Kupljeni online sadržaj postaje dostupan u cijeloj EU

Autor: Saša Paparella , 19. ožujak 2018. u 22:01
Andrus Ansip, potpredsjednik EK/ Davor Višnjić/PIXSELL

U okviru osuvremenjivanja zakonodavstva EU o autorskim pravima, Europljani koji kod kuće na internetu kupe filmove, serije, sportske sadržaje, igre i e-knjige odsad će im moći pristupiti i kad putuju u druge države članice.

Zahvaljujući Uredbi EU o prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja na unutarnjem tržištu, Europljani koji kod kuće na internetu kupe filmove, serije, sportske sadržaje, igre ili e-knjige od početka travnja moći će im pristupiti i kad putuju u druge države članice.

Budući da su prošlog ljeta na snagu stupila i nova pravila o roamingu, Europljani će odsad moći svoje digitalne pretplate ponijeti na put bez straha od visokih troškova i bez bojazni da će propustiti omiljene serije. Nova pravila medijskim kućama i europskim zastupnicima jučer je u Europskom parlamentu predstavio Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište. 

Uredba koju je Europski parlament odobrio 14. lipnja 2017. dio je šireg paketa prijedloga za osuvremenjivanje zakonodavstva EU-a o autorskim pravima. Riječ je o prvom instrumentu vezanom uz autorska prava koji će stupiti na snagu u kontekstu strategije jedinstvenog digitalnog tržišta.  U utorak, 20. ožujka, održat će se razgovor uživo na Facebooku s Claire Bury, zamjenicom glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije, na temu putovanja s digitalnim pretplatama.

Prema podacima za 2016., 64 posto Europljana služilo se internetom za igranje ili preuzimanje igara, slika, filmova ili glazbe, uz sve veću upotrebu mobilnih uređaja. 

Video, glazba, igre

Od Netlixa do Deezera 
Uredba se odnosi na usluge internetskog sadržaja za koje je primjena propisa o autorskom pravu najrelevantnija. To su platforme za video usluge na zahtjev (Netflix, HBO Go, Amazon Prime), internetske TV usluge (Viaplay, Now, Voyo), internetski prijenos glazbe (Spotify, Deezer, Google Music) ili internetska tržišta igara (Steam, Origin).

Komentirajte prvi

New Report

Close