Shell otpušta 6.500 radnika i prodaje dio imovine

Autor: Poslovni.hr/H , 30. srpanj 2015. u 10:38
Foto: Reuters

‘Moramo biti elastični u svijetu u kojem će cijene nafte neko vrijeme ostati niske’, rekao je izvršni direktor tvrtke.

Royal Dutch Shell izvijestio je u četvrtak o padu dobiti u drugom tromjesečju za 35 posto, na 3,4 milijarde dolara, te najavio ukidanje 6.500 radnih mjesta u ovoj godini i dodatno smanjenje troškova jer očekuje da će cijene nafte i dalje ostati niske.

Kompanija je objavila da će rezanje troškova, uključujući smanjenje operativnih troškova za 4 milijarde dolara i smanjenje investicija u istraživanje nafte, pomoći "ublažiti utjecaj" pada cijena nafte na dobit.

Shell je također objavio da očekuje da će cijene nafte u idućem razdoblju ostati niske. U drugom tromjesečju cijena barela prosječno je iznosila 60 dolara, što je, doduše, 5 dolara više nego u prvom kvartalu, ali puno niže u odnosu na 110 dolara u drugom tromjesečju prošle godine.

"Moramo biti elastični u svijetu u kojem će cijene nafte neko vrijeme ostati niske. Zalažemo se za razborit pristup kroz krizu i nastojimo osigurati i dalje atraktivne dividende dioničarima", rekao je izvršni direktor Shella Ben van Beurden.

Osim otpuštanja 6.500 od ukupno oko 100.000 radnika u svijetu, Shell je najavio i prodaju dijela imovine. Među ostalim, prodaju 33 posto udjela u svom japanskom poslovanju Showa petrokemijskoj grupi Idemitsu za oko 1,4 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close