I Srbi i Slovenci u igri za podizvođače na mostu

Autor: Suzana Varošanec , 10. srpanj 2018. u 14:01
Premijer Plenković na potpisivanju ugovora s predstavnikom kineske tvrtke Zhangom Xiaoyuanom, Foto: GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Hrvatske ceste dobile zahtjev Kineza za odobrenje podizvođača za projektiranje na Pelješkom mostu.

Glavni graditelj Pelješkog mosta kineski konzorcij CRBC u intenzivnim je pregovorima s potencijalnim podizvođačima, pa je to posve razumljiv razlog što od potpisivanja ugovora o gradnji do danas još nijedan podizvođački posao nije ugovorio. No, kako je dio zahuktalih pregovora najdalje odmaknuo, prema našim izvorima, dio igrača ne čudi što se pregovori ne vode samo u Hrvatskoj, nego tvrde mnogi i šire, u regiji. S tim u vezi se ističe mogućnost i uključivanja dijela slovenskih ili srbijanskih podizvođača, što je zanimljiv aspekt s kojim se nije računalo, nego se naglasak stavljao uglavnom na ‘cro-komponentu’.

Očekivanja su i resornog ministra Olega Butkovića da će velik broj hrvatskih tvrtki sudjelovati u izvođenju radova, u skladu s ograničenjem Zakona o javnoj nabavi u vidu 30% posla koji se može ustupiti podizvođačima. Čini se i da je najizglednije i da prvi ugovor podizvođačkog karaktera bude sklopljen za projektiranje. S time je HC već upoznao i ministarstvo. Butković je, pak, u svijetlu značajnih aktivnosti na planu ulaganja u područje željezničke infrastrukture gdje je potencijalna uloga Kineza velika, iznio i podatak da je HC od kineskog izvođača zasad dobio jedan zahtjev za odobrenje podizvođača radova za projektiranje. Butković tvrdi da je riječ o hrvatskoj tvrtki, no, njezino ime je i domaćim tvrtkama u ovoj branši, uobičajeno dobro informiranima, trenutačno – nepoznanica.

U Hrvatskim cestama o tome su jučer bili ‘zakopčani’ i na naš upit u kojoj je fazi procedura vezano za odobrenje, kao i o kojoj se domaćoj tvrtki radi, poručili tek da je “procedura u tijeku, tj. u pregledu, te će po završetku biti moguće obavijestiti”. S druge strane, na tržištu se nagađa i da je moguće da će Kinezi puno više poslova u odnosu na očekivanja u pogledu većeg angažmana hrvatskih podizvođača ipak izvesti sami. Mišljenje je to više sugovornika iz branše kojima je za te procjene polazište niska cijena realizacije projekta. Nagađa se da je to potencijalni problem koji otvara pitanje kako će domaće podizvođače uklopiti u niske cijene, bez rizika od pogodovanja.     

Komentirajte prvi

New Report

Close