Axel Springer prodao regionalne novine

Autor: Tomislav Oharek , 25. srpanj 2013. u 22:00
Mathias Doepfner, predsjednik Uprave Axel Springera/EPA

Njemački Funke za 920 milijuna eura kupio manje profitabilna tiskana izdanja najvećeg europskog nakladnika novina, koji se okreće digitalnim izdanjima.

Najveći europski nakladnik novina, njemačka kompanija Axel Springer, prodao je regionalne novine, ženske časopise i televizijske vodiče Funke Mediengruppeu za 920 milijuna eura.

Iz Axel Springera poručuju kako će se usredotočiti na digitalne medije. Nakon toga je dionica kompanije uzletjela na Frankfurtskoj burzi za čak 12 posto, na 38,71 eura, pa je tržišna vrijednost Axel Sprigera porasla na 3,82 milijarde eura.Prodaja bi nakon odobrenja regulatora trebala zaključiti 1. siječnja iduće godine uključuje dnevne listove Berliner Morgenpost i Hamburger Abendblatt, TV Digital Hoerzu, Funk Uhr, Bildwoche, TV Neu, Bild der Frau i Frau von Heute. Kako javljua Bloomberg, Funke će do 30. lipnja iduće godine platiti 660 milijuna eura, dok će ga s ostatkom novca dugoročno kreditirati Axel Springer. Inače, izdanja koja Springer prodaje prošle godine su ostvarile prihod os 512,4 milijuna eura i EBITDA iznosio 94,8 milijuna eura.

Izdavač najprodavanijeg europskog dnevnika Bild, kaže da će nastaviti razvijati digitalnu strategiju jer želi postati vodeća digitalna medijska grupa, te će se usredotočiti na glavne listove Bild i Welt, kao i proširiti online izdanja. Prihodi digitalnih izdanja lani su po prvi put premašili novinske i dosegnuli 1,17 milijardi eura, što je na godišnjoj razini skok od 22 posto. U istom razdoblju je dobit digitalnih izdanja porasla za 50 posto, na 243 milijuna eura. Predsjednik Uprave Axel Springera Mathias Doepfner, koji je načelu kompanije 11 godina, već dulje najavljuje kako će ubrzati tranziciju kompanije sa novinskih prema digitalnim izdanjima.Funke, u vlasništvu istoimene obitelji, ranije je bio poznat kao medijska grupa WAZ.

Ta je kompanija već najveći nakladnik regionalnih novina kroz list Westdeutsche Allgemeine Zeitung, a uz to objavljuje i reklamne materijale te časopise. Prije posla s Axel Springerom Funke je u svom portfelju imao , kako piše na njihovoj internetskoj stranici, više od 30 novina, 170 specijaliziranih magazina, 100 oglasnih novina i 400 magazina za potrošače. WAZ su 1848. osnovali Jakob Funke i Erich Brost, a 50 posto udjela u kompaniji prošle je godine od obitelji Brost otkupila obitelj Funke.

Komentirajte prvi

New Report

Close