CINS ne mora objaviti Kusturičin odgovor na prozivke zbog Mokre Gore

Autor: Saša Paparella , 31. svibanj 2018. u 21:59
Emir Kusturica/Srđan Ilić/PIXSELL

Pojedini dijelovi ne odnose se na informacije objavljene u tekstu već “tužitelj iznosi svoj stav i mišljenje”.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ne mora objaviti odgovor redatelja Emira Kusturice na tekst objavljen pod naslovom Sukob interesa: Emir Kusturica potpisivao ugovore sa svojom firmom.

Viši sud u Beogradu odbio je tužbeni zahtjev protiv Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika CINS-a, navodeći da je zahtjev neosnovan, uz obavezu da Kusturica nadoknadi troškove parničnog postupka. Prema presudi, CINS ne mora objaviti odgovor Kusturice jer se pojedini njegovi dijelovi ne odnose na informacije objavljene u tekstu već "tužitelj iznosi svoj stav i mišljenje" o CINS-u i uređivačkoj politici.

Po Zakonu o javnom informiranju i medijima, odgovor mora biti obavljen integralno.

"Odgovorni urednik Dino Jahić nije mogao objaviti odgovor tužitelja bez dijelova odgovora u kojima se iznosi mišljenje tužitelja, a ne tvrdnja o činjenicama", navedeno je u presudi Tekst na koji je Kusturica poslao odgovor bavio se postupkom koji je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv njega.

U tom postupku utvrđeno je da je redatelj i predsjednik skupštine Parka prirode Mokra Gora prekršio četiri člana Zakona o Agenciji: o sukobu interesa, o zabrani vršenja više javnih funkcija bez suglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi prilikom stupanja na funkciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close