad se popeo na 1,76 milijuna kuna, a ukupna potraživanja iznose oko 2,5 milijuna kuna pa im je tiskara već drugi put u tjedan dana blokirala račun. "Htjeli smo odblokirati račun i dogovoriti se s izdavačem, no onda nam je Jurleka rekao da novine do daljnjega ne idu u tisak", priča Šoštarić, dodajući kako je prema njegovu mišljenju ovo samo elegantan izlaz izdavača iz projekta koji nije bio ekonomski isplativ.

"Naklada 21. stoljeća bila je vrlo niska i neodrživa za daljni razvoj. Prošli smo to i s drugim izdavačima i uvijek im je tiskara bila kriva, a zapravo je krivac tržište", ističe Šoštarić. Prilikom pokretanja lista Jurleka je isticao kako će rezultati uspješnosti novina biti poznati do kraja veljače. "Tada ću moći reći ekipi da je odlično obavila posao i nagraditi je", poručio je u intervjuu Lideru prilikom pokretanja novina. No, unatoč velikim očekivanjima, prosječna naklada lista unatoč nagradnim igrama za čitatelje pala je na 15 tisuća primjeraka, a ne zna se kada i hoće li uopće ponovno izlaziti. Razlog problema 21. stoljeća mogao bi biti i nedavno stopirani kredit od 35 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvitak marketinškoj agenciji Digitel (koja navodno stoji iza 21. stoljeća). Tim se novcem, među ostalim, trebao financirati i dnevni list koji je izdavača mjesečno stajao oko pet milijuna kuna. Nadzorni odbor HBOR-a, u kojemu su i ministar financija Slavko Linić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, bio je nezadovoljan načinom na koji je trebao biti osiguran povrat kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close