Neovisni internetski mediji traže odgodu zakona

Autor: Poslovni dnevnik , 12. lipanj 2013. u 22:00
Nora Krstulović, glavna urednica Teatar.hr/PIXSELL

U inicijativi traže da se po hitnom postupku provedu mjere odgađanja donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona elektroničkim medijima.

Potaknuti činjenicom da je Vlada RH usvojila, te u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima i konačni prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i nedavno završenom javnom raspravom o nacrtu Programa dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, prisiljeni smo reagirati zbog diskriminacije dionika najbrojnije medijske grupacije – one neovisnih internetskih medija" stoji u Inicijativi neovisnih internetskim medija poslanoj novinskim redakcijama.

U inicijativi potcrtavaju kako najveći dio javne rasprave koja se odvijala na stranicama Ministarstva kulture predlagač nije naveo u poglavlju VI. predloženog dokumenta. U inicijativi traže da se po hitnom postupku provedu mjere odgađanja donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona  elektroničkim medijima kako bi se Vlada RH i saborski zastupnici upoznali s kritikama i prijedlozima Hrvatskog novinarskog društva, Hrvatske udruge poslodavaca, članova Inicijative neovisnih internetskih medija i ostalih. Zatim, traže da se definira javni interes u kulturi RH, jer se sukladno prijedlogom spomenutog Zakona pretpostavlja da su isključivo neprofitni mediji vođeni javnim interesom, što je diskriminatorno.

Traži se i izmjena prijedloga Zakona jer on nezakonito favorizira tzv. treći medijski sektor – internetske portale osnovane od strane organizacija civilnog društva koje se kategorizira kao "neprofitne medije". Potpisnici smatraju da ključni kriterij za dodjelu javnih sredstava mora biti kvaliteta programa odnosno objavljeni sadržaj, a ne pravna osobnost izdavača. Inicijativu potpisuju E-Zadar, Filmski.net, Klinfo.hr, Kupus.net , Metro portal, Moderna vremena Info, Muzika.hr, Osijek031, Pogledaj.to, Radio 808, Teatar.hr, Urbancult, , Znano.st.

Komentirajte prvi

New Report

Close