Ina odobrila proces dubinskog snimanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. studeni 2019. u 16:55
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ina je zaprimila zahtjev hrvatske Vlade za pokretanjem procesa dubinskog snimanja kompanije, a provodit će ga investicijski savjetnici koje je Vlada angažirala početkom kolovoza ove godine, priopćeno je u srijedu iz te naftne kompanije.

U priopćenju se navodi da je Uprava Ine odobrila proces dubinskog snimanja. U skladu s važećom regulativom i dobrom poslovnom praksom, Ina će nastaviti objavljivati sve propisane informacije u tom procesu, dodaje se još u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

Sredinom siječnja 2017. Vlada je osnovala Savjet za pregovore s MOL-om vezanima uz mogući otkup dionica koje drži ta mađarska kompanija u Ini. Tim tijelom predsjeda premijer Plenković, a Savjet daje smjernice, poduzima mjere i aktivnosti te predlaže Vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL.

U travnju lani Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza ove godine odabrala investicijsku banku Lazard kao novog konzultanta.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić tada je na sjednici Vlade kazao da odabir novog savjetnika otvara mogućnost da u prvom kvartalu 2020. hrvatska strana ima završenu prvu fazu i da prema mađarskom Molu izađe s konkretnim ponudama.

Ministar financija Zdravko Marić, pak, tada je rekao da je ukupna financijska težina tog angažmana do devet milijuna eura te da će se po potpisu ugovora, u roku kraćem od šest mjeseci, krenuti u dubinsko snimanje Ine.

Proces dubinskog snimanja trebao bi dati odgovor na to kolika je vrijednost kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close