HT: Za zaposlenike već izdvajaju 5% manje, kadrovske promjene se nastavljaju

Autor: Bernard Ivezić , 08. kolovoz 2014. u 12:30
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Zbog otpreminina je ukupan…

Manje otpremnine po novom Kolektivnom ugovoru, 196 radnika manje od čega sto menadžera i pripremljen outsourcing 650 radnika u Ericsson Services ključni su pokazatelji transformacije Hrvatskog telekoma u prvih šest mjeseci. Iako je kompanija u izvješću za prvo polugodište istaknula da je transformacija bila ključan posao u tom razdoblju o rezultatima tog procesa u istom se tom izvješću zasad navodi vrlo malo informacija.

Širenje poslovanja

Kompanija u izvješću piše da je za otpreminine u prvih pola godine isplatila 90 milijuna kuna od čega 36 milijuna kuna u drugom tromjesečju. Zbog otpreminina je ukupan trošak zaposlenika u prvom polugodištu povećan za 3,3 posto na 623 milijuna kuna. No, HT naglašava da kad se izuzmu ti jednokratni troškovi za plaće zaposlenika sada izdvaja pet posto manje nego prije.

“Transformacija se nastavlja i u drugoj polovici godine”, kažu u HT-u. Pojašnjavaju da je riječ o procesu koji je temelj za budući rast i širenje poslovanja. “To je bitno za dodatno učvršćivanje liderske pozicije HT-a na domaćem tržištu, ali i za dodatno širenje poslovanja na hrvatskom i regionalnom tržištu”, kažu u HT-u.

No, o tome kakvi su daljnji planovi transformacije nemaju komentara. Prema informacijama Poslovnog dnevnika prijedlog reorganizacije HT-a izradila je konzultantska kuća McKinsey&Company. Prvi korak u transformaciji bio je rez u menadžmentu. Trećina menadžera ostala je na svojim funkcijama, trećina prebačena na nove, a trećina otpuštena. Kompanija se nakon toga pripremila za outsourcing mreža i izgradnje u kojem je 650 radnika. U polugodišnjem izvješću se jasno signalizira da je taj dio poslovanja već u cijelosti odvojen od matice. Naime, iako se HT djeli na segment privatnih korisnika, poslovnih korisnika, upravu i segment mreža u taj je potojnji izdvojena i tehnika, nabava, računovodstvo, riznica, pravni poslovi i druge središnje funkcije. Drugim riječima, sve je spremno za outsourcing Ericssonu.

Nakon završetka tih priprema Uprava HT-a potpisala je novi Kolektivni ugovor sa sindikatima. Iako i Uprava HT-a i sindikati diplomatski navode da su radnicima zadržana visoka razina prava, naši izvori nam ističu da je ključna stvar u novom ugovoru ukidanje iznimno visokih otpremina po kojima je HT dosad bio prepoznatljiv.  Prema dostupnim informacija u idućem razdoblju transformaciju bi trebao obilježiti rad s korisničkom službom prodajom. U tom će segmentu navodno možda čak i zapošljavati. Osim toga, pojačano će se raditi na ulaganjima u optiku no isključivo kroz unajmljivanje vanjskih partnera.

Ljetni predah

Sve ove aktivnosti zasad su u fazi mirovanja dok u kompaniji traje ljetni predah od 1. do 15. kolovoza nakon čega se očekuju i prvi potezi dva nova člana uprave Thorstena Albersa, koji je stručnjak za IP transformaciju i koji je došao iz Makedonije, te Kai-Ulricha Deissnera, novog financijaša i stručnjaka za “oblikovanje transformacijskog procesa”.

Komentirajte prvi

New Report

Close